i

     

Próbálja ki az intenzíven telepített vaskeresztesi Alpesi horgásztavat!

Területi horgászengedély SZÉP kártyára...

                                  

                       

  Horgász Karácsony   Támogassa az ifi pecásokat!       Hirlevélre feliratkozás!    Vasi vizek legjobb sporthorgásza?    2013.évi programok         

 

Aktuális

 

Barátságos horgászverseny volt a hétvégén - hír kelt: 2013. 11. 14.

Elmúlt vasárnap szép, de annál hűvösebb időben került megrendezésre a Vasi Rendőr Sportsegély Sportegyesület és a szombathelyi horgász egyesületek közös hagyományos őszi versenye. A megmérettetésre szervezetenként három fős csapatok nevezhettek. Reggel Gerencsér Imre szervező tartott egy rövid szabály ismertetést, majd azt követően a csapatok kihúzták a rajthelyeiket. Az Abért-tó kiváló halállománya a négy órás versenyen - vélhetően a hirtelen lehülés miatt - nem minden pecásnál mutatta magát.

     

Az ügyesebb horgászoknak egy-két pontyot és néhány keszeget is sikerült kifogni a jó hangulatú pecás versenyen. A mérlegelést követően az alábbi végeredmények születtek:

Legnagyobb halat fogó horgász: Pajtli Tibor 3580 g  

Egyéniben 

1. hely: Németh László  5800 g.                     

2. hely: Fördős István   5300 g.                     

3. hely: Pajor Károly     1060 g.  

Csapatban:  

1. hely: Elektromos SHE.   

2. hely: Rács SE.   

3. hely: Spartacus SHE.

A verseny részletes eredményei letölthetőek itt >>>

A versenyről készített fotók letölthetőek itt >>>

Fotók és eredményeket készített: Gerencsér Imre


3 tonna fogható méretű vegyes fehérhal került a Szövetségi tavakba- hír kelt: 2013. 11. 11.

Elmúlt szombaton a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 3000 kg vegyes fehérhalat telepített a kezelésében levő hat horgásztóba. A telepítés során kihelyezett halak közül a legkisebbek 20-30 dkg súlyúak voltak, míg a nagyobbak között nem voltak ritkák 50-60 dkg-os példányok sem.

Vízterület
Kihelyezett mennyiség
Vasvári Csónakázó-tó
500 kg

Magyarszecsődi tó
500 kg
Vadása-tó
500 kg
Máriaujfalui Hársas-tó
500 kg
Szombathelyi Csónakázó-tó
500 kg
Merseváti tó
500 kg


  

További képek megtekinthetőek itt>>>


Vasi vizek legjobb sporthorgásza versenysorozat végeredménye- hír kelt: 2013. 11. 11.

Ezúton tájékoztatjuk a sporthorgászokat a Vas Megyei Horgász Szövetség által indított "Vasi vizek legjobb sporthorgásza" elnevezésű versenysorozat idei végeredményéről. A versenysorozat hivatalos eredményhirdetésére a Szövetség decemberi Intéző Bizottsági ülésén kerül sor. A részletes eredmények megtekinthetőek az alábbi linkeken:

Ezúton is gratulálunk minden indulónak az elért eredményéhez.

  

A közölt eredménylistákban, amennyiben esetleg hibát, vagy elírást talál, kérem jelezze azt részünkre az info@vasivizeken.hu címre.


Vasi Rendőrök sikere az országos horgászverseny-sorozatban- hír kelt: 2013.11.08.

2013. szeptember 21-én véget ért a Horgászatot Kedvelők Ligája Rendőr Horgászegyesület  idei versenysorozata. A megmérettetés hét versenyből állt, volt verseny: Fehérvárcsúrgón, Gersekaráton, Tiszatenyőn, Bátonyterenyén, Adácson, Forráskúton és Sárosdon. A horgász idény áprilisban indult és szeptemberben ért véget. A versenyeken közel 100 rendőr vett részt és fogott horgászbotot a kezébe. Természetesen a sorozatnak a Vasi Rendőrök  is részesei voltak. A Vasi -  Nagyhalak  nevű csapat - Gerencsér Imre - Knob Ernő - Újhelyi László - Kurucz Ádám - Kocsis Károly  összeállításban végül a dobogó harmadik fokára állhatott

Gratulálunk a vasi csapatnak!


Horgászoknak kiváló ajándékötlet  a  horgászjegy vásárlási utalvány- hír kelt: 2013.11.06.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a 2014. évre horgászjegy ajándékutalványt vezet be felkészülve a közelgő ünnepekre.   Az ajándékutalványt a megajándékozott horgász a  2014. évi területi jegy kiváltásakor tudja felhasználni.  Az ajándékutalvány 2014.  augusztus 31-ig váltható be, ezért nemcsak Karácsonyra, hanem egyéb ajándékozási alkalmakra is kiváló lehetőség a horgásztagoknak.

   

Ajándékutalvány kapható a Szövetségnél és a nagyobb forgalmú jegyértékesítő helyeken.

További információ:

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

9795 Vaskeresztes, 165/4. hrsz.

Tel.: 06/94-506-835 Fax: 06/94-506-836 Mobil: 06/70-33-99-703

E-mail: info@vasivizeken.hu

www.vasivizeken.hu


Halászati-horgászati szabályozás a Kárpát-medencében- hír kelt: 2013.11.06.      

Nemzetközi konferencia és szakember találkozó...

Helyszín: Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra (http://www.agoraszeged.hu/)

Időpont: 2013. november 22. (Péntek)  Jelentkezési határidő: 2013. november 19. (Kedd)

Tervezett létszám: 350 fő

Téma: A halászati-horgászati szabályozás változásai nemcsak hazánkban, hanem a szomszédos országokban is napirenden vannak. Alapítványunk kezdeményezte és magára vállalta egy nemzetközi konferencia megszervezését, amely be kívánja mutatni a Kárpát-medencei horgászati szabályozás országonkénti rendszerét. Módunkban lesz megismerni a formálódó elképzeléseket a környező országok előadóinak segítségével és be tudjuk mutatni a magyarországi példát számukra. Kitűnő lehetőség lesz arra, hogy a kerettörvényekhez rendelt végrehajtási utasításokhoz jó példákat találjunk.

Előadók:

-  Bardócz Tamás, a VM Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályvezető

-  Dr. Vitalij Beck (Halászati Intézet, Kijev,Ukrajna)

-  Stefan Popescu (Federatia Romana de Pescuit Sportiv, Romania)

-  Fűrész György ügyvezető elnök, Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ)

-  Busi László kapítány, Tiszai Vízirendőrség - Halvédelem a rendőrség szemszögéből

-  Dr. Szűcs István PhD, egyetemi docens, tanszékvezető, Debreceni Egyetem

-  Dr. Glózik Klára PhD, egyetemi adjunktus SZIE - GAEK , a Békés Megyei Tourinform Iroda vezetője

-  Láda Gáspár ügyvezető elnök, HE-k Csongrád M.i Szövetsége-Ökológiai halászat - Horgász célú halgazdálkodásban

-  Halasi-Kovács Béla, A HOP szerepe a természetes vizi halgazdálkodás fejlesztésében

-  Gábor János HOP IH

-  Radóczi János, Szabolcsi Halászati Kft., ügyvezető 

továbbá szervezés alatt a Szerbiai, illetve más szomszédos országok előadói.

Tolmácsolás: Angol, Német, Szerb, Román

Részvételi díj: INGYENES, regisztráció itt >>>


Horgászati tilalom lesz verseny miatt az Abért tavon- hír kelt: 2013.11.05.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tájékoztatja a horgásztársakat, hogy 2013. november 10-én /vasárnap/   a lukácsházi Abért II. tavon - meghívásos - barátságos horgászverseny miatt általános tilalom lesz reggel 7.00 órától -13.00 óráig a kijelölt partaszakaszon.  Köszönjük megértésüket!


Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet- hír kelt: 2013.11.05.

A júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása a több körben történt egyeztetés után november közepéig lezárul. A beérkező vélemények alapján a legnagyobb vitát az egyes halfajok fogására vonatkozó tilalmi időszakok és méretkorlátozások váltották ki.

A rendelet-tervezetet kidolgozó Vidékfejlesztési Minisztérium szakemberei számára a törvény egyértelműen megszabta a részletszabályozás új irányait. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy a természetes vizek halállományát védeni és növelni kell, amelyhez a legfontosabb eszköz a halak természetes szaporodásának elősegítése. Ennek egyik fontos eszköze az ívási időszakban sérülékenyebb, ívásra érett halak védelme. A rendelet-tervezet minden olyan fajra fogási tilalmi időszakot javasol a horgászok és a halászok számára, amelyek állománya intenzíven hasznosított, vagy fontos szerepük van egy növekvő, természetes halállomány kialakításában. Így például a keszegfélék szaporodásának elősegítése nemcsak azért fontos, hogy legyen mire a jövőben eredményesebben horgászni, halászni a horgászoknak és a halászoknak, hanem azért is, mert e fajok különböző korosztályai biztosíthatják több ragadozófaj táplálékbázisát, mely nélkül azok mennyiségi növelése elképzelhetetlen. Az elmúlt évtizedek környezeti és időjárási változásai miatt a halak ívási ideje sok faj esetében változott, jelentősek az országon belüli eltérések is. A tilalmi időszakok javasolt új rendszerét a szakemberek már erre tekintettel állították össze.

A természetes szaporulat növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy minél több olyan egyedet tartsunk meg az adott élőhelyen, amelyek sikeresen szaporodva nagy mennyiségű utódot hoznak létre. Ezt a célt szolgálják a kifogható halak méretére vonatkozó korlátozások. A korábbi hazai szabályozásokban ennek alapelve az volt, hogy minden halnak meg kell adni a lehetőséget, hogy életében legalább egyszer szaporodjon, ezért a legkisebb kifogható méretet a halak ivarérési méretéhez kötötte. A kutatási eredmények szerint azonban sok faj esetében az ilyen méretű halak még képtelenek a sikeres szaporodásra, ezért javasolja a tervezet több esetben a legkisebb fogható méret növelését. 

Van azonban egy másik lehetőség is a természetes halszaporulat növelésére, ez pedig a bizonyos mérethatár feletti, jellemzően gyorsan növő és sikeresen szaporodni képes egyedek számának növelése. Ez abból a szempontból is fontos, hogy ezek az egyedek már kinőttek a halragadozók és a különösen nagy problémát jelentő kárókatona szájából, így állandó szaporodási tartalékot, törzsállományt jelenthetnek egy adott élőhelyen. A rendelet-tervezet elsősorban azon fajok esetében javasolja felső mérethatár bevezetését, amelyek állománya sérülékeny (például a kárókatona miatt) és nem jellemző a mesterséges szaporításból származó egyedek telepítése.

A javasolt korlátozások természetesen jelentős mértékben érintenék a horgászok fogási lehetőségeit, azonban elsősorban nem is annak mennyiségét, hanem annak faji összetételét. Rövidtávon egy horgász kevesebb őshonos halat vihetne el egy napon egy adott vízterületről, míg hosszú távon a megnövekedett őshonos hazai halállományból több horgász, gyakrabban és sok halat foghatna, reményeink szerint az inváziós fajok visszaszorulása mellett.

A hosszú távú cél eléréséhez a javasolt szabályozást be is kell tartatni, ezért a rendelettervezet szigorúan előírja, hogy adott méretű halgazdálkodási vízterületen legalább hány halászati őrt kell alkalmazni. Így a természetes vizeken dolgozó halászati őrök száma várhatóan jelentősen nőni fog. A halászati őrzés fejlesztéséhez a törvény lehetővé teszi a halgazdálkodás állami bevételeinek felhasználását, így a halgazdálkodók többletterhei ebből a forrásból támogathatóak lesznek.

A javasoltak azonban nem hajthatók végre a horgászok és a halászok támogatása nélkül. A következő napok feladata ezért az, hogy további szakmai alapokon nyugvó egyeztetésekkel olyan kompromisszumos előírásrendszert alakítsunk ki, amely a horgászok és halászok támogatását is élvezi úgy, hogy közben a már elfogadott törvényből fakadó elvárásokat is kielégíti.

Forrás: www.kormany.hu

-------

Előzmények:

A www.kormany.hu honlapon a Vidékfejlesztési Minisztérium oldalán a Társadalmi egyeztetés menü alatt megjelent CII. sz. törvény, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló végrehajtásának rendelettervezete. A tervezetről véleményt október 25 és 28 között lehetett nyilvánítani. A Magyar Országos Horgász Szövetség és tagszervezeti is megkapták közvetlenül is véleményezésre a rendelet javaslatot. A rendelet több olyan elemet is tartalmaz, mely megítélésünk szerint nem javítja, hanem esetleg gátolni fogja a horgászat és a horgászturizmus törvény által kitűzött fejlődését. A MOHOSZ, szervezetei véleményét kikérve, a minisztériumnak megküldött észrevételeiben részletesen kifejtette véleményét és javaslatait. Különösen a méretkorlátozásokban és a tilalmi időszakokban, illetve a napi fogási mennyiség előírásaiban tervezett változások érintik kedvezőtlenül a horgászokat. A horgászszervezetek lobbiznak annak érdekében, hogy a horgászatra kedvező halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete a törvényben megfogalmazott célokat minél teljesebb körűen jelenítse meg, és a következetes szabályozás mellett valóban horgászbarát legyen. A rendelettervezet itt tekinthető meg.


Medertérkép készült a Szombathelyi Csónakázó tóról- hír kelt: 2013. 10. 27.

A mostani felmérés során került tesztelésre az iszapvastagságot mérő készülék is

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének horgászati kezelésében lévő Gersekaráti Sárvíz-tó után az idei évben elkészült a Szombathelyi Csónakázó-és horgásztó feltérképezése is. A tavak felmérése az előző évihez hasonlóan az országban egyedülálló  medertérkép készítéssel foglakozó Lajos Tibor felajánlásaként készült el.

Medertérkép nyomtatható változatban letölthető itt >>>

Az augusztusi adatfelvétel során Lajos Tibornak lehetősége nyílt a közel egy éve tartó saját fejlesztésének eredményeként az iszapvastagságot, talpnyomást ábrázoló eszközök eredményes tesztelésére. A fejlesztés beváltotta a hozzá fűzött reményeket és a részletes medertérkép után elkészült a tavak iszapvastagságára vonatkozó felmérés is. A pontos iszaptérkép elkészítése után, aki ismeri a halak élettanát és az iszap tulajdonságait a légnyomásváltozás függvényében, annak nem szerencse és időjárás kérdése többé a horgászat sikeressége.  A közel 60.000 adat feldolgozását követően elkészült térképek nyomtatott és elektronikus példányát a Szombathelyi Csónakázó tó partján adta át a héten Lajos Tibor készítő Puskás Norbert ügyvezető elnöknek a Vas Megyei Horgász Szövetség képviseletében.

Az iszapvastagságról készített dokumentáció megtekinthető itt >>>

 

A medertérkép elsősorban azon horgászoknak jelent segítséget, akik kevés időt tudnak a vízparton tölteni, vagy először látogatnak el a tavakhoz és nem rendelkeznek több évtizedes horgászvíz ismereti tapasztalattal. A most elkészült térkép megtekintését követően egy tudatos horgász az időjárástól, napszaktól, fogni kívánt halfajtól, horgászmódszertől függően más-más helyen tud leülni ezzel is növelve a horgászat eredményességét. A tavak mederviszonyairól készült virtuális barangolás megtekinthető itt, valamint a nyomtatott medertérkép hamarosan megtekinthető lesz a Szombathelyi Csónakázó-tó partján is.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Lajos Tibornak az elvégzett professzionális munkáért!


Vidékfejlesztési és civil Információs délutánt szerveztek a horgász egyesületeknek- hír kelt: 2013. 10. 21.  

A Vas Megyei Civil Információs Centrum és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai tartottak szakmai előadásokat a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tagegyesületeinek. A Vas Megyei Horgász Szövetség vaskeresztesi információs központjában megtartott fórumon Puskás Norbert ügyvezető elnök köszöntötte a meghívott előadókat és a jelenlévő horgászvezetőket. A délutáni programok első szakaszában Tóth Balázs, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Vas megyei referense mutatta be a hálózat tevékenységét és a "Darányi Ignác Tervvel” összhangban kiírt projektötletek fogadására vonatkozó felhívásokat, valamint a 2014-2020-as időszakban várhatóan rendelkezésre álló vidékfejlesztési pályázati forrásokat ismertette. Tóth Balázs előadását követően Nagy Krisztina a Vas Megyei Civil Információs Centrum programvezetője a centrum sokszínű feladatainak bemutatása után prezentációt tartott a civil szervezetek alapvető adminisztrációs kötelezettségeiről, a civil jogi ismeretekről, önkéntességről, mint a humán erőforrás bővítésének egyik lehetőségéről. Az elhangzott információk után a felmerülő kérdésekre is megadták a választ az előadók. A bemutatott prezentációs anyagokat a Szövetség rendelkezésére bocsátották további tájékoztatási célra.

   

További képek megtekinthetőek itt>>>

MNVH prezentáció letölthető itt >>>

A civil szervezetek működésével kapcsolatos minta dokumentumok letölthetőek itt >>>


Közösségi szolgálat diákoknak a Vas Megyei Horgász Szövetségnél- hír kelt: 2013. 10. 17.  

Azok a diákok, akik szeptemberben kezdik meg középfokú tanulmányaikat a 9. évfolyamon, a következő három tanév során kötelesek lesznek összesen legalább 50 órán keresztül önkéntes közösségi tevékenységet folytatni. A bevezetett iskolai közösségi szolgálat célja, hogy a fiatalok jobban figyeljenek oda embertársaikra, és erősödjön bennük a társadalmi érzékenység.   A 2016. január 1-je után érettségizők számára csak akkor állítható ki az érettségi bizonyítvány, ha igazolni tudják, hogy legalább 50 órát tevékenykedtek közösségi szolgálat keretében. Közösségi szolgálat csak olyan tevékenység lehet, amely a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendeletben meghatározott területeken szervezik, amely során a diákok minden anyagi érdektől mentesen, társadalmilag hasznos, valamely közösség javát szolgáló tevékenységet végeznek, legyen az egészségügyi, környezetvédelmi, sport, vagy más területen.   Közösségi szolgálatot az iskolán belül és olyan fogadó intézményben és szervezetben lehet végezni, amely megfelel a vonatkozó jogszabályokban foglalt feltételeknek.

Fontos, hogy a közösségi szolgálatot a 9-11. évfolyamon kell elvégezni. Vagyis aki ez idő alatt nem teljesíti az 50 órát, az érettségi évében erre már nehéz lesz lehetőséget teremteni, ezért mindenképpen célszerű beosztani a rendelkezésre álló, hároméves időszakot. A terhelés csökkentése érdekében ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a közösségi szolgálatot a nyári szünetre időzítsék a diákok. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége is örömmel fogad fiatalokat a közösségi önkéntes szolgálat teljesítésére. A Szövetség keretei között elsősorban a következő önkéntes feladatok ellátására van lehetőségük a diákoknak:  

  • Horgászversenyek rendezői, pályabírói feladataiban történő közreműködés
  • Ismeretterjesztő horgászprogramok előkészítésében, szervezésében történő közreműködés
  • Horgászvizeken történő természet-és környezetvédelemi tevékenységek segítése
  • Szövetség adminisztrációs feladatainak segítése

REGISZTRÁCIÓS LAP letölthető itt >>>

          

Kapcsolatfelvétel a 06/94-506-835-ös telefonszámon,

vagy az info@vasivizeken.hu e-mail címen.


Pontytelepítés képei- hír kelt: 2013. 10. 17.

Szerdai napon megtörtént a Vasvári-tó és a Magyarszecsődi -tó pontytelepítése. A halászaton és a kihelyezésen készült képek megtekinthetőek itt >>>

         


Egyesületi haltelepítések- hír kelt: 2013. 10. 10.

 

Ezúton tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy 2013. október 16-án tagegyesületi halasítási támogatásból  a következő három nyaras pontytelepítésre kerül sor:

Vízterület megnevezése

Ponty III. ny mennyiség

Magyarszecsődi-tó

800 kg

Vasvári tó

300 kg

Összesen

1100 kg

A Magyarszecsődi-tón a halasítás miatt általános horgászati tilalom lép életbe a telepítés napjától, azaz 2013. október 16. (szerda) 11 órától 2013. október 19. (szombat) reggel 6 óráig.

November folyamán még egyesületi támogatásból a Magyarszecsődi tóba 300 kg két nyaras ponty kerül, a Máriaújfalui Hársas-tóba 500 kg II. ny. ponty talál új otthonra.

A fenti halasításokat a következő tagegyesületek finanszírozzák: Körmendi Munkás Horgász Egyesület, Körmendi Határőr Horgász Egyesület, Szentgotthárdi Horgász Egyesület, Vasvári Petőfi Horgász Egyesület.


Marcal folyó vasi szakaszán feloldásra kerül a horgászati tilalom jövő évtől - hír kelt: 2013. 10. 02.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Marcal folyó Vas megyei szakaszán az általános horgászati tilalom feloldását kezdeményezte a nyár folyamán a  kifogott hal megtartása nélkül. Szövetségünk kérelmét indokolta, hogy a folyó vízminősége az elmúlt két -és fél évben - a vörös iszap tragédia óta -  folyamatosan javult és a vízi élővilág megújulása is fokozatosan megkezdődött. A horgászati tilalom feloldása - hal elvitel nélkül - megteremti a legális sporthorgászat lehetőségét, de mégis biztosítja természetvédelmi és ökológiai szempontból a folyóban lévő szaporodóképes őshonos halállomány további megerősödését.

A  területileg illetékes Halgazdálkodási Hatóság VAH/VHO/188-7/2013. számú határozatának értelmében 2014. január 01-től engedélyezett a horgászat a Marcal folyó vasi szakaszán, a kifogott zsákmány azonnali visszabocsátása mellett. Felhívjuk a horgásztársak figyelmét, hogy feloldást megelőzően Szövetségünk által elvégeztetett akkreditált halhús vizsgálatok azt az  eredményt mutatták, hogy a folyóból származó halak egyike sem alkalmas emberi fogyasztásra a  halak határérték feletti ólom szennyezettsége miatt.

A Halgazdálkodási Hatóság határozata és a NÉBIH Élelmiszer és takarménybiztonsági Igazgatóság szakvéleménye tájékoztatásul itt letölthető >>>

 


Ökotárs projektzáró volt Pinkamindszenten - hír kelt: 2013. 09. 30.

Önkéntes munkával készült el a közösségi park

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Pinkamindszent Község Önkormányzatával együttműködve elhatározta, hogy újjáéleszti a 170 lakosú Pinkamindszent település területén - az 1800-as években a vasút építésekor keletkezett - anyagnyerőhely környezetét, mely az 1980-as évekig kedvelt horgásztóként, pihenőhelyként működött.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>  

A tó renaturálásával kellemes időtöltésre alkalmas, rendezett és gondozott környezetet alakít ki, mely a Pinka folyóval együtt méltóan szolgálja az itt élők és az idelátogató turisták és horgászok pihenését, aktív kikapcsolódását. A Vas Megyei Horgász Szövetség beszerezte a vízterület rehabilitációhoz szükséges vízjogi  engedélyeket és 2012. évben Szövetségi  és Önkormányzati finanszírozással megkezdődött a tó elmocsarasodásából eredő nád és iszap eltávolítása. Napjainkra sikerült eljutni arra a készültségi szintre, hogy létrejött egy kb.  1,5 ha-os vízterület rendezett vízparti padkával és rézsűvel. A gépi munkálatok után egy "holdbéli táj" maradt és a pihenő park kiépítésére már nem maradt pénzügyi erőforrás. A helyi közösség tervezésével 2013.évben elkészült egy önkéntes munkán alapuló parkosítási projekt, melynek megvalósításához az Ökotárs Alapitvány által kezelt MOL Zöldövezet Program biztosított pénzügyi támogatást. Tavasszal elültetésre kerültek a fák, cserjék, majd a nyár folyamán önkéntes munkával rönkfából a következő kültéri elemek készültek el: 1 db szalonnasütő rönkfa paddal, 3 db rönkfa asztal szett, 3 db rönkfa pad, 1 db rönkfa homokozó, 1 db rönkfa hinta, 1 db rönkfa kerékpártároló.

  

Múlt szombaton a helyiek és a park kialakításán dolgozó önkéntesek részvételével átadásra került a tóparti közösségi hely. Csiszár István, Pinkamindszent polgármestere beszédében röviden felvázolta a tó és környékének fejlesztése ügyében tett lépéseket és köszönetét fejezte ki a Vas Megyei Horgász Szövetségnek és az önkénteseknek a kitartó, fáradságos munkájukért. Puskás Norbert ügyvezető elnök a Szövetség képviseletében elmondta, hogy az Önkormányzat és a Szövetség további együttműködése szükséges a tó -és környezetének folyamatos fejlesztéséhez, szépítéséhez, melyhez minden nemű támogatást örömmel fogadnak. Az átadás zárásaként az önkéntes munkában résztvevőknek Puskás Norbert elismerő oklevelet adott át. A rossz idő ellenére a közösségi park avatását követően megtartották az első kültéri kultúrális programot, mely egy vásári komédia volt a Vasvári Színjátszók bemutatásában.

 

            

                                                   Ökotárs Alapitvány - Mol Zöldövezet Program


Telepítés képekben- hír kelt: 2013. 09. 30.

Előző héten történt ponty -és amur telepítésen készült fényképek megtekintheők a képek alatt található linkeken.

  

További képek megtekinthetőek itt >>>

A Szombathelyi Televízió pontytelepítésről készült összeállítása megtekinthető itt >>>


Vasi sporthorgászok a Műlegyező Világbajnokságon- hír kelt: 2013. 09. 26.

Második alkalommal indult hivatalos magyar válogatott az ezúttal Norvégiában megrendezett 33. FIPS-Mouche Műlegyező Horgász Világbajnokságon. A Közép-Norvégiában, Vefsna régióban szervezett versenyen induló magyar csapatot, melynek három, a Szövetség tagegyesületébe tartozó tagját lehetőségeihez mérten a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége támogatta. A felszerelés mérete és a gyakorlásra szánt idő miatt a csapat autóval indult a több, mint 3.000.- km-es útra, ami kockázatos, de helyes döntésnek bizonyult. A csodálatos Trysil folyón történt néhány napos gyakorlást követően augusztus 11-én kezdődött Mosjoen városában a világbajnokság. A vasárnapi megnyitó ünnepséget két nap hivatalos edzés követte, majd szerdán kettő, csütörtökön egy és pénteken ismét kettő forduló várta a versenyzőket, így az öt szektorban mind az öt versenyző horgászott.

  

                            

               A Világbajnokságon részt vevő magyar csapat                      Gyakorlás közben

 

Az öt helyszín közül az első három szektorban (Vefsna, Austervefsna,,Fiplingdalselva) folyóvízi műlegyezés, a negyedik szektorban (Storvatnet) parti tavi horgászat, az ötödik szektorban (Svartvatnet) csónakos tavi horgászat volt a feladat.

A folyóvizek alacsony vízállása miatt a halak lehúzódtak, illetve az igazi vadhalak különösen óvatosak voltak, így már az edzések során lehetett látni, hogy a rendkívül változatos víztestek és a változékony időjárás mellett minden fogott halért meg kell küzdeni. A kevés fogott hal a gyönyörű vizek és profi szervezés ellenére rányomta a bélyegét a versenyzők hangulatára, hiszen jellemző, hogy a 125 versenyzőből csak a három dobogós fogott mind az öt szektorban halat, és 11 versenyző az öt szektor mindegyikében nullázott. A végeredmény nem okozott meglepetést, a hosszú évek óta folyamatosan eredményesen versenyző néhány nemzet között dőlt el a csapat-világbajnoki cím sorsa. A cseh-olasz-francia sorrend után meglepetést a finnek negyedik helye okozott. Egyéniben az olasz győzelem, cseh ezüstérem után a fiatal belga fiú harmadik helyére kapta fel a fejét a mezőny. A magyar válogatott a 25 csapat közül végül a 23. helyet szerezte meg, legjobb helyezése a fordulók között a 19. volt, ezzel az első alkalommal részt vevő lett és mongol csapatot előzte meg.

   

               

"Világbajnok lettem” (Valerio Santi Amantini)                 Közepes pér a Vefsna folyóból

 

Sebes pisztráng fogás az Austervefsna folyón

     

Köszönjük minden támogatónak a segítségét!


6600 kg nemes hal telepítés a szövetségi horgászvizekbe- hír kelt: 2013. 09. 19.

40 tonna hal került a vasi vizekbe és még ősszel lesznek haltelepítések

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2013. szeptember 24-én (kedden) ponty -és amur telepítést végez a kezelésében lévő Vas -és Zala megyei vizeken. A telepítés során összesen 5350 kg fogható méretű - 1-1,5 kg közötti - 3 nyaras ponty és 1250 kg amur  kerül a horgászvizekbe. A halasítás miatt általános horgászati tilalom lép életbe a telepítés napjától, azaz 2013. szeptember 24. (kedd) 11 órától 2013. szeptember 28. (szombat) reggel 6 óráig a betelepített vizeken. Az idén a mostani telepítéssel együtt összesen 30,5 tonna  ponty, 2,8 tonna amur,   6,7 tonna vegyes fehér hal és 481.000 db előnevelt hal /süllő, csuka, nyurgaponty, dévérkeszeg.stb./ került a Szövetségi vizekbe. A telepítéseket a Szövetség az évről-évre jelentős mértékben dráguló halárak és a csökkenő tendenciát mutató éves területi jegyváltások mellett is igyekszik szinten tartani. A területi jegy váltások ösztönzése érdekében az idei évben is kiadásra került augusztus 1-től a kedveményes árú /15.000 Ft/  területi jegy, mellyel év végéig pecázhatnak a sporttársak a vasi vizeken. Az ősz folyamán még néhány tavon lesz pontytelepítés egyesületi halasítási támogatásból, valamint vegyes fehérhalak telepítését is tervezi a Szövetség. A haltelepítések elvégzése után a vízpartokon kiközlésre kerül  az általános horgászati tilalomra vonatkozó információ. Kihelyezések az alábbiak szerint történnek a keddi napon:

Vízterület megnevezése

Ponty 

Amur

Összesen

Rábasömjéni tó

200

50

250

Répcelak-Csánigi tó

250

50

300

Merseváti tó

250

50

300

Nagypiriti tó

0

50

50

Csepregi tó

200

50

250

Szombathelyi csó.tó

600

250

850

Szombathelyi horg.tó

300

100

400

Ujperint 1. sz. tó

250

100

350

Gencs-Perenyei tó

200

50

250

Püspökmolnári tó

250

100

350

Vasvári csó.tó

400

100

500

Gersekarát-Sárvíz tó

400

250

650

Magyarszecsődi tó

500

50

550

Kerkaszentkirály

300

0

300

Kéthatár tó-Kerkafalva

400

0

400

Hársas tó-Máriaujfalu

600

0

600

Vadása tó

250

0

250

ÖSSZESEN:

5350

1250

6600


Pannónia HE. versenyén készült képek - hír kelt: 2013. 09. 11.

 

További képek itt megtekinthetőek >>>

  


Te szedd! - hír kelt: 2013. 09. 04.


Oberwarti kiállításon mutatkoztak be a vasi horgászvizek- hír kelt: 2013. 09.04.

Az  oberwarti  Inform  vásár fellendülése  2013-ban  is  folytatódott,  régen  volt,  hogy  a  vásár ilyen nagy méretben prezentálja magát. Tíz év után idén először terjedt ki  az  Inform  területe  a  teljes  vásárcentrumra. A  kiállítók  számában  is   csúcsot  értek  el a szervezők az  augusztus  28.-  szeptember  01. között megrendezett vásáron, ahol közel  300  kiállító  informálta  az  érdeklődőket. A családi vásár a következő témákat jelenítette meg: energia, építkezés, lakberendezés,  élő állatok,  agrártechnika,  egészség  és  wellness,  vadászat,  horgászat.  A vásárszervezők jóvoltából a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége is lehetőséget kapott a kiállításra. A Szövetség elsősorban a határ mentén élő osztrák horgászokat igyekezett tájékoztatni a magyarországi horgászati lehetőségekről, feltételekről. Az öt napos vásár során a Szövetség standja a vadászattal és horgászattal foglalkozó csarnokban kapott helyet. Az érdeklődőknek a személyes tájékoztatáson túl a Szövetség munkatársai reklám kiadványokat, prospektusokat nyújtottak át a jövőbeni jegyváltások ösztönzése érdekében.

  


Önkéntesek regisztrációja- hír kelt: 2013. 08. 30.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége közhasznú szervezetként létre kíván hozni egy önkéntes adatbázist. Az adatbázis létrehozásának célja, hogy az egyes horgászversenyek szervezésében /Pl.: pályabíró/,  esetleg horgászvizeinken kialakuló havária helyzetek /Pl.: halmentés, töltés probléma, halpusztulás.stb./ esetén, vagy környezetvédelmi munkáknál legyen egy élő adatbázis a térségben élő és mozgósítható horgászokról. Amennyiben Ön szívesen segítene, örömmel fogadjuk regisztrációját a következő űrlap - kitöltését követő -beküldésével.

 

 Önkéntes regisztrációs adatlap letölthető itt >>>

Az adatlapokat a Szövetség levelezési címére (9795 Vaskeresztes, 165/4. hrsz.), vagy az info@vasivizeken.hu e-mail címre várjuk.


Komáromi Levente nyerte a Rába Kupát - hír kelt: 2013. 08. 30.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Versenybizottsága az idei versenysorozat utolsó állomását a Rába folyó nicki szakaszára írta ki.  A verseny helyszín választásának  egyik célja volt,  hogy minél változatosabb körülmények között kelljen  az év során a tudásukat tesztelni a horgászoknak. A  másik, hogy kiderüljön versenykörülmények között egy vadvízi pályán milyen eredményeket lehet elérni.  Az esős időjárási körülmények között megtartott utolsó fordulón már csak azok regisztráltatták magukat, akik igazán elszántak voltak, vagy még ezen forduló eredménye döntő lehetett az ötfordulós összesítésben. A reggeli rövid technikai információk elhangzása után a horgászok elfoglalták 15 méterenként kitűzött horgászhelyeiket. A Rába folyó nicki szakaszán az elmúlt időszakban az ÉDUVIZIG munkatársai, a Rába-műgát és Térségéért Egyesület önkéntesei és a Vas Megyei Horgász Szövetség munkatársai, horgászai kiváló horgászhelyeket alakítottak ki és tartanak karban folyamatosan. A terület rendezettségének köszönhetően a versenyzők könnyedén megközelíthették a festői környezetben lévő Rába szakaszt.  A jégfigyelő ház feletti szakaszon a versenyzőknek 3,5-4,5  m-es víz mélység mellett és viszonylag lassan áramló víznél kellett megtalálni a halakat. A szélső pályára sorsoló Komáromi Levente ügyes technikával fogta a kis 5-10 dkg-os  keszegféléket rakós bottal, valamint a kapás nélküli időszakokban a küszöket igyekezett becserkészni.

      

A versenyen készült képek megtekinthetőek itt >>>

Egyértelműen látszott már a verseny előtti próba horgászatokon is, hogy nehéz verseny lesz a Rába Kupa. Vadvízen folyamatos versenyhorgászat, és intenzív feletetés hiányában elugranak a versenyen halak és a verseny szempontból fontos kis testű halakból a halsűrűség sem lesz olyan, mint a horgásztavakon. Ezen a versenyen minden kapásra oda kellett figyelni, mert minden gramm nagy jelentőséggel bírt. A Szövetség által telepített pontyokból egy sem akadt horogra, de fogtak keszeget, domolykót, fenékjáró küllőt, vágó durbincsot, sügért a pecások.  A mérlegelés után minden résztvevőt és kísérőt vendégül látott a Szövetség egy finom vasi halászlére, melyet Konyher Tivadar halászati őr készített. Az eredményhirdetésen Puskás Norbert a Szövetség ügyvezető elnöke megköszönte a verseny szervezésében és előkésztésében résztvevők segítségét és emléklapot adott át Polgár Antalnak az ÉDUVIZIG területi szakaszmérnökének, Dóczi Attilának a Rába-műgát és Térségéért Egyesület elnökének, valamint Konyher Tivadar halászati őrnek. A sportszerűen és kellemes hangulatban lezajlott versenyen a helyezettek kupát és oklevelet vehettek át az ügyvezető elnöktől.  A versenyző kategóriában kiírt Rába Kupán a következő eredmények születtek:

I. hely: Komáromi Levente - Kőszegi HE. - 2260 gr.

II. hely: Paár Tibor - Elektromosok SHE. - 1010 gr

III. hely: Unger György - Körmendi Munkás HE. 890 gr.

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>


Rekord  harcsafogás a Gersekaráti Sárvíz-tavon - hír kelt: 2013. 08. 24.

Horváth József toronyi horgásztársunk hétfőn egy 61,5 kg-os 2 méter hosszú harcsát fogott a Gersekaráti Sárvíz-tavon. Szerencsés horgásztársunknak fűszeres bojlival sikerült horogra csalni az óriási ragadozó halat.

     

További szép fogások a Gersekaráti tavon:

    

 

Gratulálunk a szép fogásokhoz!

 

 

Horgászat és vadászat az idei INFORM Oberwart-on - hír kelt: 2013. 08.24.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2013. agusztus 28.-án, szerdán nyitja 43. alkalommal kapuit az Inform Oberwart.  Az Inform Oberwart ismét a legjobb oldaláról mutatja be magát. Megközelítőleg 300 kiállító prezentálja termékeit és szolgáltatásait, a legfőbb témák: építés és lakhatóság, kert, egészség, wellness, és egy óriási állat bemutató.

A vadász & horgász témának egy külön vásárcsarnokot szenteltünk. Informálódhat a ragadozó halak és békés halak horgászatához szükséges felszerelésekről, ezen felül a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetség is képviseli magát. A virtuális lövészstandon vaddisznó vadászat nyerhető és a trófea kiállítás is megtekinthető. Minden további információ a 43. oberwarti Informról a web oldalunkon található.

  www.inform-oberwart.at/magyar

Örülnénk, ha Önt látogatóként üdvözölhetnénk vásárunkon.

Baráti üdvözlettel:

a Burgenland Messe csapata.

 Burgenland Messe Betriebs GmbH. & CoKG.

A-7400 Oberwart, Halle III.

Tel: 0043/ 3352 33022 10

Fax: 0043/ 3352 33024

www.inform-oberwart.at

  


400 kg háromnyaras ponty került a Rába folyóba - hír kelt: 2013. 08.13.

 

Tegnapi napon a Rába folyó nicki szakaszára 400 kg háromnyaras ponty került telepítésre. A pontyok átlagsúlya 1,5-2 kg volt. A telepítés után tilalom nem került elrendelésre.

 

Leírás: rabatelep2013 (6).jpg   Leírás: rabatelep2013 (5).jpg

 

 Leírás: rabatelep2013 (4).jpg 

Jó fogást kívánunk!


Utolsó forduló a versenysorozatban- hír kelt: 2013. 08.13.

Szövetségünk szeretettel várja a versenyző kategóriában induló sporttársakat a "Vasi vizek legjobb sporthorgásza” versenysorozat utolsó állomására, mely a Rába folyón kerül megrendezésre.  A Vasi vizeken - Rába Kupa 2013. kiírása az alábbiakban olvasható:

Verseny ideje: 2013. augusztus 25 (vasárnap)

Nevezési határidő:      2013. augusztus 23. 12.00 óra vagy a helyszínen korlátozott számban.

Verseny helyszíne:      Rába folyó nicki szakasza  /Jégfigyelő ház feletti szakasz/

Leírás: rabatelep2013 (10).jpg   Leírás: rabatelep2013 (11).jpg    Leírás: rabatelep2013 (8).jpg

Kategóriák:       Versenyző egyéni

Nevezési díj:     0 Ft 

Minden versenyzőnek rendelkezni kell a verseny napján MOHOSZ tagsági bélyeggel és a Rába folyóra érvényes területi jeggyel. Versenyző kategóriában kizárólag érvényes MOHOSZ versenyző igazolvánnyal lehet indulni. (Versenyzői igazolvány érvényesítésről és igénylésről a fenti elérhetőségeken kaphat bővebb felvilágosítást)

Verseny menete:

 A verseny egy 4 órás fordulóban kerül lebonyolításra versenyző kategóriában.

                        

7.30                     Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó

8.00                     Sorsolás

8.30 - 10.30        Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30       Etetés

10.30-14.30        Halfogás                                      

14.30-15.30        Mérlegelés

15.30-16.15        Ebéd, minden indulót megvendégelünk egy halászlére

16.30                   Eredményhirdetés

Szabályok:

Etetőanyag maximum 20 liter és csali maximum 2,5 liter használható. (max.: 1 liter etető szúnyoglárva, ezen felül 1/8-os /0,125l/ csalis edénybe  tűzőszúnyog)

A versenyen egyidejűleg 1 bot használható és legfeljebb 1 db egyágú horgot lehet alkalmazni a szereléken.

Versenyző kategóriában kizárólag úszós módszerrel lehet horgászni.

A versenyző köteles a horgászhelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani.

A nevezéseket a Szövetség fenti elérhetőségein kell leadni.

A nevezett egyén, amely a versenykiírásban meghatározott regisztrációs határidőre nem érkezik meg köteles a 06703399707-es telefonszámon értesíteni szervező bizottságot a távol maradás okáról.

Egyéb nem szabályozott kérdésekben a MOHOSZ Országos Versenyszabályzata és a Szervező Bizottság állásfoglalása az irányadó.Országos Versenyszabályzata és a Szervező Bizottság állásfoglalása az irányadó.

  

Sikeres versenyzést kíván a rendezőség!


Gersekaráti Sárvíz-tó után a Szombathelyi Csónakázó tóról készül medertérkép- hír kelt: 2013. 08.12. 

Tavalyi évben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége legnagyobb álló horgászvizének a Gersekaráti Sárvíz-tónak medertérképét készítette el Lajos Tibor. Az idei évben a Szombathelyi Csónakázó -és Horgásztó felmérését ajánlotta fel Szövetségünknek, melyet ezúton is köszönünk. Lajos Tibor az elmúlt héten elvégezte a felmérést és ismét közel 60.000 adat rögzítésére került sor. Az adatok feldolgozása várhatóan szeptember végére történik meg és az elkészült medertérképet honlapunkon mindenki számára elérhetővé tesszük.

  


Horgászati tilalom lesz rendezvények miatt- hír kelt: 2013. 08.09. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tájékoztatja a horgásztársakat, hogy az alábbi időpontokban megtartott rendezvények miatt a megjelölt vízterületeken horgászati tilalom lesz:

2013. augusztus 25. 06.00 órától - 16.00 óráig - Vasi Vizeken Rába Kupa - Rába folyó Nicki szakaszán a jégfigyelő ház feletti szakaszon.

2013. augusztus 31. 06.00 órától - 13.00 óráig - '98 HSC-IPA Szombathelyi szervezet által szervezett horgász verseny lesz az Alpesi horgásztavon

Köszönjük a megértésüket!


Zalaszentmihályi horgásznap- hír kelt: 2013. 08.08.


Pajtli Tibornak "az év legjobb fogása"- hír kelt: 2013. 08.06.

Nagy örömünkre szolgál, hogy honlapunk olvasója és a megyei horgászversenyek rendszeres indulója Pajtli Tibor "az év legjobb fogása"-ként megosztotta velünk és a honlapunk olvasóival, hogy 2013. július 05-én megszületett kislánya Adél. Reméljük néhány éven belül a vasi horgászok tábora is gyarapszik egy kislány horgásszal...

  

 

Gratulálunk és jó egészséget kívánunk az egész családnak.


Nem a horgászoktól kell félteni a Gyöngyös patakot - hír kelt: 2013. 08.06.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a Gyöngyös patak halászati-horgászati jogosultja nem engedheti meg, hogy a Vas Népében 2013. július 19-én Dr. Szinetár Csabával készült interjú mellett szó nélkül elmenjen. /Az eredeti cikk itt letölthető!!!/ A Gyöngyös patak haltelepítései a hatályos törvényi előírások szerint öt éves Halgazdálkodási terv szerint történnek, melyet a megyei Halászati Hatóság hagy jóvá. A Halgazdálkodási Terv részletesen tartalmazza a telepítendő halfajokat és azok mennyiségét is, valamint a halászatra jogosult élőhely-védelmi és halőrzésre vonatkozó kötelezettségeit.  A Halászati Hatóság minden Halgazdálkodási Terv jóváhagyás előtt a természetvédelmi szempontok figyelembevétele miatt megkeresi az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, így történt ez a Gyöngyös patak esetében is. Halász és horgász szakmai körökben- a rendelkezésre álló szakirodalom alapján -  vitán felül áll, hogy az őshonos sebes pisztráng mindig is a Gyöngyös patak lakója volt, ezért a Szövetségnek törekedni kell ezen csodálatos halfaj védelmére és állományának megőrzésére. A víztestek méretével összhangban megvalósított kihelyezések mellett az állomány védelme érdekében a Szövetség kezelésében lévő vízterületeken a sebes pisztráng megtartható mérete az országos szabályoktól eltérőn 25 cm, valamint a Gyöngyös patak egy kiemelt részén (Lukácsháza fölött) "Fogdd meg és engedd el szakasz” lett kialakítva.  

          

A cikk összességében tudományos köntösben megfogalmazza azt a téves üzenetet, hogy az évente egyre nehezebben beszerezhető 200-300 kg. sebes pisztráng kihelyezés veszélyezteti a patak élővilágát.  A tárgyilagosság jegyében fontos megemlítenünk, hogy zömmel bolharákok, ászkarákok, rovarlárvák és vízre hulló rovarok alkotják a sebes pisztráng táplálékát, természetesen a nagyobb példányok halakat is zsákmányolnak.  Szövetségünk a sebes pisztrángok telepítését problémamentesen már az 1980-as évektől kezdve folyamatosan végzi a Gyöngyös patakon, ezért szinte érthetetlen a túlzott aggódás olyan halfajok (szivárványos ökle, domolykó) miatt, melyek a mai napig jelentős számban élnek a patakban. Talán sokunknak ismerős, legalább is Fekete Istvánt olvasók körében az   "öreg     haltudós Uzsárdi Péter” neve, aki a Lutra című művében a pisztrángtelep    vezetője. Fekete István ebben a művében, állított emléket az 1889. május 29-én született lillafüredi pisztrángtelep tudós-vezetőjének Vásárhelyi Istvánnak. Mai napig Lillafüreden működő pisztrángtelepen állítják elő a hazai horgászvizekbe, így a Vas megyei patakokba is kihelyezett őshonos sebes pisztrángok többségét, ellentétben a megjelent írásban közölt Szilvásváraddal, ahol szinte csak az étkezésre előállított nem őshonos szivárványos pisztrángot lehet beszerezni. Jelenleg hazánkban kizárólag Hoitsy György által vezetett lillafüredi telephelyen dolgoznak pályázati támogatással molekuláris biológiai vizsgálatokra alapozott haltenyésztési rendszer prototipus kifejlesztésén, amelynek célja a  tiszta  dunai vérvonalú sebes pisztráng törzsállomány kialakítása.

Szomorú, hogy az interjú alanya nagy tudású tapasztalt szakemberként megfeledkezve az idő múlásával járó környezeti változásokról, bűnbakot keresve próbál magyarázatot adni jelen kor problémáira. A halfauna átalakulásának okai véleményünk szerint minden természetes vízfolyásunk esetén az, hogy a rendszerváltás előtti folyószabályozások, és a napjainkban jelentkező csapadékmennyiség csökkenése, valamint annak hektikus eloszlása miatt drasztikus mértékben lecsökkent azok vízszintje. A vasi folyóvizek holtágai napjainkra a gyenge vízellátottság miatt eliszaposodtak, eutrofizálódtak, melynek eredményeként kiváló ívóhelyek, halbölcsők szűntek meg. Az alacsony vízállás és a halak életterének szűkülése mellett jelentős számú - több tízezres - rendszeresen és időszakosan hazánkban tartózkodó, fészkelő kormorán /kárókatona/ tizedeli vizeink halállományát és ebből nagy arányban a növendék, fiatal halak állományát. Tájékoztatásul jegyezzük meg, hogy egy kormorán napi halfogyasztása 0,5-0,8 kg között mozog és az utolsó tudományos felmérés szerint ezek a madarak Magyarországon évente, mintegy 2400 tonna halat fogyasztanak el. Egyre több tudományos publikáció jelenik meg a tisztított szennyvizek által a folyókba kerülő gyógyszer és egyéb vegyszer maradványokról, melyek szintén a halak szaporodási képességeit, feltételeit rontják. 

    

Szövetségünk a kezelésében lévő vízterületeken az elmúlt években számos folyó rehabilitációt valósított meg, mely szintén a halak életterét jelentő víztestek védelmét szolgálta. Szövetségünk a jövőben is szorgalmazza és együttműködik az illetékes szervekkel természetes vizeink mielőbbi megújulásáért. A Gyöngyös patakon a Szövetség munkatársai és önkéntesei - köztük a cikkben kritikával érintett pergető és műlegyező horgászok - számos esetben vettek részt - nem horgászok által eldobott - szemétgyűjtésben, vízparttakarításban, mely szintén a folyó élővilágának védelme iránti elkötelezettséget bizonyítja. Az interjú alanya - nem először - úgy fogalmaz meg bírálatot a halgazdálkodással, vizek rehabilitációjával kapcsolatosan, hogy azt több szempontból is bizonyított tudományos kutatás nem alapozza meg. Szövetségünk 25 tagegyesületében közel 5000 horgász van, ezért súlyosan sértő a cikk horgászokra vonatkozó általánosító okfejtése is. A horgászattal nem foglalkozó olvasók tájékoztatása érdekében közöljük, hogy a műlegyező horgászat a természettel összhangba lévő, egyik legsportszerűbb módszer a világon, melynek célja elsősorban a rekreáció, nem a kifogott hal megtartása.  Ellentétben a cikkel Szövetségünk eddig sem, ezt követően sem próbálja olvasók ezreinek tudományoskodásba burkolva megmagyarázni, hogy ki az igazi biológus, vagy természetvédő. Mi tiszteletben tartjuk mások nézeteit, de tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a horgászok széles táborának érdekeit is vegye figyelembe véleményének kialakításakor.

                                             

Megkérdeztük Hoitsy György pisztrángtenyésztőt is mi a véleménye dr. Szinetár Csabával készült cikkről:

H Gy: A cikket elolvastam és meglepődtem, hogy egy főiskolai tanár, biológus ilyet nyilatkozik. Én sajnos nem találkoztam még soha dr. Szinetár Csaba tanár úrral egyetlen halászati, halfaunisztikai konferencián sem. Terjedelmes publikációs listáját végigolvastam, ott is csak pókokkal kapcsolatos írásokat olvastam, hallal, hal faunisztikával, halak béltartalom, vagy halak táplálkozásával kapcsolatos kutatásokat nem találtam ezen a listán. Minden tiszteletem a tanár úré, de én nem mernék pókokkal kapcsolatos nyilatkozatokat tenni, fél információk, tévhitek alapján.

Vegyük csak sorba: azt mondja Tanár úr, hogy a sebes pisztráng nem marad meg a patakban, de megmarad, sőt szaporodik is a felső szakaszon és ha dr. Szinetár Csaba veszi a fáradtságot és november elején kisétál a patakhoz, gyönyörű ívó gödröket láthat, benne pisztráng párokkal. A Gyöngyös felső szakaszán mindig is élt sebes pisztráng. A Gyöngyös-patakon horgászók kérésére, mert megfogyatkozott a pisztráng állomány, már Vásárhelyi István is telepített ide sebes pisztrángot az 1940-es években és nem azért mert elvándorolt, hanem mert a horgászlétszám megnövekedésével megcsappant a pisztrángok száma.

A cikkben sajnos az is hibás, hogy a Szinva-patak nem Szilvásváradon van, hanem Lillafüreden és ott működik 80 éve pisztrángtelep.

Az is téves információ, hogy a pisztráng miatt pusztult ki a Szalajka-völgyben a Petényi, vagy magyar márna. Ott nem is élt és Vásárhelyi István sem jelzi a Magyarország halai írásban és képekben című munkájában, sem Harka- Sallai szerzőpáros legátfogóbb, több évtized halfaunisztikai kutatásai alapján megírt  Magyarország halfaunája című könyvében.

Ha károkozásáról beszél Tanár úr én úgy gondolom, korábbi tanulmányait kellene felidézni. Bár a pisztráng ragadozó állat, de főleg apróállat, rovar fogyasztó. A vízben élő apró rákokat, tegzeseket, kérész lárvákat fogyaszt, de a víz fölött repülő rovarokért is kiugrik. Eddigi halfaunisztikai és gyomortartalom kutatásaim alapján megállapítható, hogy amíg rendelkezésére áll bőven ilyen táplálék, nem kezdi fajtársait vagy más halfajok fogyasztását. Egy Dunántúli patakból mentettünk nemrég halakat egy kotrás miatt és a nagytestű 1 kg-os pisztrángok körül több száz fürge cselle úszkált, de egyetlen egyet nem találtunk egy felbontott, igen terimés hasú sebes pisztrángban.

"Becsüljük meg a többnyire természetes körülményeket” Igen ezzel egyet értek, de sajnos a Gyöngyös már nagyon sok helyen nem természetes. Közel negyven éve, amióta halakkal, halászattal foglakozom, még olyan példaértékű munkát nem láttam, mint amit a Vas Megyei Sporthorgász Egyesületek Szövetsége végzett a Gyöngyös-patak és más kis vízfolyások revitalizációja kapcsán. Igen, idilli a kép a kisgyerekek, cseresznyével fogják a domolykót mérettől függetlenül és hordják haza vödrökben, de akkor talán mégsem a sebes pisztrángot kellene okolni állományának megritkulásáért.  

A Vas Népe Szerkesztőségéhez eljuttatuk a fenti reagálásunkat, melyet a Vas Népe terjedelmi lehetőségeihez mérten korrekt módon 2013. július 27-én a szombati számában leközölt. Ezúton is köszönjük Főszerkesztő Úrnak a közreműködését.


55 kg-os harcsafogás a Rába folyón - hír kelt: 2013. 07. 26.

Pataki Gábor horgásztársunk 2013. június 16-án a Rába folyó ikervári szakaszán 55 kg-os 210 cm-es harcsát fogott.

 

Gratulálunk a szép fogáshoz!

 


Elhunyt Neu Aladár a Spartacus HE. elnöke - hír kelt: 2013. 07. 23.

Mély fájdalommal és megdöbbenéssel tudatjuk, hogy Neu Aladár a Spartacus Horgász Egyesület elnöke, küldötte életének 79.évében váratlanul elhunyt.  Elkötelezett szombathelyi horgászvezetőként segítette több évtizedig a Spartacus Horgász Egyesület mindennapjait és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tevékenységét. Példaértékű közösségi munkájával halálának napjáig szolgálta a horgász közösséget, aktív résztvevője volt a Szombathelyi Civil Kerekasztal közhasznú tevékenységének. A  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton is kifejezi részvétét az elhunyt családjának és a Spartacus Horgász Egyesület tagjainak. Emlékét megőrizzük.

A család, a rokonság, a barátok és az ismerősök 2013. július  30-án kedd délután 13.30 órakor vesznek végső búcsút Szombathelyen a Jáki úti temetőben.

  


Országos Horgász Csapatbajnokságot nyert Vas megye- hír kelt: 2013. 07. 23.

Fölényes győzelemmel jövőre az első osztályban folytathatja a csapat

Az országos csapatbajnokság, a szervezett horgászversenysport immár ötvenéves múltra tekint vissza. 1964. augusztus 29-30-án rendezte meg a MOHOSZ az első országos halfogási horgászversenyét. Az elmúlt 50 évben számos helyszínen megrendezett csapatverseny hazánk legnagyobb országos versenyhorgász rendezvényévé nőtte ki magát és hatalmas részt vállalt abban, hogy a századforduló óta a magyar horgászválogatottak kiemelkedő sikereket érnek el a világbajnokságokon és Európa-bajnokságon.

   

Idén immár 50. alkalommal találkoztak a szövetségek csapatai július 13-14-én, és mérték össze tudásukat a szegedi Maty-éri versenypályán. Az I. osztályban 12 szövetség, a II. osztályban 8 szövetség csapata indult.  A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége rendezte. A MOHOSZ részéről a szombati első fordulót követő ünnepélyes kapitányi értekezleten emlékeztek meg a jubileumról.  A  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége válogatott csapatának kapitánya  Magyar Szilárd világbajnok versenyhorgász volt, aki második éve irányítja a megye válogatottat.  A kétfordulós versenyen kiválóan működött az eltervezett taktika, mely az eredményekben is egyértelműen meglátszott. Az első forduló után 22 ponttal  - azaz 13 ponttal megelőzve a második helyezett Bács  megyei csapatot - vezette az eredménylistát  a vasi csapat. Másnapi fordulót is sikerült megnyerni 23 ponttal, így végül összesítésben 45 ponttal 125 kg fogott hallal nyerte a Vasi csapat a másodosztályú  jubileumi OHCSB-t.  A csapat tagja volt: Varga Viktória, Kovács Hajnalka, Geröly Tibor, Németh Krisztián, Komáromi Levente, Varga Bálint, Kajtár Máté, Kádi Szabolcs.

 

A sikeres szereplésnek köszönhetően jövőre a vasi versenyzők négy év kihagyás után ismét az első osztályban képviselhetik a megyét. A versenyen második lett a Velencei-tavi Szövetség /61 hsz.; 106 kg/ a harmadik helyet a Bács-Kiskun Megyei Szövetség csapata / 63 hsz. 106 kg/ nyerte el. Az Országos Horgász Csapatbajnokságon résztvevő csapatkapitánynak, segítőknek és a versenyzőknek ezúton is köszönetét fejezi ki a Szövetség a sportszerű és eredményes részvételért.

Versenyeredmények: I. osztály | II. osztály

Forrás: www.mohosz.hu


Horgászjegy akció - hír kelt: 2013. 07. 18.


Ismét  nyertek a tavalyi győztesek a megyei horgászvetélkedőn- hír kelt: 2013. 07. 15.

Az idei Ágoston  László Emlékverseny  Vaskeresztesen került megrendezésre, melyre 22  fiatal regisztrálta magát. Az ifjúsági vetélkedőn minden fiatalnak elméleti ismeretekből, horgászszerelék összeállításból, halfogásból, majd végül célba dobásból kellett számot adni a nap folyamán. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége több évtizede rendezi meg ezt a horgászvetélkedőt a tagegyesületekben horgászó fiatalok nagy örömére.  

            

                                              A versenyen készült képek megtekinthetőek itt >>>

A horgászverseny a gyermek korosztálynak az Alpesi horgásztavon volt, míg az ifjúságiak a Pinka holtág halait igyekeztek horogra csalni. Halfogásban a gyermekek között ifj. Kelemen Péter remekelt 4720 grammal, míg az ifiknél Varga Soma végzett az élen  3580 gramm fogással. A versenyen pontyot, bodorkát, kárászt  fogtak az ifjú  pecások spicc és rakós botos módszerrel.

                 

A másik három számban a tavalyi kategória győztesek - Karácsony Gábor, Gyűrüsi Róbert  - ismét kiválóan szerepeltek, így jelentős előnnyel  nyerték meg az idei megyei vetélkedőt is. A verseny eredményhirdetésén  Puskás Norbert ügyvezető elnök gratulált a helyezetteknek, akik  horgászfelszereléseket és emléktárgyakat vehettek át.

                                       

Végeredmény:

Gyermek kategória:

1.Karácsony Gábor - ZALASZENTMIHÁLYi HE.  8. hsz.

2.Kajtár Máté      - BÜKI HE.  16,5   Hsz.

3.Molnár Bence - ELEKTROMOSOK SHE.  19 hsz.

Ifjúsági kategória:

1. Gyűrüsi Róbert RÉPCELAKI HE.  6 hsz.

2. Péterfy Áron  ELEKTROMOSOK SHE.     12 hsz.

3. Varga Soma KÖRMENDI MUNKÁS HE. IFI 12 hsz.

                                               Részletes eredmények itt letölthetőek >>>


Horgásztábor volt Vaskeresztesen- hír kelt: 2013. 07. 12.

Az idei évben  a hagyományoktól eltérően Vaskeresztesen a Szövetség Horgászturisztikai Központja adott otthont  a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgásztábornak.  A pecás tábornak 20 fiatal lakója a megye minden pontjáról érkezett.  A fiatalok a Pinka patak vaskeresztesi holtágán, az Alpesi horgásztavon és a Gersekaráti Sárvíz tavon horgásztak. A strandolás a közeli Ausztriai Burg település festői környezetben lévő strandján volt.  A tábori programok között Varga Bálint versenyhorgász tartott horgászati bemutatót,  Kovács Péter  horgászattal  és halak élővilágával kapcsolatosan tartott  ismeretterjesztő előadást, míg a tábor végén Misák Roland a Vas Katasztrófavédelmi munkatársa árvizekről, vízügyi katasztrófákról tartott fényképes prezentációt.

      

                                              A táborban készült képek megtekinthetőek itt >>>

A hét során barátságos horgászvetélkedőre is sor került. A fiatalok célba dobásban, halfogásban és elméleti ismeretekben versenyeztek egymással. A jó hangulatban és igazi nyári melegben minden fiatalnak sikerült sok halat fogni a tábor ideje alatt.

       

A tábor verseny végeredménye a következők szerint alakult:

I.hely:  Péterfy Áron /Elektromosok SHE/

II. hely:  Németh Ádám /Büki HE/

III. hely: Kajtár Máté /Büki HE/


Július 1-től az orvhalászat súlyos következményekkel jár- hír kelt: 2013. 07. 12.

A július 1-vel hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv előírásai és szankciói végre megoldást fognak hozni a természetes vizeken és a halastavakon is jelentős károkat okozó orvhalászat elleni küzdelemben. A jogosulatlanul halászóknak, az orvhalászoknak a jövőben lesz mitől tartaniuk. Az elmúlt években a horgászok joggal tették szóvá, hogy miért olyan enyhe a jogi következménye az orvhalászati tevékenységnek, a nagy károkat okozó nyakzóhálóval, elektromos halászgéppel vagy más jogosulatlanul használt eszközzel folytatott halfogásnak.

Az állam részéről először az állatvédelmi jogszabályok módosításával kísérelték meg a jogosulatlanul halászók cselekményeit visszaszorítani. Ennek a változásnak is volt már visszatartó ereje, a bíróságok ezen a jogszabályi alapon is hoztak - a cselekmény súlyának megfelelő - olyan ítéleteket, melyek gyakran felfüggesztett szabadságvesztéssel és néhány esetben letöltendő börtönbüntetéssel jártak.

Az igazi megoldást végül a július 1-vel életbe lépett új Büntető Törvénykönyv hozhat, mely a 246.§-ban kimondja:
Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha eddig esetleg kockáztatott a tilosban járó és jogosulatlanul halászeszközzel, vagy tiltott halászati eszközzel, módon próbálkozott halat fogni, akkor jobban teszi, ha a jövőben az orvhalászatot, mint halbeszerzési és jövedelem kiegészítési formát elfelejti. Ugyanis pillanatok alatt büntetett előéletűvé válhat, az orvhalászat vétsége miatt szabadságvesztés büntetést kaphat. A büntetés mellett az "elkobzás" is komolyan veszélyezteti a tilosban járót, ugyanis elkobozzák a vétség elkövetéséhez használt eszközöket, a bűncselekmény elkövetése útján létrejött dolgokat, és azokat az eszközöket is, melyeket a dolog elszállítására használtak: A Btk. 72. § (1) bekezdése kimondja: El kell kobozni azt a dolgot,
a) amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak vagy arra szántak,
b) amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre,
c) amelyre a bűncselekményt elkövették, vagy amelyet a bűncselekmény befejezését követően e dolog elszállítása céljából használtak.

Orvhalászok, jogosulatlanul halászók tehát jobb, ha a jövőben távol maradnak a vizektől, mert ellenkező esetben az igazságszolgáltatás személyre szóló következményei valóban igen súlyosak lehetnek.

Horgászok figyelem! Ha elhagyott, gazdátlan, orvhalászat gyanús eszközt találunk, sohase nyúljunk hozzá, véletlenül se szedjük fel csónakunkba, vagy húzzuk ki a partra, nehogy a súlyos következményekkel járó orvhalászat gyanújába kerüljünk. Ne váljunk véletlenül se orvhalásszá, mely gyanúból igen nehéz kikerülni, inkább értesítsük észlelésünkről a vízterület hasznosítóját, halőreit, vagy a rendőrséget.

Forrás: www.mohosz.hu


Újabb Rábai fogások - hír kelt: 2013. 07.09.

Július 6-án szombat reggel nagy vihar közepette akadt Pajtli Balázs ifi horgász horgára süllőzés közben ez a 73 cm hosszú 4.48 kg. súlyú csuka a Rába Ikervári szakaszán. Ugyanazon a reggelen sikerült horogra csalnia négy darab szebb dévér keszeget melyből a legnagyobb 1.27 kg. volt. A dévérek fényképezés után visszakerültek az élőhelyükre.

 

Gratulálunk a szép fogáshoz!

Ossza meg Ön is velünk halfogásait....


Csepregi HE. versenyén készült fényképek- hír kelt: 2013. 07.09.

 

  

A horgászversenyen készült képek megtekinthetőek itt >>>


Horgászati tilalom lesz rendezvények miatt- hír kelt: 2013. 07.07. 

  

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tájékoztatja a horgásztársakat, hogy az alábbi időpontokban megtartott rendezvények miatt a megjelölt vízterületeken horgászati tilalom lesz:

2013. július 13. - Vasi Vasember Triatlon  - 6.00 órától - 20.00 óráig - Szombathelyi Csónakázó-tó teljes területén

2013. július 27.  - Önkormányzat által engedélyezett nem horgász rendezvény - Gersekaráti Sárvíz-tón a 15. - 45. számú horgászhelyig - 6.00 órától - 17.00 óráig

2013. július 27 -28 -án egész nap általános tilalom lesz a Kerkaszentkirályi Kerka-holtágon a III. Káli, Alpok-Adria  Nemzetközi Horgász Csapatverseny miatt.

  

Köszönjük a megértésüket!


ELEKTROMOS KUPA 2013. - hír kelt: 2013.07.06.

Szeretettel meghívunk minden kedves horgászt az Elektromosok Sporthorgász Egyesület hagyományos egyesületi versenyére, melyet a Szombathelyi Csónakázó tavon tartunk.

Ideje : 2013. július 21.  (vasárnap)

Nevezés a helyszínen, a Tó vendéglő alatti füves területen. Nevezési díj nincs!

Versenyek lebonyolítás:

                                                       7.00        -           7.20    Nevezés

                                                       7.20        -           7.45    Sorsolás, Megnyitó

                                                       7.45        -           9.00    Felkészülés

                                                       9.00        -          13.00   Verseny

                                                       13.00      -          14.00    Mérlegelés

                                                       14.00      -          14.20    Eredményhirdetés

Kategóriák:

                         Ifi (0-18 éves korig); felnőtt hobbi (18-100 éves korig); felnőtt versenyhorgász (18-100 éves korig)

További információ itt olvasható >>>


Megvannak a nyertesek - hír kelt: 2013.07.05.

2013. június 28-án a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Intéző Bizottsági ülésén megtörtént a "Vasi vizeken - Perfect promociós játék" sorsolása. Az idei játékra 470 érvényes regisztráció érkezett. A nyertesek telefonon előzetesen egyeztetett  időpontba az ajándékaikat átvehetik munkanapokon a Szövetség vaskeresztesi irodáján, vagy a nyertessel előzetesen egyeztetett helyszínen. Időpont és helyszín egyeztetés a 06/70-33-99-707-es telefonszámon.

Az ajándékok átvételéhez az érvényes horgászengedély bemutatása szükséges.

Név: Születési Dátum Egyesület Állami jegy száma Területi jegy száma Nyeremény
Bándoli Balázs 1994 Vasvári Horgász Egyesület 168874 1002 Fődíj: 1 db Perfect Adventure Match /3,60 m, 3 részes horgászbot 10-30 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/ + 1 db Perfect Synergy 430 horgászorsó /30-as méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar/
Kárnics László 1959 Körmendi Munkás Horgász Egyesület 166495 446

1 db. Perfect Adventure Heavy Feeder /3,60 m, 3 részes horgászbot 2 spiccel; 50-100 g dobósúly, XC30 bottörzs, távdobó SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/

Loibenbeck Richárd 1988 Vas Megyei Savaria Sporthorgász Egyesület 474342 888 1 db Perfect Adventure Match /3,60 m, 3 részes horgászbot 10-30 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/ 
Németh Norbert 1994 Büki Horgász Egyesület 602601   1 db Perfect Adventure Carp /3,60 m, 2 részes pontyozó horgászbot,3 lbs tesztgörbe, 100 g-ig terjedő dobósúly, XC30 bottörzs, távdobó SIC gyűrűk, neoprén nyél, bélelt orsótartó/
Szabó Gyula 1960 Alsószölnöki Sport és Turisztikai Egyesület 164006 8  1 db. Perfect Adventure Picker /2,70 m, 2 részes horgászbot 2 spiccel; 10-40 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/
Major Árpád 1954 Vas Megyei Savaria Sporthorgász Egyesület 168247 1058  1 db. Perfect Adventure Picker /2,70 m, 2 részes horgászbot 2 spiccel; 10-40 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/
Rédecsi József Csaba 1969 Büki Horgász Egyesület 164090 77 1 db.Perfect Adventure Spin /2,70 m, 2 részes pergető horgászbot 10-60 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/ 
Kovács Huba 2007 Elektromosok SHE. 270229 21 1 db.Perfect Adventure Spin /2,70 m, 2 részes pergető horgászbot 10-60 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/ 
Hadnagy András 1962 Körmendi Munkás Horgász Egyesület 166622 1137 1 db. Perfect Synergy 440 horgászorsó /40-es méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar 
Györe Péter 1991 Elektromosok SHE. 164875 29 1 db. Perfect Synergy 440 horgászorsó /40-es méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar 
Sotus József 1981 Répcementi Horgász Egyesület 474213 65 1 db. Perfect Synergy 430 horgászorsó /30-es méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar 
Keresztényi Zoltán 1952 Vasvári Horgász Egyesület 168860 987 Pótnyertes 1. Ha valamely díj nem kerül átvételre, akkor annak nyertese lesz.
Tolnay László 1966 Vas Megyei Savaria Sporthorgász Egyesület 168322 886 Pótnyertes 2. Ha valamely díj nem kerül átvételre, akkor annak nyertese lesz.

 

Nyertesek listája pdf-ben letölthető itt >>>

      

  

Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük a regisztrációkat!


Rábai keszeg -hír kelt: 2013.07.04.

Ezt a gyönyörű 3070 grammos dévérkeszeget a Rába folyó körmendi szakasza adta zsákmányul id. Hajós János horgásztársunknak, aki Körmendi Határőr Horgászegyesület tagja.

      

        

Gratulálunk a szép fogáshoz!


Elhunyt Virág János a Szentgotthárdi HE. megyei küldötte-hír kelt: 2013.07.03.

Megrendülten tudatjuk, hogy Virág János a Szentgotthárdi Horgász Egyesület horgászmestere, megyei küldötte életének 59.évében türelemmel viselt, súlyos betegségben  elhunyt. Virág János elkötelezett horgászvezetőként segítette több évtizedig a Szentgotthárdi Horgász Egyesület és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tevékenységét. Kiemelkedő önkéntes munkájának elismeréséül a tavalyi évben a Szövetség  "Vas megye horgászsportjáért" kitüntetést adományozott részére. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ezúton is kifejezi részvétét az elhunyt családjának és a Szentgotthárdi Horgász Egyesület tagjainak. Emlékét megőrizzük.

   

Szentgotthárdi horgászok, barátok nekrológja:

Elment Jani a Horgász

Sokan még ma sem hiszik el, hogy nincs már közöttünk Virág János, egyesületünk horgászmestere, aki 2013.június 27-én, méltósággal viselt, hosszan tartó  betegség után végleg távozott közülünk. 59 éves volt.

      

                                        

Aki arra vállalkozna, hogy felsorolja mindazt, amit élete során a családjáért, a városért, a horgászközösségért és a barátaiért tett, komoly feladat elé állna. Soha nem várt elismerést, fizetséget, de egy jó szó, egy koccintás a barátokkal, a közös munkák, versenyek és megbeszélések mindennél többet jelentettek neki. A Hársas tó minden szegletében otthagyta keze munkáját. Hidat, lépcsőt, sorompót, esőbeállót tervezett épített a horgásztársaival, ívóhelyet alakított ki, nádat aratott, jeget tört és füvet kaszált, vagy éppen fát vágott. Nagyon sokat dolgozott a Vápa horgászhatóságáért, védte  a Rábát, fát ültetett, vagy májusfát állított a város főterén. Mindig alkotott, mindig tervezett még akkor is, amikor beteg, fáradt volt, hiszen a kór csak harmadjára tudta legyőzni. Aggódtunk érte 2000-ben, 2007-ben és 2012-ben is. Soha nem adta fel, nem ismert lehetetlent, konokul küzdött, a jelszava az volt, hogy " egy a döntés, egy a végrehajtás " és már tette is a dolgát az élet minden területén. Az űr, amit itt hagyott kimondhatatlanul nagy és fájdalmas. Jani úgy ment el, ahogyan élt. Csendben, szerényen, zokszó és panasz nélkül, igaz életet élő emberként.

 

A család, a rokonság, a barátok és az ismerősök 2013.július 6-án szombaton délelőtt 11 órakor vesznek végső búcsút Janitól, a Horgásztól.

  

                                                                   Írta: Labritz Béla


Szép halfogások Gersekaráton -hír kelt: 2013.07.01.

 

 

GRATULÁLUNK A SZÉP FOGÁSOKHOZ!

  

      

  

  

Fényképeket küldte Mozsár Gábor horgásztársunk.


Szentpéterfai Horgászverseny képek-hír kelt: 2013.07.01.

 

A horgászversenyen készült képek megtekinthetőek itt >>>


Megjelent az új "Halgazdálkodásról és a hal védelméről" szóló törvény-hír kelt: 2013.06.30.

Az Országgyűlés 2013. június 10-én fogadta el a korábbi halászatról és horgászatról szóló jogszabályt szeptember 1-től felváltó új törvényt. A CII. számú törvény június 21-én jelent meg a Magyar Közlöny 102. számában. A törvény szövege teljes terjedelemben itt olvasható.

Azok számára, akik nem szívesen olvasnak el hosszabb törvényi szövegeket röviden kivonatoltuk azokat a fontosabb törvényi előírásokat, melyek a horgászatról és jövőben folytatható halászatról rendelkeznek. Az összefoglaló itt olvasható.

A horgászat és a horgászturizmus jövőjével kapcsolatos egyik legfontosabbnak ítélt szakasz a törvény 5 § (1) és (2) bekezdéseiben olvasható: "A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett, vagy önállóan akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód "

A törvény napvilágra kerülésével a tájékoztatások szerint már folyik a Vidékfejlesztési Minisztériumban a végrehajtási rendelet előkészítése, mely az előrejelzések szerint a törvény szeptemberi hatályba lépésével együtt fog megjelenni, ebből lehet majd megismerni például a horgászattal kapcsolatos egyes részletszabályozások körét is.

Forrás: www.mohosz.hu


VIII. Csörötneki Nyárköszöntő Rába-Party -hír kelt: 2013.06.28.


Több mint háromszázezer előnevelt hal került a Szövetségi vizekbe -hír kelt: 2013.06.28.

Tegnapi napon egyesületi vezetők, halászati őrök közreműködésével 218.000 db előnevelt ponty, 80.000 db előnevelt dévérkeszeg, 7.500 db előnevelt balin, 2.500 db előnevelt harcsa talált új otthonra a Szövetség kezelésében lévő horgászvizekbe.

     

A kihelyezésről készült képek megtekinthetőek itt >>>

    


Pontytelepítés lesz a Pinka patakon és Rába folyón -hír kelt: 2013.06.24.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2013. június 26-án /szerdán/ az alábbi III. nyaras ponty telepítést végzi el a Pinka patakon és a Rába folyón:

Vízterület megnevezése
Mennyiség
Vaskeresztesi Pinka holtág *
200
kg
Pinka patak - Horvátlövő
150
kg
Pinka patak - Szentpéterfa
150
kg
Rába folyó - Körmend
300
kg
Rába folyó - Magyarlak
150
kg
Rába folyó - Alsószölnök**
450
kg
Összsen:
1400
kg

* A Vaskeresztesi Pinka holtágon a telepítéstől számítva 2013. július 07. reggel 6.00 óráig általános horgászati tilalom lesz elrendelve. Az általános tilalom ideje alatt a Vas Megyei Ifjúsági Horgásztábor résztvevői mentesülnek a tilalom alól.

** Az alsőszölnöki telepítésből 300 kg halasítás az Alsószölnöki HE. támogatásával valósul meg.

A vaskeresztesi Pinka holtág kivételével a többi területen általános tilalom nem kerül elrendelésre.

 

Telepítésen készült képek megtekinthetőek itt >>>

   

Jó fogást kívánunk!


Horgásztábor miatt tilalom lesz az Alpesi horgásztavon -hír kelt: 2013.06.24.

A Vas Megyei Ifjúsági Horgásztábor miatt a vaskeresztesi Alpesi horgásztavon a táborozók kivételével tilos lesz horgászni 2013. július 01. - 2013. július 06. között. A tilalmat követően szeretettel várjuk a horgásztársakat.


Szövetségi vizeken fogták -hír kelt: 2013.06.24.

     

    

Gratulálunk a fogásokhoz!   


Répcelaki HE családi horgászverseny képek-hír kelt: 2013.06.17.

Elmúlt hétvégén tartotta a Répcelaki Horgász Egyesület családi horgászversenyét a Csánigi tavon. A versenyzők keszeget, kárászt és pontyokat fogtak a barátságos versenyen.

 

Horgászversenyen készült fényképek megtekinthetőek itt >>>


Előnevelt bodorka és jászkeszeg került a vasi vizekbe -hír kelt: 2013.06.14.

Szövetségünk a tegnapi nap folyamán 20.000 db előnevelt bodorkát és 12.500 db előnevelt jászkeszeget helyezett ki a kezelésében lévő horgászvizekbe. A legtöbb bodorka a Pinka patakba és a Marcal folyóba került, míg a jászkeszegek a lukácsházi Abért tavakban találtak új otthonra.

  

Kihelyezésről készült fényképek megtekinthetőek itt >>>

  


Megérkeztek a pontyok -hír kelt: 2013.06.13.

Tegnapi napon megtörtént a második pontytelepítés az előzetesen közölt tervezettek szerint. A horgászvizekbe összesen 9450 kg ponty került. A halasítás miatt általános horgászati tilalom lépett életbe 2013. június 12. (szerda) 11 órától 2013. június 15. (szombat) reggel 6 óráig az állóvizeken.

 

  

A halászaton készült fényképek megtekinthetőek itt >>>

A Szombathelyi Televízió pontytelepítésről készült összeállítása megtekinthető itt >>>


Hobbi horgászoknak jobban jöttek a pontyok, keszegek-hír kelt: 2013.06.13.

A Kerkafalvi Kéthatár-tón megrendezett  Vasi Vizeken Kupára 28 versenyző regisztrált a hétvégén.  A Kéthatár-tó zalai települések határában található, többnyire mégis Vas  megyéből érkezettek indultak a versenyen, mely betudható annak, hogy a verseny része volt  a Vasi vizek legjobb sporthorgásza címért indított sorozatnak. A versenyző kategóriában indulók rakós és matchbotos módszerrel próbálkoztak. A profi szektor közepére sorsoló Paár Tibor /Elektromosok SHE./ és Varga Bálint /Elektromosok SHE./ szoros versengésben matchbottal fogták a halakat A profi sporthorgászok többnyire keszeget és kárászt fogtak, míg a hobbi horgászoknak könnyű fenekező módszerrel néhány nagyobb pontyot is sikerült megakasztaniuk. Végül összesítéskor a mérleg a hobbiknál sokkal jobb eredményeket mutatott. A legjobb hobbi horgász Pajtli László /Spartacus HE/ lett 9960 gramm fogással. A fiatal hobbi horgászok közül Kovács Zsolt /Vasvári HE/ végzett az élen 5940 gramm fogott hallal.

                   

                                                          További képek megtekinthetőek itt >>>

A végeredményt Puskás Norbert a Szövetség ügyvezető elnöke ismertette, a kupákat Kálmán Elek a helyi horgász egyesület elnöke, míg az okleveleket Kovács Attila versenybizottsági tag adta át a helyezetteknek. A megmérettetésen a következő eredmények születtek:

Versenyző kategória:

I. hely: Paár Tibor - Elektromosok SHE - 5300 gr

II. hely: Varga Bálint - Elektromosok SHE - 5020 gr

III. hely: Kovács Hajnalka - Elektromosok SHE. - 4780 gr

  

Hobbi kategória:

I. hely: Pajtli László -Spartacus HE - 9960 gr. - 1 hsz.

II.hely: Günter Graf - Burgenlandi HSZ. - 6600 gr - 1 hsz.

III. hely: Závecz György - Szentgotthárdi HE - 7400 gr. - 2 hsz.

Különdíj ifjúsági kategória:

I. hely: Kovács Zsolt - Vasvári HE- 5940 gr.

II.hely: Kovács Viktor -  Vasvári HE - 3200 gr.

III. hely: Koltai Máté Márk - Kerkafalvi HE. - 1220 gr.

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>


Meghívó a Határőr Sporthorgász Egyesület versenyére-hír kelt: 2013.06.11.

  

A Határőr Sporthorgász Egyesület 2013-ban is megrendezi hagyományos egyesületi horgászversenyét a Magyarszecsődi kavicsbánya-tavon.  A verseny időpontja:

2013. június. 23. (vasárnap)

Program:

6.00 - 6.10              Megnyitó, szabályok ismertetése

6.10 - 6.15              Sorsolás

6.15 - 6.20              Horgászhelyek elfoglalása

6.20 - 6.55              Felkészülés a versenyre

6.55 - 7.00               Etetés

7.00 - 11.00             Verseny

11.00 - 11.45           Mérlegelés

11.45 - 12.00           Eredményhirdetés

12.00 - 13.00           Ebéd

  

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a versenyre és az azt követő ebédre. 

       

 


Társadalmi munka és horgászverseny lesz Csepregen-hír kelt: 2013.06.09.

2013. június 22-én 07:00 - 11:00 óra között társadalmi munkát szervez a Répcementi Horgász Egyesület a Csepregi Téglagyári tó partján! Kérjük, hogy kezdeményezésüket aktív részvételükkel támogassák és vegyenek rész a tópart környékének rendbetételén. Közösen, együttes erővel tegyünk azért, hogy szabadidőnket kulturált, rendezett környezetben tölthessük el. A munkához, lehetőség szerint szerszámot / fűkasza, fűnyíró, talicska, lapát, vasvilla stb./ mindenki hozzon magával. A balesetek elkerülése érdekében a társadalmi munka ideje alatt részleges horgászati tilalom lép életbe a tavon.

Az Egyesület vezetősége értesíti a horgásztársakat, hogy 2013. június 29.  szombaton egyesületi horgászversenyt rendez a Téglagyári-tavon.  Nevezési díj:   nincs; Verseny menete: Egy 4 órás horgászati forduló

  

         A verseny részletes feltételei letölthetőek itt >>>


Kajtár Máté lett az idei megyei bajnokság győztese-hír kelt: 2013.06.08.

Június első vasárnapján rendkívül zord, esős időben zajlott Gersekaráton a Vas Megyei Utánpótlás Egyéni -és Csapatbajnokság. A korosztályváltások és az időjárási körülmények miatt az előző évihez képest kevesebben vettek részt a bajnokságon. A reggeli regisztráción megjelent párosok, szüleik, kísérőjük segítségével a sorsolást követően elfoglalták rajthelyeiket. A felkészülési időben a körülményekhez képest jó idő volt, de a versenyen az ifjú pecásoknak többször is szakadó esővel kellett szembe nézniük. Az idősebb, rutinosabb versenyzők matchbottal horgásztak 30-40 méter távolságba, míg a versenyhorgászattal most ismerkedők inkább spicc bottal cserkészték be a tó partszéli fehérhalait, sügereit. A Büki Horgász Egyesület ifjú sporthorgásza Kajtár Máté megyei válogatottként kiváló horgászattal, egy szép ponttyal és rengeteg kárásszal - összesen 14.020 gr fogással- nyerte az utánpótlás kategóriát. Az ifjúsági horgászok között Petényi Róbert az Elektromosok Sporthorgász Egyesület versenyzője végzett az élen 3960 gramm fogással.

   

 További képek megtekinthetőek itt >>>

  

A fiatalok csapatversenyében Kajtár Máté /Büki HE./ - Nagy Péter /Csepregi HE/ alkotta duó szerepelt az élen. Mindkét fiatal megnyerte szektorát és összesen 27 kg halat sikerült fogniuk a négy óra alatt. Az eredményhirdetés már jó időben és kellemes hangulatban zajlott. A Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke Puskás Norbert ismertette az eredményeket és a tavalyi utánpótlás bajnok Török Zoltán adta át a helyezetteknek az emléktárgyakat. A versenyen az alábbi végeredmény alakult ki:

Csapat:

I.hely: Kajtár Máté /Büki HE/ - Nagy Péter /Csepregi HE/ - 27.000 gr. - 2 hsz.

II.hely: Kádi Szabolcs /Elektromosok SHE/ -Tordai Gábor /Elektromosok SHE/ - 20.080 gr. - 4 hsz.

III.hely: Petényi Róbert /Elektromosok SHE/ - Varga Bálint /Elektromosok SHE/ - 6760 gr. -6 hsz.

   

Ifjúsági kategória egyéni:

I.hely:  Petényi Róbert /Elektromosok SHE./ - 3940 gr

II. hely: Varga Bálint /Elektromosok SHE./ -2820 gr.

III.hely: Kovács Zsolt /Vasvári HE/ - 880 gr.

Utánpótlás kategória egyéni:

I.hely: Kajtár Máté /Büki HE/ - 14.020 gr.

II.hely: Nagy Péter /Csepregi HE/ - 12.980 gr.

III.hely:Kádi Szabolcs /Elektromosok SHE/ - 11.540 gr.

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>


Nyári pontytelepítés a Szövetségi vizeken- hír kelt: 2013. 06. 06.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2013. június 12-én (szerdán) pontytelepítést végez a kezelésében lévő Vas -és Zala megyei vizeken. A telepítés során összesen 9.450 kg fogható méretű - 1-1,5 kg közötti - 3 nyaras ponty kerül a horgászvizekbe. A halasítás miatt általános horgászati tilalom lép életbe a telepítés napjától, azaz 2013. június 12. (szerda) 11 órától 2013. június 15. (szombat) reggel 6 óráig az állóvizeken. A Szövetség a telepítés elvégzése után a vízpartokon kiközli az általános horgászati tilalomra vonatkozó információkat. A haltelepítés az alábbiak szerint történik:

Vízterület megnevezése

Ponty III. nyaras /kg/

Rába folyó ikervári szakasz

400

Rábasömjéni tó

400

Répcelak-Csánigi tó

400

Merseváti tó

400

Nagypiriti tó

250

Szombathelyi csó.tó

1200

Szombathelyi horg.tó

500

Ujperint 1. sz. tó

500

Gencs-Perenyei tó

400

Csepregi tó

400

Vasvári csó.tó

500

Gersekarát-Sárvíz tó

1000

Püspökmolnári tó

400

Magyarszecsődi tó

600

Kerkaszentkirály

400

Kéthatár tó-Kerkafalva

500

Hársas tó-Máriaujfalu

700

Vadása tó

500

ÖSSZESEN:

9450

Azon horgásztársak, akiknek már sikerült megfogni az éves elvihető nemes halmennyiséget, azok kedvező áron 13.000 Ft tudnak a területi jegyük mellé kvóta jegyet vásárolni a tagegyesületekben.


Horgászati tilalom lesz rendezvények miatt- hír kelt: 2013. 06.06. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tájékoztatja a horgásztársakat, hogy az alábbi időpontokban megtartott rendezvények miatt a megjelölt vízterületeken horgászati tilalom lesz:

2013. június 09. - Vasi vizeken Kupa - Kerkafalvi kéthatár-tó - 7.00 órától - 15.00 óráig - versenypálya területén

2013. június 09. - Végvári Győző Emlékverseny -Magyarszecsődi -tó -7.00 órától - 15.00 óráig - versenypálya területén

2013. június 15. - Répcelaki HE. családi versenye - Csánigi -tó - 7.00 órától -  15.00 óráig- versenypálya területén

2013. június 16.- "Szakály József” egyesületi halfogó emlékverseny - Vasvári tó - 7.00 órától -  15.00 óráig- versenypálya területén

2013. június 28-án reggel 8 órától 2013. június 29-én este 20 óráig a Sárkányhajó verseny miatt általános horgászati tilalom lesz a Szombathelyi Csónakázó tavon.

Köszönjük a megértésüket

Osztrák, horvát, szlovén és magyar rendőrök versenyeztek - hír kelt: 2013. 06. 06.

Esős időjárási körülmények között, de annál jobb hangulatban került megrendezésre a II. Vasi Nemzetközi Rendőr Horgászverseny. A gersekaráti versenyre hét csapat jelentkezett. A legtöbb halat a horvát Fundak Mario fogta, 9040 grammal nyerte szektorát. A verseny részletes eredményei letölthetőek itt >>>

Gerencsér Imre által készített fotó összeállítás letölthető itt >>>


Legyen? Ne legyen? [Vélemény kutakodás a balatoni sügér védelme témakörben!]- hír kelt: 2013. 06. 06.

A Bakony-Balaton Horgász Szövetség honlapján a horgászok előzetes véleményéről érdeklődik, hogy a Balatonon (is) méretkorlátozással védett hal legyen a csapósügér?

Miért igen és miért nem?

Mit mond a laikus pecás, mit a profi? Mit mond a halász ember és mit a tudós?

Izgalmas dolog ez, akkor pedig érdemes nagyobbat meríteni. Akkor keressünk meg minél több laikust, profit, halászt, tudóst, no és persze 'irodai pecás' embert.

Az itt elérhető nyílt fórum megnyitásával minden Balatont szerető, Balatonhoz kötődő "halas” embert véleményére számítanak!

Forrás: www.bbhsz.hu


Gyermeknapi verseny volt Merseváton - hír kelt: 2013. 05. 31.

A Celldömölki Horgász Egyesület barátságos gyermeknapi versenyére 48 gyermek nevezett. Örömteli volt, hogy minden fiatal fogott halat. A verseny jó hangulatban zajlott le és a végén minden gyermek ajándékott kapott. A horgászatot követően az egyesület megvendégelte a részt vevőket gulyással, üdítővel.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>


Végeredmény:


I. hely: Karácsonyi Zsóka 1220 gr           II. hely: Rózsás Panna 1080 gr             III. hely:Imre Kevin 1060 gr


Előnevelt süllők kerültek a Szövetségi vizekbe- hír kelt: 2013. 05. 30.

Szövetségünk 25.000 db előnevelt süllőt helyezett ki a kezelésében lévő horgászvizekbe.  A halakat a hivatásos halászati őrök 1000-1500 db-os  oxigénzacskókba szállították ki az érintett vízterületekre.

Vízterület megnevezése

Süllő

db.

Rába

5000

Abért II. tó

2500

Répcelak-Csánigi tó

1000

Merseváti tó

1000

Szombathelyi csó.tó

1500

Szombathelyi horg.tó

1000

Ujperint 1. sz. tó

1000

Csepregi tó

1000

Vasvári csó.tó

1000

Gersekarát-Sárvíz tó

2000

Püspökmolnári tó

1000

Magyarszecsődi tó

1000

Kerkaszentkirályi Kerka holtág

1000

Kéthatár tó-Kerkafalva

1000

Hársas tó-Máriaujfalu

2000

Vadása tó

1000

Himfai tó

1000

ÖSSZESEN:

25000

Az előnevelt süllők kihelyezéséről készült képek megtekinthetőek itt >>>


Helyszínváltozás lesz a versenysorozat III. fordulójában - hír kelt: 2013. 05.29. 

A Lukácsházi Abért II. tó ismételt tavaszi hínárosodása miatt a Vasi vizek legjobb sporthorgásza versenysorozat III. fordulóját /Abért Kupát/ a Kerkafalvi Kéthatár tavon tartjuk meg az eredeti versenykiírás szerint. A helyszínváltozás miatt a Szövetség engedélyezi, hogy 2013. június 01-2013. június 09. között a versenyen induló és előtte tréningező Vas megyei területi jeggyel rendelkező sporthorgászok külön Zalai területi jegy váltása nélkül horgászhatnak a Kerkafalvi Kéthatár-tavon. A Vas megyei területi jegy hal megtartására nem jogosít a jelzett időszakban.

 

A verseny módosított kiírása letölthető itt >>>

Amennyiben az év során még lehetőség lesz az Abért Kupa megtartására,

akkor a Szövetség honlapján erről tájékoztatást ad.

Köszönjük megértésüket és várjuk nevezésüket!


Horgászati tilalom Gersekaráton - hír kelt: 2013. 05.28. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Sárvíz-tavon rendezi meg a következő versenyeket az alábbi időpontokban:

2013. május 31. - Nemzetközi Rendőr horgászverseny reggel 7.00 órától - 14.00 óráig

2013. június 02. - Ifjúsági Csapatbajnokság reggel 7.00 órától -  15.00 óráig

A versenyek ideje alatt általános horgászati tilalom lesz a 05. számú horgászhelytől a 30-as horgászhelyig.

A horgászverseny napján a többi partszakaszon korlátozás nélkül lehet horgászni.

 

Köszönjük a megértésüket

Harmadszor is a Kőszegi HE csapata remekelt a csapatbajnokságon- hír kelt: 2013. 05.28.

Horváth Balázs lett a versenyző kategóriában a megyei bajnok

 

Az idei évben az előző évek hagyományaitól eltérve két napon került megrendezésre a Vas Megyei Csapatbajnokság. A Gersekaráti tavon megtartott versenyre hét csapat adta le a nevezését.  A szombat reggeli technikai értekezletet követően a csapatkapitányok kihúzták a rajthelyeket és a felkészülést követően kezdetét vette az első forduló.  Az etetés után a középső szektorokban indult meg először a hal. Míg voltak olyan horgászok, akiknek szinte folyamatosan jött a hal, addig másoknak minden kapásért meg kellett küzdeni.  A mérlegelést Magyar Szilárd és Kovács Attila megyei versenybizottsági tagok végezték. Az első fordulóban Komáromi Levente érte el a legjobb eredményt 12.800 gramm fogással. Az első napon a 35 induló összesen 164 kg halat fogott.  Az első fordulót követően a második és az ötödik helyezett csapat között mindössze néhány pont különbség volt, mely kifejezetten izgalmassá tette a vasárnapi horgászatot.

  

További képek megtekinthetőek itt >>>

A második fordulóban már a szélső ifi és felnőtt szektorokban is jobban ettek a halak. Az összfogás is meghaladta a 205 kg-ot. A forduló legjobban teljesítő horgásza Lisztes Gergely lett 13.300 gramm hallal. Mindkét fordulóban a matchbotos horgászattal lehetett eredményesen becserkészni a halakat. A fogás nagy részét a 20-40 dkg közötti kárászok adták, de voltak akik két pontyot is fogtak egy forduló alatt. A fogott halak között volt még dévérkeszeg, bodorka, csapó sügér.  A két napos csapatbajnokságon immáron harmadik alkalommal szerepelt az első helyen a Kőszegi HE. I. csapata.

   

A Megyei Csapatbajnokság rangját tovább emelte, hogy az  idei évben  a verseny keretében került kihirdetésre - a felnőtt  szektor eredmények alapján - a Vas Megyei Egyéni Bajnoki cím is.  A verseny során a legjobb eredményt elérő sporthorgász Horváth Balázs lett, aki mindkét fordulóban szektorában első helyet szerzett. Első fordulóban 11.590 gramm halat fogott, a második nap végén 12.250 grammot mutatott a mérleg. A verseny végén Puskás Norbert ügyvezető elnök ismertette az eredményeket és Seregi Miklós a  Vas Megyei Horgász Szövetség elnöke adta át a helyezetteknek az emléktárgyakat.

 

Csapat eredmények:

I.hely:Kőszegi SHE. I.

/Komáromi Levente, Horváth Balázs, Németh Krisztián, Geröly Tibor, Laszlóczki László / - 19 hsz.  - 82.190 gramm

II.hely:Kőszegi SHE. II.

/Takács Tamás, Incze Tamás, Geröly Norbert, Lisztes Gergely, Kondics Krisztián/ - 23 hsz. - 70.860 gramm

III.hely:Elektromosok SHE. I.

/Varga Bálint, Paár Tibor, Mészáros Roland, Szábár Valentin, Kádi Szabolcs/ - 34 hsz. - 56.240 gramm

Egyéni eredmények:

I.hely:  Horváth Balázs - 2 hsz. - 23.840 gr.

II.hely: Komáromi Levente - 2 hsz. - 18.080 gr.

III. hely : Geröly Tibor - 3 hsz. - 20.590 hsz.

A Gersekaráti Sárvíz-tavon megrendezett Megyei Csapatbajnokság végeredménye letölthető itt >>>

Gratulálunk a helyezett csapatoknak!

 


Gersekaráti országos rendőr kupa képek, eredmények- hír kelt: 2013. 05.26.

Május közepén a Gersekaráti Sárvíz-tavon került megrendezésre az Országos Vasi vizeken Rendőr Kupa. A versenyen 11 csapat  indult, a legeredményesebb versenyző Nagy Tibor /Pentele Police csapat/ volt,  aki 15 kg-nál is több halat fogott. A vasi triók közül a dobogó második helyén végzett a Vasi Nagy Halak csapata.  A verseny részletes eredményei letölthetőek itt >>>

         

                                       A verseny eredményhirdetésén készült képek megtekinthetőek itt >>>


Fákat, cserjéket és virágokat ültettünk a tópartra- hír kelt: 2013. 05.25.

A Szövetség önkénteseivel és a helyi lakosok munkájával megtörtént április és május hónapban a Pinkamindszenti Zöldövezet kialakításához szükséges  fák, cserjék elültetése. A Mol-Ökotárs adományból biztosított 175 db őshonos fán és 50 db cserjén kívül, még további fákat ajánlott fel a helyi kötődésű Dakó Ernő kertész, valamint a virág ültetésére is sor került Irtil Istvánné helyi lakos jóvoltából.  A pihenő park rönkfából készülő kültéri elemeinek összeállítására és kihelyezésére a következő hónapban kerül sor, melyhez szintén fogadjuk önkéntesek segítségét. Ezúton is köszönjük minden részt vevőnek a segítséget.

               

                                                              Az ültetés képei megtekinthetőek itt >>>


Utánpótlás bajnokságra várjuk a nevezéseket - hír kelt: 2013. 05.21.

Szeretettel várjuk az ifjú horgásztársakat a 2013. június 02-án megtartásra kerülő hagyományos Ifjúsági -és Utánpótlás Csapatbajnokságra. A verseny részletes kiírása az alábbiakban olvasható:

Verseny helyszíne: Gersekarát, Sárvíz-tó

Verseny ideje:   2013. június 02. (vasárnap) 

Nevezési határidő: 2013. május 30. 14.00 óra

Kategóriák:  Utánpótlás, Ifjúsági (Mindkét kategóriában a csapatok létszáma 2 fő, az utánpótlás 22 éves korig és bármilyen nemű, az ifjúsági bármilyen nemű és 15 éves korig)

Nevezési díj:  0 Ft /Minden versenyzőnek rendelkezni kell a Gersekaráti Sárvíz-tóra érvényes területi jeggyel./

Verseny menete: A verseny egy 4 órás fordulóban kerül lebonyolításra.

7.15-7.30                       Regisztráció                                

7.30-8.00                       Technikai értekezlet, sorsolás,  pályakitűzés

8.00-9.30                       Helyek elfoglalása, felkészülési idő                 

9.30-13.30                      Halfogás                                                   

13.30-13.45                    Mérlegelés                                                 

13.45-14.30                    Kiértékelés                                                

14.30                             Eredményhirdetés

Résztvevők: 

A  Vas Megyei Horgász Szövetség tagegyesületeinek csapatai, két tagegyesület is alakíthat egy közös csapatot.  A csapatok megnevezése kizárólag a tagegyesület(ek) nevével lehet azonos. (Szponzor cég neve kizárólag a SHE-k Vas Megyei Szövetsége előzetes írásos engedélye után helyezhető el a csapatnév mellet.)

Szabályok:

Etetőanyag maximum 20 liter és csali maximum 2,5 liter használható. (max.: 1 liter etető szúnyoglárva, ezen felül 1/8-ös /0,125 l/ csalis edénybe  tűzőszúnyog)

A versenyen egyidejűleg 1 bot használható és legfeljebb 1 db egyágú horgot lehet alkalmazni a szereléken, valamint kizárólag úszós módszerrel lehet horgászni.

A versenyző köteles a horgászhelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani.

A nevezéseket a Szövetség fenti elérhetőségein kell leadni.

Gyűrűsszák használata kötelező!

A nevezett egyén, amely a versenykiírásban meghatározott regisztrációs határidőre nem érkezik meg köteles a 06703399707-es telefonszámon értesíteni szervező bizottságot a távol maradás okáról.

Egyéb nem szabályozott kérdésekben a MOHOSZ Országos Versenyszabályzata és a Szervező Bizottság állásfoglalása az irányadó.

Sikeres versenyzést kíván a rendezőség!


Horgászati tilalom lesz szombaton-vasárnap a Gersekaráti Sárvíz-tavon- hír kelt: 2013. 05.21.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Sárvíz-tavon rendezi meg a Vas Megyei Csapatbajnokságot, ezért általános horgászati tilalom lesz 2013. május 25. (szombat) reggel 7.00 órától 2013. május 26. (vasárnap) délután 15.00 óráig a 03. számú horgászhelytől az 55-as horgászhelyig. A horgászverseny napján a többi partszakaszon korlátozás nélkül lehet horgászni. 

Köszönjük a megértésüket!


Varga Bálint nyerte a Karát Kupát 12 kg fogással- hír kelt: 2013. 05.17.

A hagyományos Vasi vizeken -Karát Kupát az elmúlt vasárnap rendezte meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Gersekaráti Sárvíz-tavon.  Hobbi és versenyző kategóriában összesen 48 fő regisztrált az idei első vasi versenyre.  A reggeli regisztrációt követően minden horgász kihúzta rajthelyét és kezdetét vette a felkészülés.  Mindkét kategóriában három szektor került kialakításra az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.  A rendkívül erős szél és a hétvégi lehűlés  jelentős mértékben megnehezítette a versenyzőknek a halfogását.

  

        

    További képek megtekinthetőek itt >>>

   

 Az első óra elteltével mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a tóban lévő rengeteg hal ellenére örülni kell néhány darab kárász megfogásának. Versenyző kategóriában Komáromi Levente és Varga Bálint  közel azonos gyorsasággal fogta matchbotos módszerrel a 20-30 dkg-os halakat. A hobbi horgászok között Knob Ernő és Pajtli Ferenc tudta legjobban  megfejteni a tó titkát. A versenyen néhány ponty mellett, kárász, sügér és keszegfélék akadtak horogra.  A halak kapó kedvének elmaradása ellenére még így is sikerült a négy órás  versenyen 113 kg halat kifogni a  sporthorgászoknak. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésén Puskás Norbert a Szövetség ügyvezető elnöke ismertette az eredményeket és röviden értékelte a "Vasi vizek legjobb sporthorgásza versenysorozat” első vasi fordulóját. A helyezetteknek a Szövetség elnöke Seregi Miklós és Kovács László Gersekarát polgármestere, valamint  Csiszár István a Szövetség tiszteletbeli elnöke adta át az oklevelet és emléktárgyakat.

            

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

Versenyző kategória:

1. hely: Varga Bálint /Elektromosok SHE/ - 12.100 gr.

2. hely: Komáromi Levente /Kőszegi SHE/ - 10.040 gr.

3. hely: Németh Krisztián /Kőszegi HE/ - 5.160 gr.

Hobbi kategória:

1. hely: Pajtli Ferenc /Spartacus HE/ - 3.320  gr.

2. hely:  Knob Ernő /Elektromosok SHE/ - 2.580  gr.

3. hely: Kovács Béla /Kőszegi HE/ - 780  gr.

Legjobb 14 év alatti versenyző: Kajtár Máté /Büki HE/ - 3.320 gr.

                                                         Részletes eredmények letölthetőek itt >>>

   


Megyei tisztújító küldöttgyűlés volt  a horgászoknál- hír kelt: 2013. 05.16.

Seregi Miklóst választották a Szövetség elnökének

Elmúlt szombaton tartotta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége éves küldöttgyűlését, mely az idén egyben tisztújító ülés is volt. A tagegyesületek 27  küldöttének regisztrációját követően az ülés a kitüntetések átadásával vette kezdetét.  A Szövetség legmagasabb elismerését a " Vas megye Horgászsportjáért” kitüntetést kapta meg Lukács Zoltánné gazdasági vezető, aki  11 éve tartó alapos és precíz munkájával többször hozzájárult a megyei horgászközösség gyarapodásához. A kitüntetést a Vas Megyei Horgász Szövetség elnöke Csiszár István adta át.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>

A Szövetség Intéző Bizottságának felhatalmazása alapján Puskás Norbert ügyvezető elnök ismertette Csiszár István leköszönő elnök érdemeit és munkájának elismerésül "Örökös tiszteletbeli elnöki” címet adományozott az elmúlt 15 év eredményes elnöki munkájáért. Csiszár István a Celldömölki Lokomotív Horgász Egyesületben az 1980-as évektől kezdve több aktív feladat ellátással járó önkéntes tisztséget töltött be és tölt be napjainkban is. A Szövetség hivatalos képviselőjeként három cikluson keresztül segítette társadalmi munkában a Vas megyei horgászközösség gyarapodását, fejlődését. Az ülésen részt vett Mesterházy József a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság halászati felügyelője, valamint Szalay Zoltán a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. A kitüntetések átadását követően a küldöttek elfogadták a tavalyi évről készült részletes - írásban előre megküldött - pénzügyi és szakmai beszámolókat, valamint az idei munkatervet és költségvetést. Az utolsó napirendi pont keretében került sor a tisztújításra. A tavalyi Küldöttgyűlésen felállított Jelölő Bizottság elvégezte feladatát és ennek eredményeként ismertette az egyes tisztségekre vonatkozó javaslatát.  Az előző vezetőség lemondását követően Puskás Norbert ügyvezető elnök lett az ülés levezetője. A titkos szavazás technikai menetének ismertetését követően minden küldött átvette a szavazó lapot.

   

A szavazatok összeszámlálását követően  Dr. Nagy Ildikó a Szavazatszámláló Bizottság elnöke ismertette a szavazás végeredményét. A küldöttek a következő öt évre Seregi Miklóst a Körmendi Határőr Horgász Egyesület vezetőjét választották a Szövetség elnökének. A szervezet alelnöke továbbra is a Vasvári Petőfi Horgász Egyesület elnöke Laki László maradt, a Felügyelő Bizottság elnöki teendőit a következő ciklusban ismét az Elektromosok SHE. tagja Kovács Attila láthatja el. A küldöttek még döntöttek a Felügyelő Bizottsági tagokról, valamint a tagegyesületek által delegált 25 fő Intéző Bizottsági tagról. Az eredmények elhangzását követően az új elnök megköszönte bizalmat és gratulált a megválasztott tisztségviselőknek. A Szövetség Iroda vezetője Puskás Norbert ügyvezető elnök zárásként kérte a régi és a most megválasztott tisztségviselőket, hogy egymás munkáját segítve közösen dolgozzanak együtt tovább a Vas megyei horgászati lehetőségek megtartása és fejlesztése érdekében.

     

Megválasztott vezető tisztségviselők névsora letölthető itt >>>


Horgászati tilalom lesz szombaton a Gersekaráti Sárvíz-tavon- hír kelt: 2013. 05.14.

  

2013. május 18-án (szombaton) a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és a Vas Megyei Rendőr-Főkapitányság a Sárvíz-tavon rendezi meg a Vasi vizeken-Rendőr Kupát A verseny miatt általános horgászati tilalom lesz szombat reggel 6.00 órától délután 15.00 óráig a 01. számú horgászhelytől az 55-as horgászhelyig. A horgászverseny napján a többi partszakaszon korlátozás nélkül lehet horgászni. 

Köszönjük a megértésüket!


Kerkaszentkirályi pontyfogás - hír kelt: 2013. 05.14.

  

Gratulálunk Prelogh Károlynak a gyönyörű 9,38 kg-os fogáshoz....


Közösségi nap Pinkamindszenten - hír kelt: 2013. 05.09.

 

Örömmel értesítjük a pinkamindszenti lakosokat és a készülő horgásztó iránt érdeklődőket, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, egyedüli Vas megyei szervezetként támogatást nyert a Mol-Ökotárs Alapítványtól a tó környékének parkosítására. A pályázati támogatás kizárólag a pihenő park kültéri elemeihez alapanyagokat és az ültetéshez szükséges fák, cserjék beszerzését biztosítja.  A park kialakítása a pályázati előírások szerint a helyiek és horgászok önkéntes munkájával valósítható meg.

Következő közösségi napunk ideje:

2013. május 18. (szombat)

 

Tervezett program:

8.00 óra                            Találkozó a tó melletti parkolónál

8.30 óra - 12.30 óra          Fa -és cserje ültetés  / kb. 100 db/

12.30 óra -13.30 óra          Önkénteseknek közös ebéd /Pincepörkölt/

Önkénteseket kérjük, ha tudnak kerti szerszámokat hozzanak magukkal az ültetéshez.

A parkosításhoz örömmel fogadunk minden egyéb felajánlást,

támogatást, mely szebbé teszi a környezetet.

Amennyiben már előre tudja, hogy részt vesz az önkéntes munkán, kérjük nevének telefonon, vagy e-mailben történő regisztrációjával könnyítse meg  az ebéd mennyiségére vonatkozó előkészületeinket: Tel.: 06/94-506-835; E-mail: info@vasivizeken.hu

  

                                                                    

                                                     Ökotárs Alapitvány - Mol Zöldövezet Program

 

Számítunk Ön és barátai, rokonai segítségére is!


Horgászati tilalom lesz vasárnap a Gersekaráti Sárvíz-tavon- hír kelt: 2013. 05.06.

  

2013. május 12-én (vasárnap) a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Sárvíz-tavon rendezi meg a Vasi vizeken -Karát Kupát. A verseny miatt általános horgászati tilalom lesz vasárnap reggel 6.00 órától délután 15.00 óráig a 05. számú horgászhelytől az 55-ös horgászhelyig. A horgászverseny napján a többi partszakaszon korlátozás nélkül lehet horgászni.  A verseny részletes kiírása letöltthető az eseménynaptár menüpont alatt.

Köszönjük a megértésüket!


Keszthelyi Egyetemen született csapó sügéreket telepítettek a vasi vizekbe - hír kelt: 2013. 05. 06.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szakmai együttműködő partnere a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Az egyetem Állattan és Aquakultúra Tanszéki Csoportja Prof. Dr. Bercsényi Miklós vezetésével az idei évben is sikeresen szaporította a csapó sügért. Ezen őshonos ragadozó halunkról tudni kell, hogy a vízinövényekkel vagy búvóhelyekkel rendelkező mederviszonyokat kedveli. Táplálkozási módjuk megköveteli a jó látási viszonyokat is, ezért a tiszta, átlátszó vizekben érzik a legjobban magukat. Kisméretű ragadozó hal, átlagos fogható mérete 200-300 gramm, de hazánkban már fogtak közel 2 kg-osat is belőle. A halfaj védelme érdekében Vas megyében - az országos szabályoktól eltérően - a legkisebb megtartható mérete 20 cm. Szinte minden horgászmódszerrel jól fogható, amennyiben jelentős állománnyal rendelkezik az adott vízterület. A hagyományos csalik - giliszta, csonti, apró hal- mellett a pergetés kedvelői villantóval, twiszterrel, gumihallal, és wobblerekkel is eredményesek lehetnek a sügér horgászatánál. A szaporítás eredményeként a Vas Megyei Horgász Szövetség több ezer táplálkozó lárva méretű sügért tudott kihelyezni a kezelésében lévő horgászvizekbe. A halakat oxigén zacskókban a Szövetség halászati őrei és önkéntes tisztségviselői szállították el Keszthelyről az érintett vasi vizekbe. A halak kiosztását és szakszerű csomagolását Merth János tanszéki munkatárs segítette. Az egyetem közreműködésével 2011.évben is történt már csapó sügér kihelyezés a Szövetségi vizekbe, melynek eredményeként napjainkra egyre több horgászvízen ismét fogható ezen csodálatos ragadozó hal a part menti zónában.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>


Vasi versenyzők is a döntőbe jutottak- hír kelt: 2013. 05. 06.

Tegnapi napon véget ért a Balatonújlakon megrendezett Felnőtt Országos Bajnokság elődöntője, ahonnan az első 36 fő jutott tovább a Velencei tavon megrendezésre kerülő döntőre. A most szerzett pontokat mindenki viszi magával, hogy a döntőben szerzett pontokkal kialakulhasson a 16 fős válogatott keret. A versenyen továbbjutó helyet szerzett a 63 fő indulóból Magyar Szilárd /MILO SHE./ a Vas Megyei Horgász Szövetség szövetségi kapitánya és Varga Bálint /Elektromosok SHE./a Vas Megyei Horgász Szövetség ifjúsági bizottságának tagja. Gratulálunk a sporthorgászoknak elért kiváló eredményükhöz!

 

 

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>

Forrás: horgaszklub.eu


Vörösiszap tragédia óta először telepítettek halat a Marcal folyó vasi szakaszába- hír kelt: 2013. 05. 03.

5000 db öshonos előnevelt csuka talált új otthonra a folyóban

Az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik gátja 2010. október 4-én és a benne található vörös iszap elöntötte Kolontár és Devecser települést. Az emberi életeket követelő szörnyű tragédia természeti katasztrófaként gyűrűzött tovább a gátszakadást követően. Az igen erős lúgos kémhatású 13,5-es PH értékkel bíró és számos nehézfémet tartalmazó  vörös iszap először a Torna-patakba, majd a Marcal folyóba ömlött bele, melynek élővilága azonnal elpusztult. Az állami kármentési munkálatok keretében 2011.évben elvégezték a Marcal folyó medrének, valamint  padkájának és rézsűjének kotrását. Több tízezer tonna vörös-iszap és iszappal szennyezett föld került elszállításra a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kijelölt lerakóba.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>

A folyó vízminősége az elmúlt két és fél évben folyamatosan javult és a vizi élővilág megújulása is fokozatosan megkezdődött. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének Hal és Bentosz munkacsoportja 2012. októberében vizsgálta legutóbb a Marcal folyó halállományát, a korábbi monitorozási helyszíneken, a Megyer, Boba, Mersevát, Malomsok, Mórichida és Koroncó szakaszokon.  A 2010. évi katasztrófát követő hetedik felmérésen megállapítást nyert, hogy örvendetes a folyó körülményekhez képesti gyors javulása, amely a befolyó patakokból és a Rába felől egyaránt zajlik. A horgászati tilalom feloldása tavalyi évben  természetvédelmi és ökológiai szempontból még túl korai lett volna,  hiszen ezzel kifognák azt a kevés szaporodóképes őshonos egyedet is, ami később segíthetné a halállomány megerősödését. Az idén tavasszal történt áradások rendkívül jótékony hatást gyakoroltak a Marcal folyó medrének teljes megtisztulására. A javuló környezeti állapot és a folyóban jelentkező egyre több hal megjelenése indokolta a tervszerű halgazdálkodás megkezdését.

 

A mai telepítésen 5000 db előnevelt csuka kihelyezésére került sor a Marcal folyó teljes vasi szakaszán. A folyóba érkező első 4-5 cm-es előnevelt csukák elengedésében részt vett  a Szövetség vezetőivel együtt   Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A csuka mindig is őshonos ragadozó hala volt a Marcalnak, ezért bíznak a szakemberek a nagyszámú megmaradásban. A csukáról tudni kell, hogy az egyik legkorábban ívó halunk a jégolvadás után, februárban-márciusban rakja le ikráit. A 2-3 hetes ivadékok ragadozó életmódra térnek át. A csukák fiatalkori táplálékában még viszonylag jelentős hányadot képviselnek a puhatestűek, rovarlárvák, víziászkák, és a felemáslábú rákok, a nagyobb egyedek később már kizárólagosan halakat ragadoznak. Gyors növekedésű hal, hamar eléri a fogható méretet.

 

A Szövetség az év folyamán további előnevelt haltelepítéseket fog folytatni az érvényes Halgazdálkodási Terve szerint. A Marcal folyó iránti egyre fokozódó horgászati igények miatt a Szövetség a Halászati Hatósággal és más érintett szervezetekkel egyeztetést folytat az idei ivásokat követő - a halelvitel nélküli - horgászati tilalom feloldásának lehetőségéről.  


Ismét a Sárvári Sügerek  csapata lett a bajnok- hír kelt: 2013. 05. 03.

Nyolcadik alkalommal tartotta általános iskolásoknak kiírt vetélkedőjének döntőjét  a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A vetélkedő helyszíni fordulójára  a levelező fordulók legjobb tíz csapata jutott be.  A négy fős csapatok  elmúlt csütörtökön  a Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központban mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat. Először a horgászati szabályokkal, halakkal kapcsolatos tesztsort töltöttek ki a fiatalok, majd ezt követően egy másfélórás  csapat horgászversenyen vettek részt az "Alpesi horgásztavon”. 

     

                                                          További képek megtekinthetőek itt >>>

A teszt feladatot a Bersek József Általános Iskola "Aranykárász” csapata oldotta meg a legjobb, míg a horgászatban ugyanezen iskola "Fishbone” csapata remekelt 5520 gramm fogással. A fiatalok a horgászversenyen kárászt, keszeg, és pontyokat fogtak. A vetélkedőben egyenletesen jól teljesítő  Sárvári Sügerek  csapata 9 helyezési számmal nyerte meg immáron második alkalommal a vetélkedőt.  A verseny eredményhirdetésén Puskás Norbert a Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke  a Szövetség és a Damil.hu internetes áruház ajándékait és emléktárgyait adta át a helyezetteknek. A barátságos verseny révén az idei évben is közel 60 fiatal ismerkedett meg  a horgászvizek élővilágával és a horgászat legfontosabb szabályaival.

              

Végeredmény:

I. hely     Sárvári Sügerek - 9 hsz. /Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola/

II. hely    Aranykárász - 12 hsz. /Bersek József Általános Iskola/

III. hely   Sótonyi Hor(o)gászok - 12 hsz. / Sótonyi Általános Iskola/

              

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>

  


Az iskolások vetélkedőjét a www.damil.hu webáruház támogatta!


Szlovén versenyző nyerte a Kéthatár-tó Kupát- hír kelt: 2013. 05. 03.

Kerkafalván, a Kéthatár-tónál a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége rendezte meg hagyományos május 1-i horgászversenyét. A helyi egyesület kiváló előkészítő munkájának köszönhetően rendezett vízpart fogadta a versenyre benevezett 33 fő pecást. Rövid megnyitót követően négy szektorba foglaltak helyet a versenyzők.

  

További képek megtekinthetőek itt >>>

A rekkenő hőségben a halak kapó kedve a várakozásokhoz képest elmaradt. A felnőtteknél a Lendváról érkezett Primos Adamics teljesített a legjobban, közel négy és fél kilót mutatott a mérleg, a gyerekek közt a kerkaszentkirályi Völgyi Barnabás végzett az élen 1980 grammal. A versenyt követően minden indulót és kísérőjét ebédre láttak vendégül a szervezők. Az eredményhirdetésen Kálmán Elek a Kéthatár-tó Horgász Egyesület elnöke adta át a díjakat.

   

Végeredmény:

I. hely: Primos Adamics -  Lendvai HE. - 1 hsz. - 4480 gr.

2. hely: Balogh Ferenc - Lenti HE. - 1 hsz. - 2920 gr.

3. hely: Gerencser Daniel - Lendvai HE. - 1 hsz. - 2200 gr.

Utánpótlás különdíj:

1. hely: Völgyi Barnabás - Kerkaszentkirályi HE. - 1980 gr.

2. hely: Koltai Zoltán Márk - Kerkafalvi HE. - 780 gr.

3. hely: Kiss Bence - Zala Peca SHE. - 760 gr.

Részletes eredmények itt letölthetőek >>>


Vasi Vizeken - Karát Kupa 2013.- hír kelt: 2013. 05. 03.

Szeretettel várjuk a horgásztársakat a 2013. május 12-én megtartásra kerülő hagyományos Vasi Vizeken - Karát Kupára. A verseny részletes kiírása az alábbiakban olvasható:

Verseny helyszíne: Gersekarát, Sárvíz-tó

Verseny ideje:       2013. május 12.  (vasárnap)

Nevezési határidő: 2013. május 10. (Egyénileg a Szövetségnél: Tel.: 06/94-506-835, e-mail: info@vasivizeken.hu, vagy a helyszínen korlátozott számban)

Kategóriák:           Hobbi egyéni, versenyző egyéni

Nevezési díj:          0 Ft 

Minden versenyzőnek rendelkezni kell a versenynapján MOHOSZ tagsági bélyeggel és a Gersekaráti Sárvíz-tóra érvényes területi jeggyel. Versenyző kategóriában kizárólag érvényes MOHOSZ versenyző igazolvánnyal lehet indulni. (Versenyzői igazolvány érvényesítésről és igénylésről a fenti elérhetőségeken kaphat bővebb felvilágosítást)

Verseny menete:                       

A verseny egy 4 órás fordulóban kerül lebonyolításra hobbi és versenyző kategóriában.

 

- Versenyző kategória menete:                         

7.30                 Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó

8.00                 Sorsolás

8.30 - 10.30      Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30     Etetés

10.30-14.30      Halfogás                                      

14.30-15.30      Mérlegelés

15.30-16.15      Kiértékelés                                                

16.30               Eredményhirdetés

- Hobbi kategória menete:  

8.30                 Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó,

9.00                 Sorsolás

9.30 - 10.30      Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30     Etetés

10.30-14.30      Halfogás                                      

14.30-15.30      Mérlegelés

15.30-16.15      Kiértékelés                                                

16.30               Eredményhirdetés

Szabályok:

A hobbi kategóriában indulókat a versenyzőtől külön szektorban helyezzük el és külön is értékeljük. 

Etetőanyag maximum 20 liter és csali maximum 2,5 liter használható. (max.: 1 liter etető szúnyoglárva, ezen felül 1/8-os /0,125 l/ csalis edénybe  tűzőszúnyog)

A versenyen egyidejűleg 1 bot használható és legfeljebb 1 db egyágú horgot lehet alkalmazni a szereléken.

Versenyző kategóriában kizárólag úszós módszerrel lehet horgászni.

A hobbi kategóriában a versenyen felnőtt és ifjúsági területi jeggyel rendelkező horgászok úszós és fenekes módszerrel egyaránt horgászhatnak. A gyermek területi engedéllyel rendelkező versenyzők kizárólag úszós módszerrel horgászhatnak.

A versenyző köteles a horgászhelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani.

A nevezéseket a Szövetség fenti elérhetőségein kell leadni.

A nevezett egyén, amely a versenykiírásban meghatározott regisztrációs határidőre nem érkezik meg köteles a 06703399707-es telefonszámon értesíteni szervező bizottságot a távol maradás okáról.

Egyéb nem szabályozott kérdésekben a MOHOSZ Országos Versenyszabályzata és a Szervező Bizottság állásfoglalása az irányadó.

Sikeres versenyzést kíván a rendezőség!

27 kg hallal lehetett fordulót nyerni az osztrák válogatón- hír kelt: 2013. 04. 30.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége partnerszervezete az Austrian-Match-Angling Association a hétvégén a Gersekaráti Sárvíz-tavon tartotta első válogató versenyét. A legeredményesebb versenyzők fordulónként 25 kg felett fogtak négy óra alatt. A verseny során a 38 induló összesen 519 kg halat fogott a kétszer négy óra horgászat alatt, ami 13,65 kg-os átlagfogást jelent. A verseny részletes eredményei letölthetőek itt >>>

 

További képek megtekinthetőek itt >>>


Változott a versenysorozat pontszerzési szabályai- hír kelt: 2013. 04. 30.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének Versenybizottsága az esélyegyenlőségi szempontok jobb érvényesülése érdekében a következőek szerint módosítja a "Vasi vizek legjobb sporthorgásza" elnevezésű versenysorozat értékelését, pontszámítását:

Hobbi kategóriára vonatkozó értékelési szabályok:

- A megadott 3 fordulóból minimum 2 fordulón részt kell venni, hogy  a versenysorozatban értékelve legyen a sporthorgász eredménye.

- A megadott 3 fordulón elért  2 legjobb eredmény alapján történik a rangsorolás.

-Azonos pontszám elérése esetén a végeredmény megállapításakor a harmadik fordulóban elért eredmény dönt.

Versenyző kategóriára vonatkozó értékelési szabályok:

- A megadott 5 fordulóból minimum 3 fordulón részt kell venni, hogy  a versenysorozatban értékelve legyen a sporthorgász eredménye.

- A megadott 5 fordulón elért  3 legjobb eredmény  alapján történik a rangsorolás.

- Azonos pontszám elérése esetén a végeredmény megállapításakor a negyedik legjobb elért eredmény dönt, további egyenlőség esetén az ötödik forduló eredménye dönt.

Pontszerzés:

- Minden fordulóban szektoronként  a következő pontok szerezhetőek: 1. hely -25 p; 2. hely -18 p; 3. hely - 15 p; 4. hely -12 p; 5.hely - 10 p; 6. hely- 8 p; 7. hely - 6 p; 8. hely -4 p; 9. hely -2 p; 10. hely -1 p; 11.helytől - 0 p. /Minden szektor első helyezett 25 pontot kap, minden szektor második 18 pontot kap...stb./

- A legtöbb pontszámot elért versenyző lesz a győztes

- Azonos pontszám elérése esetén a végeredmény megállapításakor a negyedik legjobb elért eredmény dönt, további egyenlőség esetén az ötödik forduló eredménye dönt. Ha még így sem dönthető el a végeredmény, akkor a számításba vett fordulókhoz tartozó fogási súlyok alapján számított  összfogás dönt.


"Savaria Majális" képek, eredmények- hír kelt: 2013. 04. 30.

Elmúlt vasárnap tartotta a "Savaria Majális" névvel barátságos horgászversenyét a Vas Megyei Savaria SHE. A reggel 7 órai nevezésen 43 fö regisztrált. Az időjárás kegyeibe fogadta a rendezvényt, s már kora nyári időt idéző hőmérséklettel kényeztette a horgászokat. A nap végére mindenki enyhén pirult bőrrel mehetett haza. A verseny  5 órás ideje alatt változó intenzitással kaptak a halak.  Ki nagyobb, ki kisebb szerencsével  próbálkozott a halak becserkészésével.


    

További képek megtekinthetőek itt >>>

A versenyen a következő eredmények születtek:


Gyermek:
1.    Pintér Szabolcs Savaria SHE.
2.    Kósa Bálint Spartacus SHE
3.    Nagy Szilárd Elektromos ShE.


Felnött:
1.    Pajtli Tibor Spartacus SHE.
2.    Pajtli Lálszló Spartacus SHE.
3.    Zsankó György Pannónia SHE.

A versenyen induló 43 horgász 97 kiló halat fogott, ami 2,25kg átlag-fogást jelentett.


Büki HE versenyfelhívása- hír kelt: 2013. 04.24.


Sikeresen szerepelt a Szövetség a Mol-Ökotárs Zöldövezet pályázatán- hír kelt: 2013. 04.23.

Sajnos manapság a zöldfelületek aránya rohamosan csökken, de összefogással úgy tűnik, van még remény arra, hogy akár unokáink is élvezhessék egy park, egy zöldövezet minden szépségét. Valóban működő köztereket, parkokat csak az emberekkel: az ott élőkkel, dolgozókkal, a helyi közösség tagjaival együtt, részvételükkel és közreműködésükkel lehet létrehozni. Ez a felismerés, ha lassan is, de egyre inkább elfogadottá válik hazánkban is. Mindennek jegyében a MOL-csoport és az Ökotárs Alapítvány egyedülálló környezetvédelmi programot hirdet meg minden évben, melynek alapvető célja, hogy támogatás segítségével a helyi közösség bevonásával a települések több és szebb zöldfelülettel gazdagodhassanak. A Zöldövezet program kiemelt célja - a zöldfelületek növelésén túl - , hogy a programok a tervezéstől a megvalósításig a helyi közösség aktív részvételével valósuljanak meg, valamint a kialakított területek gondozásában is vállaljanak szerepet. Az elmúlt 6 évben ezeken a programokon keresztül igen sok helyi közösség tapasztalta meg saját erejét, az összefogásban rejlő lehetőségeit. A Zöldövezet Adományi Bizottság 2013. február 15-én meghozta döntését a Zöldövezet 2012. 2. fordulós felhívásra érkezett pályázatokról. A 41 beérkezett pályázat közül 27 projekt részesül támogatásban. A nyertesek között egyedüli Vas megyei szervezetként található a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, amely a Pinkamindszenti Önkormányzattal és a helyiekkel összefogva a kialakítás alatt álló Pinkamindszenti tó környezetének parkosítását tűzte ki célul.

                      

A Szövetség tórehablitációs törekvése, már a tavalyi évben kezdetét vette Pinkamindszenten, melynek lényege, hogy az 1800-as években a vasútépítéskor keletkezett - anyagnyerőhely környezetét, mely az 1980-as évekig kedvelt horgásztóként, pihenő helyként működött ismét életre keltse. A tó rehabilitációját saját forrásból már elvégezte a Szövetség és az Önkormányzat. Sajnos a gépi munkálatok után egy "holdbéli táj" maradt és a "zöldövezet" kiépítésére már nem maradt pénzügyi erőforrás. A helyi közösség tervezésével elkészült és elnyert projekt az előzőekben leírt problémára ad megoldást. A projekt a következő tevékenységeket tartalmazza: 7500 m2 terület füvesítése, 175 db őshonos fa, 50 db cserje ültetése, 1 db szalonna sütő kiépítése rönkfa paddal, 2 db rönkfa asztal szett, 1 db rönkfa homokozó, 1 db rönkfa hinta, 1 db rönkfa kerékpártároló, 1 db tájba illő inf. tábla, 1 db 240 l kuka kihelyezése. A hirtelen jött felmelegedés miatt a tervezettől eltérően már a holnapi napon indulnak az önkéntes parkosítási programok, melyre szeretettel várnak minden segítő kezet a szervezők. Május hónapban tervezett közösségi programokról honlapunkon adunk tájékoztatást.

                                                     


Új-perinti pontytelepítés képekben - hír kelt: 2013. 04.23.

Hétfői napon megtörtént az Új-perinti I. számú kavicsbánya-tó pontytelepítése. A telepítés során 700 kg három nyaras ponty került a tóba. Ismételten felhívjuk a horgásztársak figyelmét, hogy 2013. április 22. 16.00 órától - 2013. április 27- /szombat/ reggel 6.00 óráig általános horgászati tilalom van a tavon.

                  

                                                           További képek megtekinthetőek itt >>>


Horgászati tilalom lesz a hétvégén Gersekaráton- hír kelt: 2013. 04.23.

2013. április 27-28-án (szombat-vasárnap) a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége partnerszervezete az Austrian-Match-Angling Association a Gersekaráti Sárvíz-tavon tartja idei első nemzeti válogató versenyét. A verseny miatt általános horgászati tilalom lesz szombaton reggel 6.00 órától vasárnap délután 16.00 óráig a 05. számú horgászhelytől az 55-ös horgászhelyig. A horgászverseny napján a többi partszakaszon korlátozás nélkül lehet horgászni.

Köszönjük a megértésüket!


1600 kg kétnyaras pontytelepítés a Szövetségi tavakba-hír kelt: 2013.04.18.

A Szövetség kezelésében lévő  kedvelt Gersekaráti Sárvíz-tóba, a  Magyarszecsődi Kavicsbánya-tóba és a Máriaújfalui Hársas-tóba, valamint a hamarosan ismét megnyíló Lukácsházi Abért II.tóba  400-400 kg II. nyaras ponty került betelepítésre.  A horgászvizenként kihelyezett - átlag 15-25 cm nagyságú - 1000-1200 db ponty egyedeinek kifogása esetén minden horgásztársat kérünk, hogy a halak azonnali, kíméletes visszaengedésére ügyeljen.

         

További képek megtekinthetőek itt >>>


Vízpart -karbantartási munkálatok  Gersekaráton-hír kelt: 2013.04.18.

A kulturált horgászati feltételek biztosítása érdekében a  Gersekaráti Önkormányzat,   a Vas Megyei Horgász Szövetséggel együttműködve  a tavaszi  közmunkaprogramban  megkezdte a horgászállások és a vízparti utak, parkolók kavicsozását, valamint a fák metszését.  Kérünk mindenkit, hogy a problémák elkerülése érdekében a kijelölt munkaterületre gépkocsival történő behajtást mellőzni szíveskedjen!

             


Iskolai vetélkedő döntőről tájékoztató-hír kelt: 2013.04.18.

A levelező fordulóban sikeresen szerepelt 1-10. helyezett csapatot szeretettel meghívjuk a VIII. Vasi vizeken általános iskolai horgászvetélkedő helyszíni döntőjére. A helyszíni vetélkedőre be nem jutott csapatoknak ezúton gratulálunk a levelező fordulóban elért eredményeihez. A helyszíni fordulót 2013. május 02-án (csütörtökön) 12.30 órai kezdettel tartjuk a vaskeresztesi Horgászturisztikai Központ nagytermében. (9795 Vaskeresztes 165/4. hrsz.).

Döntőre vonatkozó tájékoztató levél letölthető itt >>>


Vas megyei Savaria SHE. versenye és halasítása-hír kelt: 2013.04.15.

Tisztelt Horgászok!

A Vas megyei Savaria Sporthorgász Egyesület

szeretettel meghívja a horgászokat

2013. április 28-án vasárnap az Újperinti I-es horgásztón

megrendezésre kerülő

"Savaria Majális" elnevezésű horgászversenyre.

A verseny kezdete reggel 7 óra.
Helyszín: Szombathely Újperinti I tó
Verseny időtartama 5 óra (8:00-13:00)
Gyülekezés, sorsolás és a helyek elfoglalásának ideje reggel 7:00 óra.
Nevezési díj nincs
Nevezési határidő: 2013. Április 28.07:30
Az első három helyezett értékes jutalomba és kupába részesül.

Versenyről bővebb információ itt olvasható >>>

A Vas Megyei Savaria Sporthorgász Egyesület támogatásával a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 700 kg III. nyaras pontyot telepít az Új-perinti I. tóba 2013. április 22 -én /hétfő/délután. A telepítés miatt általános horgászati tilalom lesz a tavon 2013. április 22. 16.00 órától - 2013. április 27- /szombat/ reggel 6.00 óráig. A versenynapján, azaz 2013. április 28-án /vasárnap/ reggel 7.00 órától 14.00 óráig - a versenyhelyszín biztosítása érdekében - általános tilalom lesz a tavon.


Erzsébet ajándék utalvánnyal is vásárolható Szövetségi területi jegy -hír kelt: 2013.04.13.

Ezúton tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy a Vas Megyei Horgász Szövetség területi jegyeit 2013. április 15-től már Erzsébet Ajándék utalvánnyal is kifizethetik a Szövetségi Irodán. Egyéb Erzsébet utalvány típusokat /Étkezési, gyermekvédelmi...stb./nem áll módunkban elfogadni. A SZÉP kártyás fizetéshez hasonlóan a  kiválasztott területi  jegy megvásárlása előtt minden kötelezettséget teljesíteni kell az Ön által választott horgászegyesületben /állami jegy, tagdíj, MOHOSZ tagsági bélyeg, fogási napló, valamint a felnőtt éves "1” területi jegyvásárlásnál a kötelező közösségi munka/.

Erzsébet utalvánnyal történő fizetés előtt célszerű munkatársunkkal egyzetetni a gyors és rugalmas ügyintézés biztosítása érdekében. /Tel.: 06/70-33-99-709 - Polgárné Németh Judit/


Vasi Vizeken - Kéthatár-tó Kupa 2013. -hír kelt: 2013.04.12.

Szeretettel várjuk a versenyzői igazolvánnyal nem rendelkező horgásztársakat a 2013. május 1-én megtartásra kerülő hagyományos Vasi Vizeken - Kéthatár-tó Kupára. A verseny részletes kiírása az alábbiakban olvasható:

Verseny helyszíne:   Kerkafalva, Kéthatár-tó

Verseny ideje: 2013. május 1. (szerda)

Nevezési határidő: 2013. április 26. (Egyénileg a Szövetségnél Tel.: 06/94-506-835,a helyszínen korlátozott számban)

Kategóriák:   Hobbi egyéni

Nevezési díj:    0 Ft  / Minden versenyzőnek rendelkezni kell a versenynapján MOHOSZ tagsági bélyeggel és a Kerkafalvi Kéthatár-tóra érvényes területi jeggyel./

Verseny menete:                       

A verseny egy 4 órás fordulóban kerül lebonyolításra hobbi kategóriában.

8.00    Regisztráció     

8.30    Technikai értekezlet, megnyitó, sorsolás

9.30 - 10.30      Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30     Etetés

10.30-14.30      Halfogás                                      

14.30-15.30      Mérlegelés

15.30-16.15      Kiértékelés                                                

16.30    Eredményhirdetés       

Szabályok:

Etetőanyag maximum 20 liter és csali maximum 2,5 liter használható. (max.: 1 liter etető szúnyoglárva, ezen felül 1/8-ös /0,125 l/ csalis edénybe  tűzőszúnyog)

A versenyen egyidejűleg 1 bot használható és legfeljebb 1 db egyágú horgot lehet alkalmazni a szereléken.

A  versenyen felnőtt és ifjúsági területi jeggyel rendelkező horgászok úszós és fenekes módszerrel egyaránt horgászhatnak. A gyermek területi engedéllyel rendelkező versenyzők kizárólag úszós módszerrel horgászhatnak.

A versenyző köteles a horgászhelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani.

A nevezéseket a Szövetség fenti elérhetőségein kell leadni.

A nevezett egyén, amely a versenykiírásban meghatározott regisztrációs határidőre nem érkezik meg köteles a 06703399707-es telefonszámon értesíteni szervező bizottságot a távol maradás okáról.

Egyéb nem szabályozott kérdésekben a MOHOSZ Országos Versenyszabályzata és a Szervező Bizottság állásfoglalása az irányadó.

Sikeres versenyzést kíván a rendezőség!


Húsvét-hír kelt: 2013.03.28.


Tavaszi haltelepítések után indulnak a horgászprogramok -hír kelt: 2013.03.27.

Hobbi és versenyző kategóriában várják a felnőtt horgászokat a versenyekre

A versenyhorgász szezon közeledtét jelzi, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség /MOHOSZ/ és a Vas Megyei Horgász Szövetség Versenysport Bizottsága is elfogadta a 2013. évi versenynaptárát. A pecásokat az idei évben is több megyei horgászversenyre várja a Szövetség, melyeken az indulás továbbra is  díjmentes. Azon horgászok, akik nem regisztrált versenyzők hobbi kategóriában tudnak indulni. A kategóriának kifejezett célja az, hogy minél több horgásztárs próbálja ki a versenyzést barátságos keretek között. A profi horgászok országos előírások szerint versenyezhetnek, míg a hobbi horgászokra kevesebb előírás vonatkozik. A felnőttek mellett a gyermek és ifjúsági horgászoknak is lesznek vetélkedők, versenyek, melyekről  országos megmérettetésekre lehet továbbjutni. Nem várt rossz tavaszi  időjárási körülmények miatt az április elejére tervezett Vasi Vizeken  Általános iskolai vetélkedő helyszíni fordulójára május közepén kerül sor.  A MOHOSZ által április elejére kiírt VIII. Műlegyező Országos Bajnokság vasi fordulóját is el kell halasztani a folyamatos áradások miatt.  Minden sporthorgász, aki nevez a Szövetség által kiírt megyei versenyekre, az automatikusan részt vesz a negyedik éve meghirdetett "Vas vizek legjobb sporthorgásza” elnevezésű versenysorozatban. A kupa sorozat hobbi kategóriában 3 fordulóból áll, melyből minimum 2 fordulón részt kell venni, míg versenyzői kategóriában 5 fordulóból legalább 3 fordulón kell bizonyítani. A versenysorozat első állomása lesz hobbi horgászoknak 2013. május 01-én a kerkafalvi tavon megrendezésre kerülő Kéthatár-tó Vasi Vizeken Kupa ( 1 forduló, hobbi kategória, 4 óra, nyílt egyéni). A következő verseny a Karát - Vasi Vizeken Kupa ( 1 forduló, 4 óra, versenyző és hobbi kategória, nyílt egyéni) lesz 2013. május 12-én  a Gersekaráti Sárvíz tavon. Május utolsó hétvégéjén Gersekaráton a Megyei Csapatbajnokság lesz két fordulóban, melyen az idei évben egyéni bajnokot is hirdet a Szövetség a versenysorozattól függetlenül. Június elején ifjúsági bajnoksággal folytatódik a sporthorgász idény, majd ezt követően a Lukácsházi Abért II. tavon lesz megtartva a II. Vasi vizeken - Abért Kupa ( 1 forduló,  4 óra, versenyző és hobbi kategória, nyílt egyéni).

További versenyek és az előzőekben felsorolt megmérettetések részletes versenykiírásai itt letölthető >>>


Püspökmolnári-tó tavaszi karbantartása-hír kelt: 2013.03.26.

Elmúlt hétvégén a rossz időjárási körülmények ellenére sikeresen befejeződött Plessinger Attila halászati őr vezetésével szervezett társadalmi munka. A tó környéki munkálatok már előtte héten elkezdődtek, ezáltal fokozatosan szépült és tisztúlt meg a Püspökmolnári tó. A horgászvíz környéki karbantartási munkálatokban összesen 24 fő önkéntes vett részt, akiknek ezúton is köszönjük segítségüket.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>


Szombathelyi Csónakázó tó szigetének karbantartása-hír kelt: 2013.03.26.

A Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. tájékoztatja a horgászokat, hogy a Szombathelyi Csónakázó-tó szigetének karbantartása miatt az Árpád u. 28. szám környékén lévő partszakaszon egy pontonhíd lesz kihelyezve a Magyar Honvédség segítségével 2013. április 02. és 2013. április 13. között.  A pontonhídon keresztül lesz átmenetileg biztosítva a Csónakázó-tó szigetére a Parkfenntartási Kft. gépjárműveinek behajtása a szükséges karbantartási feladatok ellátásához. A pontonhíd 15-15 méteres környezetében Szövetségünk általános horgászati tilalmat rendel el.

Köszönjük megértésüket!


Sárvári Sügerek vezetik az eredménylistát-hír kelt: 2013.03.26.

A Szövetség az idei évben is kiírta a megyei általános iskolásoknak szóló ifjúsági horgászvetélkedőjét. A versenyre benevezett 14 csapat eddig két elméleti levelező fordulón vett részt február és március hónapban. A fiataloknak a mostani levelező forduló során az egyik feladatuk volt, hogy iskolájuk, vagy lakóhelyük környékén található vízterület partjának közös szemétmentesítésére akciót szervezzenek és arról írásos fényképekkel illusztrált beszámolót készítsenek. A gyakorlati feladatok mellett természetesen különböző halakkal, horgászvizekkel, és természettel kapcsolatos teszteket is megoldottak az ifjú pecások. A helyszíni vetélkedőre eredetileg 2013. április 05-én kerülne sor, de a rossz időjárás és vaskeresztesi horgásztó partjának felázása miatt a szervezők 2013. május 16. délután tartják tervek szerint a legjobb 10 csapat részvételével megrendezésre kerülő helyszíni vetélkedőt. A második levelező forduló után a Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola "Sárvári Sügerek” csapata vezeti az eredménylistát.

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>


Az iskolások vetélkedőjét a www.damil.hu webáruház támogatja!


Amur telepítés az Abért tavakba -hír kelt: 2013.03.21.

Szövetségünk a mai napon a lukácsházi Abért tavakba 1.500 kg amurt helyezett ki a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével. Az amur kihelyezés célja a tavakon a - tavalyi évben kialakult - hínár túlburjánzás megismétlődésének megakadályozása, mérséklése. Az amur táplálkozása 13 °C -os vízhőmérsékleten már gyengén megindul. Az igazi étvágyát 20-22 °C vízhőmérsékletnél éri el, amikor az amur testsúlya 100-120%-át kitevő vízinövényt is elfogyaszt naponta.  A mostani telepítés során kb. 1.800-2.000 db  0,5-1,2 kg közötti egyedsúlyú két nyaras amur talált új otthonra az Abért tavakban. Az idei Vas Megyei Horgászrend értelmében az Abért II. tavon 2013. június 01-től lehet horgászni minden kifogott hal kíméletes visszaengedése mellett.

      

  

További képek megtekinthetőek itt >>>

Abért I. tóba 500 kg, az Abért II. tóba 1000 kg amur került...

A Szombathelyi Televízió haltelepítésről készült összeállítása megtekinthető itt >>>


Megérkeztek a halak -hír kelt: 2013.03.19.

A tegnapi napon a tervek szerint megtörtént a tavaszi pontytelepítés. Ha még nem váltotta ki idei területi jegyét Szövetségi horgászvizekre, akkor ezt szombat reggeli horgászati tilalom feloldásáig még gyorsan megteheti a Szövetség tagszervezeteiben. A  jegyértékesítéssel foglalkozó horgász egyesületek elérhetőségei itt olvashatók >>>

 

További képek megtekinthetőek itt >>>

A Szombathelyi Televízió haltelepítésről készült összeállítása megtekinthető itt >>>

Jó fogást kívánunk minden sportársnak a hétvégére!


Tavaszi pontytelepítés lesz a horgásztavakon-hír kelt: 2013.03.12.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2013. március 18-án (hétfőn) pontytelepítést végez a kezelésében lévő Vas és Zala megyei horgásztavakon. A telepítés során 11.600 kg fogható méretű három nyaras ponty kerül az állóvizekbe. A halasítás miatt általános horgászati tilalom lép életbe a telepítés napjától, azaz 2013. március 18. (hétfő) 10 órától 2013. március 23. (szombat) reggel 6 óráig.  A vízpart takarítási és karbantartási munkálatok miatt a Püspökmolnári kavicsbánya tavon a tilalom 2013. március 23. (szombat) 14.00 óráig tart. A folyóvizeken állandóan jelentkező áradások miatt a vadvizek pontytelepítésére később kerül sor. Az idei év elején a Szövetség már 6.672 kg vegyes fehér halat telepített a kezelésében lévő horgásztavakba, ezért a mostani pontytelepítéssel együtt összesen 182 mázsa frissen telepített állomány várja a horgászokat a Szövetségi vizeken. A haltelepítések elvégzése után a Szövetség a vízpartokon kiközli az általános horgászati tilalomra vonatkozó információkat. A pontytelepítés az alábbi elosztás szerint történik:

Vízterület megnevezése

Mennyiség /kg/

Vasvári tavak

600

Püspökmolnári tó

400

Merseváti tó

400

Nagypiriti tó

250

Rábasömjéni tó

400

Csánigi tó

550

Gersekaráti Sárvíz-tó

1500

Máriaújfalui-tó

1200

Himfai tó

400

Magyarszecsődi tó

800

Ujperinti I. tó

600

Gencsapáti-Perenyei tó

400

Csepregi téglagyári tó

400

Szombathelyi csó.tó

1500

Szombathelyi horg.tó

700

Vadása tó

400

Kerkaszentkirályi Kerka holtág

400

Kerkafalva Kéthatár-tó

700

Összesen

11600


Vízparti munkákra várják a pecásokat -hír kelt: 2013.03.07.

A Vasvári Petőfi Horgász Egyesület 2013. március 16-án szombaton 9.00 órától a Vasvári tavak tavaszi nagytakarítására és horgászhelyek karbantartására szeretettel várja az önkéntes pecásokat. A közösségi munkáról bővebb felvilágosítás kérhető Bősze Imre egyesület titkártól.

Egy héttel később szombaton hasonló céllal a Püspökmolnári tavon lesz tavaszi társadalmi munka. Tervezett ideje: 2013.03.23. reggel 8.00 órától déli 12.00 óráig.

Az önkéntes munkáról Plessinger Attila halászati őr tud részletes információkkal szolgálni.

A szervezőknek és a programon résztvevőknek

ezúton is köszönjük segítségüket!

 

  


Új halas poszterek -hír kelt: 2013.03.07.

A 20. FeHoVa kiállításra felújításra, átszerkesztésre kerültek a MOHOSZ halas poszterei és megkezdődött a forgalmazásuk. A Halak I.-es poszter ( 20 db halfaj) szinte kizárólag a pontyféléket mutatja, a Halak II-es poszter (17 db halfaj) már zömmel a ragadozó halakat, míg a "Védett halak" poszter a védett (24 db halfaj) és fokozottan védett halfajokat (9 halfaj) mutatja be. A poszteren lévő halábrák színhűsége jobb a régi sorozatnál, illetve a családnév, a magyar név mellett, a ma elfogadott latin nevezéktan szerint vannak feltüntetve a tudományos nevek. A Halak I-II poszteren a halfajok angol és német neve is megtalálható. A poszterek megvásárolhatók a MOHOSZ Pénzügyi Osztályán, munkaidőben (1124 Budapest, Korompai utca 17. tel.: 06-1-248-2590) A minőség kímélése érdekében postai úton való szállítást nem tud vállalni a MOHOSZ.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Vas megyei igényeket összegyűjti és beszerzi a kért posztereket. Igényeket bejelenteni a 06/94-506-835-ös telefonszámon lehet.

  


VIII. Vasi vizeken általános iskolai vetélkedő I. fordulójának eredményei-hír kelt: 2013.02.28.

   

Az alábbi linkeken letölthetőek a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgászvetélkedő első - elméleti levelező - fordulójának eredményei.

Eredmények letöltése itt >>>

  


VIII. Vasi vizeken általános iskolai vetélkedő II. feladatai letölthetőek -hír kelt: 2013.02.25.

   

Az alábbi linkeken letölthetőek a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgászvetélkedő második- elméleti levelező - fordulójának feladatai.

A feladatmegoldások benyújtási határideje: 2013. március 18.

II. forduló kísérőlevél >>>

II. forduló feladatok >>>

Sikeres feladat megoldást kívánunk!


Fiatal horgászok figyelem!-hír kelt: 2013.02.20.

Tavasszal gyermek és ifjúsági horgász - előadássorozatot szervez az Elektromosok Sporthorgász Egyesület. Az előadásokon való részvétel díjmentes.

  Az előadások időpontjai és helyszínei:

  2013. március 2. (9.30 órától 11.30 óráig )

  Elektromosok SHE székhelye - 9700 Szombathely, Király u. 13.

  2013. március 16.(9.30 órától 11.30 óráig )

  Elektromosok SHE székhelye - 9700 Szombathely, Király u. 13.

  2013. március 23.  (9.30 órától 11.30 óráig )

  Elektromosok SHE székhelye - 9700 Szombathely, Király u. 13.

 

Gyakorlati horgászati bemutató ideje és helyszíne az előadásokon résztvevőkkel közösen kerül kialakításra.

Jelentkezni személyesen a helyszínen lehet.

Mindenki, aki az előadássorozatot lezáró vetélkedőn és horgászversenyen részt vesz, jutalomba részesül.

Az előadások tervezett témája:
- horgászati módszerek megismerése
- szerelékkészítés fortélyainak elsajátítása
- betekintés a sporthorgászatba
- horgászati rend megismerése, szabályok
- oktatófilm vetítés

További információ: - Tel.: 06/20-9188-321 (Kovács Péter) -  E-mail: elektromosok@uw.hu

                                                    

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Elektromosok Sporthorgász Egyesületben!


Büki Horgászbál képek-hír kelt: 2013.02.17.

A büki Vadásztanya Vendéglőben tartotta a Horgászbálját a helyi horgászegyesület február 16-án szombaton. A nagyonl jó szervezésű és hangulatú horgászbálon készült képek megtekinthetőek itt >>>>

          

  


FeHoVa 2013. - Horgászat jövője-hír kelt: 2013.02.17.

Az idén 20. alkalommal került megrendezésre a Hungexpo területén a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás. A kiállítást 2013. február 14-én Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg. Beszédében részletesen elemezte a vadászat helyzetét, szólt az elért eredményekről, a megoldandó feladatokról. Horgászati kérdésekről, a horgászat jövőjéről is igen fontos célokat vázolt.

           

                        Miniszterelnök-helyettes úr megnyitó beszéde teljes egészében itt tekinthető meg >>>.

A beszéd horgászattal kapcsolatos részét az alábbi kivonatban, kivastagítva olvashatjuk:

  
"Ezért fontos, hogy egy szakmai együttműködést követően olyan jogszabályváltozások legyenek, amelyek kölcsönös érdekeken nyugszanak, a természet érdekének védelmét jelentik és a józanésznek megfelelőek. a természetvédőkkel kötött nagy átfogó megállapodás ezt alapozta meg, és most ehhez kapcsolódik két nagyon fontos megállapodásnak a megkötése itt a FeHoVa-n, az egyik horgász barátainkkal. Azt gondolom, hogy eljött az ideje annak, hogy a több mint 300 ezer horgász, a 60 ezres létszámú magyar vadásztársadalom együttműködjön és ez mind a kettőnknek, értékeinek és érdekeinek a megjelenítését és hatékonyabb képviseletét teszi lehetővé, nem beszélve arról, hogy nagyon sok vadász horgászik, és sok horgász vadászik. Megjegyzem, hogy ez már családtagokkal együtt közöl kétmilliós tábort jelent, amit nyilván nem hagyhat figyelmen kívül senki. Anélkül, hogy horgászvizekre kalózkodnék, fontosnak érzem azt, hogy készül az új - mondjuk úgy, hogy - horgászati törvény. És itt is szembe kell nézni azzal - amit én lelkesen támogatok -, hogy a természetes vizeknek alapvetően horgászkezelésben kell lenniük. Fontosak a magyar halászati hagyományok, de a természetes vizeknek, a prioritásának a horgászatnak kell, hogy legyen, ami több százezer embernek a kikapcsolódása, pihenését jelenti. A halászat olyan típusú lehet, ami a horgász szempontok érvényesítését jelenti, tehát egyfajta szelektív halászat, nem pedig egy ipari jellegű tevékenység. Nyilvánvaló, hogy az élet változása következtében a haltermelésnek a haltermelő halastavakra kell helyeződnie. A természetes vizeken pedig a horgászok szempontjának kell érvényesülni, első, másod és harmadsorban."

  
Forrás: www.mohosz.hu


Idei ÉDUVIZIG töltésközlekedési engedély kapható-hír kelt: 2013.02.14.

Ezúton tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kiadott védtöltéseken való közlekedésre jogosító engedély - 2.200 Ft-os áron - kapható az alábbi helyszíneken:

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége - 9795 Vaskeresztes, 165/4. hrsz.- Tel.: 06/94-506-835

Répcelaki HE. - Csete József - Répcelak, Kossuth út 40.  - 06/30-580-1518

Horgászbolt Celldömölk, Dózsa Gy. u.  06/95-421-641

Trabucco Fishing Center - 9700 Szombathely, Dózsa György u. 11


VIII. Vasi vizeken általános iskolai vetélkedő I. feladatai letölthetőek -hír kelt: 2013.02.06.

Az alábbi linkeken letölthetőek a Vasi Vizeken Ifjúsági Horgászvetélkedő első - elméleti levelező - fordulójának feladatai.

A feladatmegoldások benyújtási határideje: 2013. február 20.

I. forduló kísérőlevél >>>

I. forduló feladatok >>>

Sikeres feladat megoldást kívánunk!


Horgászati tilalom -hír kelt: 2013.02.01.

2013. február 22- én reggel 9 órától 2013. február 22- én este 18 óráig a Schirilla György úszóbemutató rendezvénye miatt általános horgászati tilalom lesz a Szombathelyi csónakázó tavon. Köszönjük megértésüket!

 


Vasi vizeken fogtam játék nyertesei-hír kelt: 2013.01.16.

Ezúton tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy a Vasi vizeken fogtam promóciós játék sorsolására  a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége irodájában  2013. január 16 -án  14.00  órakor került sor az előírásoknak megfelelően. A szabályosan regisztrálókból  kézzel történő sorsolással lettek a nyertesek kihúzva. A szerencsés nyertesek neve az alábbiakban olvasható:

Fődíj:  1 db  Perfect Adventure Heavy Feeder /3,60 m, 3 részes horgászbot 2 spiccel; 50-100 g dobósúly, XC30 bottörzs, távdobó SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó

Nyertes: NAGY PÉTER - ZSIRA - CSEPREGI RÉPCEMENTI HE

1 db Perfect Adventure Carp /3,60 m, 2 részes pontyozó horgászbot,3 lbs tesztgörbe, 100 g-ig terjedő dobósúly, XC30 bottörzs, távdobó SIC gyűrűk, neoprén nyél, bélelt orsótartó/


Nyertes: KISS FERENC - SZENTGOTTHÁRD- SZENTGOTTHÁRDI HE

1 db Perfect Synergy 430 horgászorsó /30-as méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar/


Nyertes: VÉGH TAMÁS -DOBRI - KERKASZENTKIRÁLYI HE.

      

 

A nyertesek telefonon előzetesen egyeztetett  időpontba az ajándékaikat átvehetik munkanapokon a Szövetség vaskeresztesi irodáján, vagy a nyertessel előzetesen egyeztetett helyszínen. Időpont és helyszín egyeztetés a 06/70-33-99-707-es telefonszámon.

Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük a regisztrációkat!


Büki Horgászbál-hír kelt: 2013.01.15.


Január végéig várjuk az iskolai csapatok nevezését  -hír kelt: 2013.01.10.

 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Vasi Vizeken elnevezésű Általános Iskolai Horgászvetélkedőt az idei évben immáron nyolcadik alkalommal hírdeti meg. Az elmúlt évek során átlagosan 15-20 csapat indult az országosan egyedülálló több fordulós vetélkedőben. A szervezők fontos eredménynek tartják, hogy a versenysorozat által eddig több, mint 600 gyermek ismerekedett meg a horgászattal  a horgászvizek élővilágával és környezetének védelmével. A vetélkedőre az idei évben is Vas megye közigazgatási területén elhelyezkedő általános iskolák 4 fős csapatai nevezhetnek. A megmérettetés központi témakörei: víz, hal, környezet. A verseny a tervek szerint két elméleti levelező fordulóból és egy helyszíni fordulóból áll. Nevezési díj nincs!!! A versenyre a nevezéseket 2013. január 31-ig várjuk. Bővebb információ és a nevezési lap letölthető itt >>>

      

         Nevezz, hogy Te is a győztesek között lehess!


Közel 7 tonna vegyes fehérhal telepítés a Szövetségi vizeken-hír kelt: 2013.01.10.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a hét elején összesen 6672 kg vegyes fehérhalat telepített a kezelésében lévő horgászvizekbe. A téli viszonyok között telepített halak egészségesen megérkeztek új lakóhelyükre. A halak 10-25 dkg közötti súlyúak voltak.

      

 

Horgászvíz megnevezése
Mennyiség
Szombathelyi Csónakázó-tó
967 kg
Szombathelyi Horgásztó
793 kg
Gencsapáti Perenyei horgásztó
650 kg
Újperint I. sz. tó
1000 kg
Máriaújfalui Hársas-tó
1900 kg
Kerkaszentkirályi Kerka-holtág
669 kg
Kerkafalva Kéthatár-tó
693 kg
Összesen
6672 kg

  

   

 


Mai napon elindult a nyereményjátékra történő regisztráció-hír kelt: 2013.01.10.

Felhívjuk a horgásztársak figyelmét, hogy a mai naptól lehet regisztrálni a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége  által  szervezett "Vasi vizeken -Perfect Nyereményakció 2013." elnevezésű idei promóciós játékra.


A nyereményakció részletes feltételei és a játékra történő regisztráció

a www.nyeremenyjatek.vasihorgasz.hu oldalon érhető el.

 

            

Tavalyi szerencsés nyertesekről készült képek, reméljük jövőre Ön is köztük lesz!

        


Karácsony -hír kelt: 2012.12.17.


Ajándék horgászjegyét már karácsonyra megvásárolhatja-hír kelt: 2012.12.17.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Intéző Bizottság az ősz folyamán elfogadta a 2013. évi Szövetségi tagsági díjakat és területi jegyárakat. A jövő évi horgászjegyeket a tagszervezetek többsége az elmúlt napokban átvette, ezáltal megoldott a karácsonyi ajándékba szánt horgászjegyek megváltásának lehetősége is. A horgászjegyeket forgalmazó tagszervezetek elérhetőségei itt megtekinthetők. A jegyváltókat érintő jövő évre vonatkozó legfontosabb kedvezményeket, lehetőségeket az alábbiakban foglaltuk össze:

Területi jegyárak táblázat letölthető itt >>>

SZÉP kártya elfogadásra vonatkozó tájékoztató horgászoknak >>>


Karácsonyi és újévi kedvezmény minden olvasónknak-hír kelt: 2012.12.17.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége egyik együttműködő partnere a Trabucco Magyarországi Vezérképviselete. Az új év alkalmából minden olvasónknak, aki kinyomtatja, kivágja és bemutatja a szórólapot a horgászboltban 20 % biztosít a vásárlásából.

 

 

-----

2012. 12. 17. előtti írások megtekintése >>>

2012. 07. 25. előtti írások megtekintése >>>

2012. 01. 12. előtti írások megtekintése >>>

2011. 07. 21. előtti írások megtekintése >>>

2011. 02. 23. előtti írások megtekintése >>>

2010. 08. 09. előtti írások megtekintése >>>

2010. 04. 27. előtti írások megtekintése >>>

2009. 10. 01. előtti írások megtekintése >>>

2009. 05. 11. előtti írások megtekintése >>>

2008. 08. 25. előtti írások megtekintése >>>

2008. 01. 07. előtti írások megtekintése >>>

2007. 04. 10. előtti írások megtekintése >>>

2007. 02. 17. előtti írások megtekintése >>>

2006. 08. 01. előtti írások megtekintése >>>

.

.

   Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt