Vasi Vizeken
  i

Aktuális

 

Abért II. tavon lesz horgászverseny- hír kelt: 2014.05.31.

Szeretettel várjuk a horgásztársakat a 2014. június 08-án (vasárnap) megtartásra kerülő Vasi Vizeken - Abért-tó Kupára. A versenyző és hobbi kategóriában ez lesz az idei versenysorozat harmadik megmérettetése. A hobbi horgászoknak kiírt kategóriával a Szövetségünk szeretné ismét megszólítani azon horgásztársakat, akik nem regisztrált versenyzők, de szívesen tesztelnék tudásukat versenyszerű körülmények között egy barátságos horgászverseny keretében.  

Verseny helyszíne:                Lukácsházi Abért II. tó

Verseny ideje:                      2014. június  08. (vasárnap)

Nevezési határidő:                2014. június 06., vagy a helyszínen korlátozott számban.

Kategóriák:                          Versenyző egyéni, Hobbi egyéni

Nevezési díj:                         0 Ft 

Minden versenyzőnek rendelkezni kell a verseny napján MOHOSZ tagsági bélyeggel és 2014.évre érvényes Vas megyei területi jeggyel (Bármely - folyóvizi, 3 tavas - Vasi területi jeggyel lehet indulni.) Versenyző kategóriában kizárólag érvényes MOHOSZ versenyző igazolvánnyal lehet indulni.

Verseny menete versenyző kategóriában:

7.30                    Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó

8.00                    Sorsolás

8.30 - 10.30         Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30        Etetés

10.30-14.30         Halfogás                                       

14.30-15.30         Mérlegelés

15.30-16.15         Kiértékelés                                                  

16.30                  Eredményhirdetés

Verseny menete hobbi kategóriában:

8.30                    Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó

9.00                    Sorsolás

9.30 - 10.30         Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30        Etetés

10.30-14.30         Halfogás                                       

14.30-15.30         Mérlegelés

15.30-16.15         Kiértékelés                                                  

16.30                  Eredményhirdetés

                                             A további versenyek és az Abért-tó Kupa részletes versenykiírás letölthető itt >>>

A verseny ideje alatt a tavon a kijelölt versenypályán reggel 6.30-órától 15.00-óráig horgászati tilalom lép életbe!


Csörötneki Nyárköszöntő Rába-party Kistérségi Halászléfőző Verseny- hír kelt: 2014.05.31

További információ: http://www.csorotnek.hu/pages/telepules_al.aspx?id=1999794

Plakát eredeti méretben letölthető ide kattitnva >>

ONLINE NEVEZÉSHEZ kattintson ide >>

NEVEZÉSI LAP elérhető ide kattintva >>


Több tízezer darab őshonos nyurga ponty került a Szövetségi vizekbe - hír kelt: 2014.05.30.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szakmai együttműködő partnere a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Az egyetem Állattan és Aquakultúra Tanszéki Csoportja Prof. Dr. Bercsényi Miklós vezetésével az idei évben a csapó sügér szaporítás mellett sok más halfaj, így a nyurgaponty szaporítással is foglalkoztak a tanszéki munkatársak.

Az egyetemi pontyszaporítás eredményeként a Vas Megyei Horgász Szövetség több tízezer táplálkozó lárva méretű nyurga pontyot tudott kihelyezni a kezelésében lévő horgászvizekbe. A halakat oxigén zacskókban a Szövetség halászati őrei, munkatársai szállították el Keszthelyről az érintett vasi vizekbe. A halak kiosztását és szakszerű csomagolását Merth János tanszéki munkatárs segítette. Köszönjük a támogatást!

 


Kőszegi csapat nyerte a megyei horgász csapatbajnokságot- hír kelt: 2014.05.28.

Németh Krisztián  lett az idei megyei bajnok

A Megyei Csapatbajnokságot elmúlt hétvégén tartotta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Gersekaráti Sárvíz tavon. A szombaton és vasárnap megrendezett fordulókon 30 fő vett részt.  A szombat reggeli megnyitót és technikai ismertetést Puskás Norbert a Szövetség ügyvezető elnöke tartotta. A csapatkapitányok sorsolták ki a versenyzőik szektorait és a rajthelyeit. A csapatbajnokságon minden induló a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. jóvoltából egy Soproni-s pólót és dobozos sört kapott a verseny kezdetén, hogy tele optimizmussal induljon a megmérettetés. 

   

További képek megtekinthetőek itt >>>

Az első fordulóban  Németh Krisztián /Kőszegi SHE/ versenyzője lett a legeredményesebb 8500 gramm fogással. Az ifjúságiaknál Petényi Róbert /Elektromosok SHE/ remekelt  5200 gramm súllyal. Az előző hétvégi verseny tanulságait felhasználva a mostani versenyen a matchbot mellett többen ragadtak apró halazó 3-3,5 m spicc botot. Az előző évektől eltérően nem volt könnyű a nagyméretű kárászokból sokat fogni, ezért is volt eredményes módszer a 2-4 dkg közötti keszegfélékre, sügérekre történő horgászat.  Az első fordulóban  103 kg halat fogtak a pecások, míg a vasárnapi napon már 138 kg volt az összefogás. A vasárnapi fordulóban 8520 gramm fogással Nagy Ferdinánd /Csepregi Répcementi HE/ versenyző remekelt a szélső pályán. Az ifjúságiaknál Kondics Krisztián /Kőszegi SHE/ lett 7020 grammal a győztes. A sporthorgászok a versenyen kárászt, keszeget, sügért fogtak, de Mészáros Rolandnak finom szerelékével sikerült egy 2 kg körüli amurt is szákba terelni. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Seregi Miklós a Vas Megyei Horgász Szövetség elnöke és  Kovács László Gersekarát település polgármestere adta át a helyezett okleveleit és kupáit. Az idei versenyen indult, de dobogóra nem jutott versenyzőknek a Szövetség külön emléktárgyat adott sportszerű horgászatuk elismeréséül. Vigaszdíjként az utolsó helyezett Csepregi Répcementi HE. csapata – a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. támogatásaként  - egy tálca Soproni sört is átvehetett Kovács Attila Versenysport  Szakbizottsági tagtól.

 

    

A kiváló horgászatnak köszönhetően immáron negyedik alkalommal a Kőszegi HE csapata (Komáromi Levente, Horváth Balázs, Németh Krisztián, Incze Tamás, Kondics Krisztián 16,5 hsz) lett az idei bajnokság győztese, míg  második lett a szombathelyi Elektromosok SHE. I. csapata (Szábár Valentin, Mészáros Roldand, Paár Tibor, Varga Bálint, Kádi Szabolcs   24,5 hsz.), a dobogó harmadik fokára bravúros  pecázással felküzdötte magát a  Büki HE csapata. (Kovács Ákos, Vincze Zoltán, Misák Roland, Varga Viktor, Kajtár Máté   37 hsz.), Egyéniben Németh Krisztán végzett az élen 2 helyezési számmal 14900 gramm fogással, második lett Komáromi Levente (Kőszegi HE; 3 hsz.; 12260 gramm), míg a harmadik helyet  Paár Tibor ( Elektromosok HE.I. cs; 3,5 hsz.  10160 gramm) szerezte meg.

Eredmények itt letölthetőek >>>


Évértékelő küldöttgyűlés volt a vasi horgászoknál- hír kelt: 2014.05.22.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a hétvégén tartotta hagyományos Küldöttgyűlését, melyen a Szövetség vezetői beszámoltak az elmúlt év történéseiről. A  Szövetség elnöke Seregi Miklós az ülés kezdetén köszöntötte a megjelent vendégeket és a horgász egyesületi  küldötteket. Az ülésen részt vett vendégként Mesterházy József a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halgazdálkodási felügyelője, valamint Szalay Zoltán a Vas Megyei Rendőrkapitányság képviseletében.

  

További képek megtekinthetőek itt >>>

A napirendi pontok tárgyalás előtt Seregi Miklós elnök tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Szövetségi Iroda munkatársa Polgárné Németh Judit ismét anyai örömök elé néz, melyhez gratulált és  jó egészséget kívánt születendő gyermekének és az egész családnak.  Ezt követően elnök úr elmondta, hogy a küldöttgyűlés jó alkalom arra, hogy egy-egy neves évfordulóról, jubileumról is megemlékezzünk a Szövetség legfőbb fórumán. Ez most sem volt másként, ezért a Szövetség képviseletében munkaviszonyának 35. évfordulója alkalmából külön köszöntötte az ülésen Holtai Imréné Gyöngyit, aki 1979-től a Szövetség kitartó, elkötelezett munkatársa. A Szövetség életében számos változás, nehézség, öröm történt ezen közel fél emberöltőnyi időben, de kedves kolléganőnk Gyöngyi napjainkban is hivatásaként szolgálja a horgászat ügyét, melyért  a közösség nevében köszönetünket fejezzük ki és munkájához további jó erőt és egészséget kívánt, majd  elismerő oklevelet adott át. Az ülés első hivatalos és egyben hagyományos napirendi pontjával a kitüntetések átadásával folytatódott program. A Szövetség Intéző Bizottságának döntése értelmében kiemelkedő munkát végző aktíváknak megyénk legmagasabb elismerését a „Vas megye Horgászsportjáért” kitüntetést adta át Seregi Miklós elnök és Puskás Norbert ügyvezető elnök Kerecsényi Csabánénak és a Nagy József horgásztársnak. Kerecsényi Csabáné a Körmendi Munkás Horgász Egyesület gazdasági felelőse, jegyértékesítője több, mint 10 éve látja el önkéntes munkáját a horgásztagság gyarapítása érdekében.  Az egyesület „Kati nénije” rendkívül precíz és igényes, áttekinthető elszámolásokkal segíti a Szövetség munkáját és saját egyesületében is a pénzügyek, könyvelés lelkiismeretes gazdája.  Nagy József a Celldömölki Lokomotív Horgász Egyesület tagja, aki a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége aktív ifjúsági Szakbizottsági tagja volt a bizottság 2005. évi  megalakulása óta a tavalyi tisztújításig. Több, mint 20 évig segítette rendkívüli lelkesedéssel a Szövetség ifjúsági horgásztáborainak vezetését. A horgásztáborok és gyermekprogramok révén kb. 500 fiatalt segített hozzá a horgászat és horgász módszerek jobb megismeréséhez.

 

A kitüntetések átadását követően a megjelentek elfogadták a  Felügyelő Bizottság 2013.évi  jelentését, valamint a  2013. évi szervezeti élet és működési tevékenységről, gazdálkodásról szóló beszámolót. A Szövetség a nehézségek ellenére, a költségtakarékos és eredményes gazdálkodásnak köszönhetően 1.318 ezer Forint elérdménnyel zárta az évet. A beszámolók után elfogadásra került a 2014.évi programnaptár, munkaterv és a költségvetés. A törvényi változások miatt az ülésen módosították a Szövetség Alapszabályát, valamint  a Szervezeti és Működési Szabályzatát, hogy a 2010.évben megszerzett közhasznú fokozat a jövőben is megmaradhasson. A különfélék részben a Marcal folyó tervezett rehabilitációjáról, a Rába folyóról és egyéb horgászati kérdésekben érdeklődtek az egyesületi küldöttek.


Kovács Béla hobbi horgász fogta a legtöbb halat a Karát Kupán- hír kelt: 2014.05.22.

Abszolút holtversenyben volt az első helyen a versenyző kategóriában

Az elmúlt hét rendkívüli, zord időjárása ellenére a hétvégi versenyre 36 fő nevezett a hagyományos Vasi Vizeken Karát Kupára. A Gersekaráti Sárvíz-tavi versenyen hobbi horgász és a regisztrált versenyhorgász kategóriában lehetett indulni. A négy órás versenyen a hobbi horgászok 3 szektorban, míg a versenyzők 2 szektorban foglaltak helyet. Az előző napok hideg, esős időjárása jelentősen lehűtötte a tó vizét, ezzel párhuzamosan a halak kapókedve is negatív rekordot ért el. A hobbi pecások fenekes és matchbotos módszert váltogatva próbálták a halakat becserkészni. A szélső pályára sorsoló Kovács Béla Köszegi SHE tagja a szektorában és a versenyen is legtöbb halat fogva nyerte a kategóriáját 9700 gramm fogással.

   

További képek megtekinthetőek itt >>>

A versenyzőknél Paár Tibor (Elektromosok SHE.) és Incze Tamás (Kőszegi SHE)  nyerte a szektorát teljesen azonos 4360 -4360 grammos mennyiséggel. A verseny történetében még ilyen nem fordult elő, hogy az első helyen holtverseny alakuljon ki, ezért ebben az esetben az országos szabályok voltak az irányadóak, mely szerint a magasabb rajtszámmal rendelkező horgász, azaz Paár Tibor lett a nyertes.  A verseny egyrészt felkészülési verseny is volt a most hétvégén megtartásra kerülő Vas Megyei Egyéni - és Csapatbajnokságra. A horgászok nagyméretű kárászokat, kisebb keszegeket fogtak, valamint néhány ponty is horogra akadt. Ezen a versenyen most elmaradtak a Gersekaráti tóra jellemző 10-15 kg-os átlagfogások, ezért egy nehéz, de mindenképpen jó hangulatú megmérettetésen vannak túl a sporthorgászok. A mérlegelést követően Puskás Norbert ügyvezető elnök ismertette az eredményeket, a helyezetteknek a Szövetség elnöke Seregi Miklós gratulált és adta át az emléktárgyakat.

Végeredmény:

Versenyző:

1.hely: Paár Tibor – Elektromosok SHE – 1 hsz. – 4360 gramm

2.hely: Incze Tamás – Kőszegi SHE. -  1 hsz. – 4360 gramm

3. hely:  Horváth Balázs – Kőszegi HE. – 2 hsz. – 3600 gramm

Hobbi kategória:

1.hely: Kovács Béla – Kőszegi SHE – 1. hsz.  – 9700 gramm

2.hely: Hajós János - Körmendi Munkás HE. - 1. hsz. – 4040 gramm

3. hely:  Kovács Zsolt – Vasvári HE – 1 hsz. – 2180 gramm              

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>


Gyermek horgászverseny- hír kelt: 2014.05.19.

A Celldömölki Lokomotív Horgászegyesület  2014.június 1-én /vasárnap/
horgászversenyt rendez gyermekek részére.

A versenyen 14 éves korig bárki részt vehet.

A nevezés díjtalan!


Helyszín: Merseváti Tőzeg-tó MAGAS VÍZÁLLÁS MIATT HELYSZÍN VÁLTOZÁS!!! Új helyszín: Celldömölki -tó
A verseny egy 2 órás fordulóban kerül lebonyolításra.

Versenymenete:

8.00-9.00 Horgászhelyek kisorsolása, helyek elfoglalása
9.00-11.00 Halfogás
11.00- Mérlegelés, kiértékelés, eredményhirdetés

A díjazáson kívül minden gyermek ajándékot,üdítőt és meleg ebédet kap!


Horgászati tilalom - hír kelt: 2014.05.19.

A Gersekaráti Sárvíz tavon 2014. május 24-25-én Vas Megyei Horgász Csapatbajnokság lesz, ezért a verseny ideje alatt a kijelölt versenypályán szombat reggel 6.30-órától vasárnap 15.00-óráig horgászati tilalom lép életbe! 

Köszönjük megértésüket!


Horgászvizsga lesz május végén - hír kelt: 2014.05.16

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

2014. május 30-án pénteken, 12.30 órai kezdettel Állami Horgászvizsgát szervez a Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központba.

Jelentkezési lap letölthető itt >>>

Vizsgára felkészítő tananyag letölthető itt >>>

A jelentkezési lapot a vonatkozó jogszabályok szerint a vizsga napját megelőző 5 nappal, tehát legkésőbb 2014.05.25-ig el kell juttatniuk a Szövetség a lenti elérhetőségeire. A késve beadott jelentkezők csak a legközelebbi vizsganapon (a hatóság előtt, vagy meghatalmazott szervezet által lebonyolított vizsgán) vehetnek részt.

Nagy Attila az első sikeres vizsgázó Szövetségnél az új rendeszerben,

kedvesével és a vizsgáztató halászati örökkel látható a fotón...

Horgászvizsgáról bővebb információ, illetve a jelentkezési lap leadható:

 Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége - 9795 Vaskeresztes, 165/4. hrsz.

Tel.: 06/94-506-835; Fax: 06/94-506-836; E-mail: info@vasivizeken.hu


MEGHÍVÓ- hír kelt: 2014.05.16.

A Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Spartacus Horgász Egyesület

2014. május 31-én szombaton   „NEU ALADÁR” horgász és főzőversenyt rendez az Újperinti 1-es horgásztón, illetve a mellette lévő területen, melyre ezúton hívunk és várunk minden civil szervezeti tagot,  horgászni és főzni szerető hölgyet és urat a családtagokkal együtt.

              

Főzőversenyhez az előzetes jelentkezést a Szombathelyi Civil Kerekasztal e-mail címére  (szhelyi.civil.kerekasztal@gmail.com) várjuk 2014. május 20-ig.   A   versenyre benevezett személyeket, csapatokat  ezt követően fogjuk a részletekről tájékoztatni.

Horgászoknak nevezni   a helyszínen reggel 7-órától lehet.

Versenymenete:

- 7.00-től 7.30-ig nevezés.

- 7.30-tól 8.00-ig megnyitó,sorsolás.

- 8.00-tól 8.50-ig helyek elfoglalása.

- 8.50-től 9.00-ig etetés.

- 9.00-tól 13.00-ig verseny.

- 13.00-tól 14.00-ig mérlegelés

- 14.00-tól ebéd

- 15.00-tól eredményhirdetés.

Szabályok:

 - A versenyző 1 darab bottal és 1 darab egyágú horoggal horgászhat. Felnőtt és ifi horgász úszós,fenekes módszerrel

- Gyermek kizárólag úszós módszerrel.

- Etetni bármilyen módon lehet.

- Verseny eredményébe minden halfaj beszámít.

- A fogott halat kíméletesen csak körszákban lehet tartani.

- A mérlegelést a versenyző köteles megvárni a húzott helyén.

- A versenyen fogott hal mérlegelés után a törvényi előírások értelmében visszaengedésre kerül.

- A nevezőnek rendelkeznie kell az adott napra érvényes területi jeggyel.

  A verseny ideje alatt a tavon reggel 7-órától 14.00-óráig horgászati tilalom lép életbe!


Gersekaráton lesz horgászverseny- hír kelt: 2014.05.10.

Szeretettel várjuk a horgásztársakat a 2014. május 18-án (vasárnap) megtartásra kerülő hagyományos Vasi Vizeken - Karat Kupára. A versenyző kategóriában ez lesz az idei versenysorozat első versenye, míg a hobbi horgszoknak már a második megmérettetés lesz. A hobbi horgászoknak kiírt kategóriával a Szövetségünk szeretné megszólítani azon horgásztársakat, akik nem regisztrált versenyzők, de szívesen tesztelnék tudásukat versenyszerű körülmények között egy barátságos horgászverseny keretében.

  Verseny helyszíne:                              Gersekarát, Sárvíz-tó   Verseny ideje:                                    

  Nevezési határidő:                              2014. május  16. (Egyénileg a Szövetségnél Tel.: 06/94-506-835, 

                                                           info@vasivizeken.hu, vagy a helyszínen korlátozott számban.)

  Kategóriák:                                        Hobbi egyéni, versenyző egyéni  

  Nevezési díj:                                      0 Ft       

Minden versenyzőnek rendelkezni kell a verseny napján MOHOSZ tagsági bélyeggel és a Gersekaráti Sárvíz-tóra érvényes területi jeggyel. Versenyző kategóriában kizárólag érvényes MOHOSZ versenyző igazolvánnyal lehet indulni. (Versenyzői igazolvány érvényesítésről és igénylésről a fenti elérhetőségeken kaphat bővebb felvilágosítást)      

Verseny menete versenyző kategóriában:

7.30                    Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó

8.00                    Sorsolás

8.30 - 10.30         Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30        Etetés

10.30-14.30         Halfogás                                       

14.30-15.30         Mérlegelés

15.30-16.15         Kiértékelés                                                  

16.30                  Eredményhirdetés

Verseny menete hobbi kategóriában:

8.30                    Regisztráció, technikai értekezlet, megnyitó

9.00                    Sorsolás

9.30 - 10.30         Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30        Etetés

10.30-14.30         Halfogás                                       

14.30-15.30         Mérlegelés

15.30-16.15         Kiértékelés                                                  

16.30                  Eredményhirdetés

                                             A további versenyek és a Karát Kupa részletes versenykiírás letölthető itt >>>

A verseny ideje alatt a tavon a kijelölt versenypályán reggel 6.30-órától 15.00-óráig horgászati tilalom lép életbe!


Közel 10 kiló halfogással nyerték a Kéthatár-tó Kupát- hír kelt: 2014.05.05.

Hagyományos Kerkafalvi  horgászversennyel indult az idei versenyszezon  a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségénél. Az idén is ez a forduló volt az első a „Vasi vizek legjobb sporthorgásza” elnevezésű versenysorozat hobbi kategóriájában indulóknak. Reggel Kálmán Elek a Kéthatár-tó Horgász Egyesület elnöke köszöntötte a kupára benevezett 31 fő indulót. A nevezők között voltak környékbeliek és távolabbról – Szombathelyről, Szentgotthárdról, Lendváról – érkező horgásztársak is. Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetség ügyvezető elnöke ismertette a szabályokat és a verseny menetét. A sorsolást és a felkészülést követően kezdetét vette a négyórás horgászverseny, melyen az ügyesebb horgászoknak sikerült pontyokat is fogni.  Az indulókat négy szektorban helyezték el a szervezők, három felnőtt szektor volt és egy ifjúsági. A fiatalok szektorában a legeredményesebb versenyző Szilágyi Levente (Elektromosok SHE) volt.

                       

                                                            További képek megtekinthetőek itt >>>

Az „A” szektorban   Gerencser Daniel a  Lendvai Horgász Egyesület versenyzője lett a legjobb 6160 gramm fogással, míg a „B” szektorban Takács Ferenc a Szentgotthárdi Horgász Egyesület versenyzője lett az első 7040 gramm fogással, a „C” szektorban élen végzett Pajtli László  a  Spartacus Horgász Egyesület versenyzője  9780 gramm fogással, aki ezzel a kiváló eredménnyel a  kupa abszolút győztese lett. A megmérettetésen többen fogtak keszegből és kárászból   2-3 kg közötti mennyiséget.  Az eredményhirdetést követően a kerkafalvi főzőcsapat - Gaál Dezső vezetésével - vadpörkölttel várta a programon résztvevőket, míg a Szövetség képviseletében Konyher Tivadar és barátai készítettek kiváló vasi halászlét a horgászverseny indulóinak,  vendégeinek. A versenyen a következő végeredmény született:

1. hely: Pajtli László – Spartacus HE. – 9780 gr

2. hely:  Takács Ferenc – Szentgotthárdi HE. – 7040 gr

3. hely: Gerencser Daniel – Lendva – 6160 gr

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>

A következő horgászverseny Gersekaráton lesz a Sárvíz-tón, melyre szintén szeretettel várunk minden hobbi –és versenyhorgászt. A részletes versenykiírás letölthető itt >>>


Ismét keszthelyi csapó sügérek érkeztek a vasi vizekbe- hír kelt: 2014.05.05.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szakmai együttműködő partnere a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Az egyetem Állattan és Aquakultúra Tanszéki Csoportja Prof. Dr. Bercsényi Miklós vezetésével az idei évben is sikeresen szaporította a csapó sügért. Professzor Úr vezetésével az egyetemen folyamatosan folynak kutatások a csapó sügér szaporításával és a halfaj medencés,  tavi, valamint  természetes vízi nevelésével kapcsolatosan. Nyugat-Európában erős keresleti piaca van az étkezési méretű sügérnek, és hazánkban is egyre több horgászegyesület keresi ezt a horoggal – elsősorban pergetve, legyezve -  igen jól fogható halat.  Az egyetemi szaporítás eredményeként a Vas Megyei Horgász Szövetség több ezer táplálkozó lárva méretű sügért tudott kihelyezni a kezelésében lévő horgászvizekbe. A halakat oxigén zacskókban a Szövetség halászati őrei és önkéntes tisztségviselői szállították el Keszthelyről az érintett vasi vizekbe. A halak kiosztását és szakszerű csomagolását Merth János tanszéki munkatárs segítette.

                                      

                                                            További képek megtekinthetőek itt >>>


„Savaria majális” horgászverseny képei- hír kelt: 2014.05.05.

A Vas megyei Savaria Sporthorgász Egyesület 2014.április 27-én vasárnap az Újperinti I-es horgásztón rendezte "Savaria Majális" elnevezésű horgászversenyét.

       

                                                  A versenyen készült fényképek megtekinthetőek itt >>>


Eső és zavaros víz nehezítette műlegyező verseny indulóit - hír kelt: 2014.05.05.

A Magyar Országos Horgász Szövetség megbízásából a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége rendezte meg az idei Műlegyező Országos Bajnokság első fordulóját a Pinka patak pornóapáti szakaszán, és a Gyöngyös patak lukácsházi szakaszán.  A verseny sikeres megszervezéséhez minden előkészület megtörtént. A versenyt megelőzően megtörténtek a sebes pisztráng telepítések, a pálya kimérések a horgászvizeken. A szervezők egyetlen tényezőt nem tudtak befolyásolni az időjárást, mely péntek délután egy kiadós esővel nehezítette meg a verseny eredményes lebonyolítását. A szombati versenyre benevezett legyesek a Gyöngyös patakon kezdtek, ahol kitartóan próbáltak halat fogni - a legyezésre lényegében alkalmatlan – egyre gyorsabban sodró, zavaros vízben. A délelőtti fordulóban a legyes szempontból extrém körülmények ellenére Monos Tibornak  sikerült egy szép sebes pisztrángot fogni. A délutáni forduló előtt versenyen kívül a Gyöngyös patak szomszédságában lévő szintén Szövetségi kezelésű Abért II. tavon egy rögtönzött 15 perces barátságos próbaversenyt is tartottak az indulók, hogy tavi legyezésben is összemérjék tudásukat. A tó kiváló halállománya meg is mutatta magát  és a műléggyel sikerült pontyot, domolykót és  sügért is a versenyzőknek horogra csalni.

 

                                                  A versenyen készült fényképek megtekinthetőek itt >>>

A jövőben, akár tavi legyezésnek is kiváló helyszíne lehet a „fogd meg és engedd el” elven működő horgásztó. A Pinka patakon folytatódott a verseny szombat délután. A szervezők igyekeztek minél gyorsabban kezdeni a második fordulót, hogy a levonuló áradás még ne érje el a versenypályát. Sajnos itt is csak rész sikert tudtak elérni, mert a természet nincs tekintettel programokra, versenyekre. A verseny felénél már csaknem életveszélyesen sodort a víz és számos faágat, hordalékot hozott,  így a szervezők lefújták a versenyt. A Pinkai fordulót Török Zoltán két hallal nyerte. Az előzőekben ismertetett külső körülmények ellenére nagyon jó hangulatban telt a Vas megyei műlegyező forduló. Az eredményhirdetésen Laki László a Vas Megyei Horgász Szövetség alelnöke és Puskás Norbert ügyvezető elnök adta át az emléktárgyakat a verseny helyezettjeinek. A versenyen a következő végeredmény alakult ki:

I. hely: Monos Tibor

II. hely: Török Zoltán

III. hely: Hetyéssy Pál

     


Tájékoztatás - hír kelt: 2014.04.30.

A Magyarszecsődi tavon - az időjárási körülmények függvényében - 2014. május 02-án meder -és iszapvastagság felmérést végez Lajos Tibor a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége megbízásából. A felmérés ideje alatt horgászati tilalom nem kerül elerendelésre, de kérjük a horgásztársakat, hogy együttműködésükkel támogassák a felmérés hgyors és hatékony elvégzését.

Köszönjük megértésüket!


Horgászvizsga lesz május közepén - hír kelt: 2014.04.28

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

2014. május 16-án pénteken, 13.00 órai kezdettel Állami Horgászvizsgát szervez a Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központba.

Jelentkezési lap letölthető itt >>>

Vizsgára felkészítő tananyag letölthető itt >>>

A jelentkezési lapot a vonatkozó jogszabályok szerint a vizsga napját megelőző 5 nappal, tehát legkésőbb 2014.05.11-ig el kell juttatniuk a Szövetség a lenti elérhetőségeire. A késve beadott jelentkezők csak a legközelebbi vizsganapon (a hatóság előtt, vagy meghatalmazott szervezet által lebonyolított vizsgán) vehetnek részt.

Horgászvizsgáról bővebb információ, illetve a jelentkezési lap leadható:

 Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége - 9795 Vaskeresztes, 165/4. hrsz.

Tel.: 06/94-506-835; Fax: 06/94-506-836; E-mail: info@vasivizeken.hu


Előnevelt csuka, méretes ponty, és sebes pisztráng telepítés a vasi vizeken- hír kelt: 2014.04.24.

 

5000 db előnevelt csuka került a vasi vizekbe április hónap folyamán >>>

    

400 kg III. nyaras ponty került az Új-perinti I. sz. tóba >>>

       

100-100 kg  sebes pisztráng érkezett a Gyöngyös és a Pinka patakba >>>

Az idei évben a beszerzési lehetőségek függvényében még a Répce folyóba tervezünk

sebes pisztráng telepítést végrehajtani.

------

Horgásztársak Figyelem!


Pisztrángtelepítés miatt általános horgászati tilalom van a Pinka patak pornóapáti – gát alatti – szakaszán és a Gyöngyös patak lukácsházi Sebes Pisztráng Tanösvényén

2014. április 24. 10.00 órától - 2014. április 27. /vasárnap/ reggel 7.00 óráig.

Köszönjük megértésüket!

SHE-k Vas M. Szövetsége


Fogási napló vezetése is egyszerűsödik - hír kelt: 2014.04.18.

Az egyes halászati tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 44/2014. (IV. 14.) VM rendelet által tartalmazott módosítások közül a horgászok számára legfontosabb a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet technikai módosítása. A módosításokra a rendelet hatályba lépése óta kialakult gyakorlatot megismerve volt szükség, a horgászok adminisztrációs terheinek csökkentése, illetve a törvényi rendelkezésekkel való összhang megteremtése, az értelmezési nehézségek feloldása céljából. A most elfogadott módosításokkal például egyszerűsödik a horgászok számára a fogási napló vezetése és csak akkor kell beírniuk a vízterület megnevezését, ha halat fognak ki és tartanak meg, amelynek beírása kötelező. (A horgászat megkezdése előtt a fogási  naplóban lévő naptárban a horgászattal töltött napot jelölni kell továbbra is a horgászat megkezdése előtt. )

A módosítás újabb vízterületeket nyit meg a legálisan horgászók számára azáltal, hogy az olyan nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken is engedélyezi a horgászatot, melyeken a halgazdálkodási jogot az állam nem engedte át, illetve melyeken átmenetileg nem volt vízhasznosító.  Ezentúl e vizeken a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekhez hasonló feltételekkel, állami horgászjeggyel lehet horgászni. Az őshonos halakat a megfogásuk után vissza kell engedni, az idegenhonos halak viszont megtarthatók (az ilyen vízterületeken kifogott idegenhonos halat a fogási naplóba sem kell bejegyezni).

 A gyakorlati tapasztalatok indokolják azt a módosítást is, mely szerint a kívülről a horogra akadt halat is meg lehet tartani akkor, ha az akadás a fejrészen történt. A halak táplálkozási viselkedése alapján, illetve a bevágás és a fárasztás során ugyanis véletlenül az is előfordulhat, hogy a horog vagy adott esetben több horog nem a szájnyílásba, hanem annak környékén a fej egyéb részébe akad. A jogszabályon belüli koherencia megteremtése érdekében tett módosítás, hogy a megfogott inváziós idegenhonos halakat az említett kívülről akadás esetén vissza kell engedni a vízbe.

A módosítások oka, hogy a jogszabály hatályba lépése óta, a gyakorlati tapasztalatok alapján olyan új szempontok merültek fel, melyek indokolttá tették a szabályozás egyszerűsítését, pontosítását, melyek az egységes jogalkalmazást segítik.

A 133/2013 számú rendelet részletes módosításai, pontos szövege megtekinthető itt >>>


Húsvét - hír kelt: 2014.04.17.


Kerkafalván indul a hobbi horgászoknak a versenysorozat - hír kelt: 2014.04.16.

Szeretettel várjuk a - versenyzői igazolvánnyal nem rendelkező - horgásztársakat a 2014. május 1-én megtartásra kerülő hagyományos Vasi Vizeken - Kéthatár-tó Kupára. A hobbi horgászoknak kiírt versennyel a Szövetségünk szeretné megszólítani azon horgásztársakat, akik nem regisztrált versenyzők, de szívesen tesztelnék tudásukat versenyszerű körülmények között egy

barátságos horgászverseny keretében.

A verseny részletes kiírása az alábbiakban olvasható:

 • Verseny helyszíne:   Kerkafalva, Kéthatár-tó
 • Verseny ideje:  2014. május 1. (csütörtök)
 • Nevezési határidő: 2014. április 29. (Egyénileg a Szövetségnél Tel.: 06/94-506-835,a helyszínen korlátozott számban)
 • Kategóriák: Hobbi egyéni
 • Nevezési díj: 0 Ft 
 • Egyéb feltételek: Minden versenyzőnek rendelkezni kell a verseny napján MOHOSZ tagsági bélyeggel és a Kerkafalvi Kéthatár-tóra érvényes területi jeggyel.

Verseny menete:                       

A verseny egy 4 órás fordulóban kerül lebonyolításra hobbi kategóriában.

8.00                   Regisztráció     

8.30                   Technikai értekezlet, megnyitó, sorsolás

9.30 - 10.30        Helyek elfoglalása, felkészülési idő

10.20 -10.30       Etetés

10.30-14.30        Halfogás                                      

14.30-15.30        Mérlegelés

14.30-16.00        Ebéd /Halászlét biztosítunk minden indulónak/

15.30-16.15        Kiértékelés                                                

16.30                 Eredményhirdetés        

Szabályok:

 • Etetőanyag - átöntés után, használatra kész állapotban - maximum 20 liter és csali maximum 2,5 liter használható. (max.: 1 liter etető szúnyoglárva, ezen felül 1/8-ös /0,125 l/ csalis edénybe  tűzőszúnyog)
 • A versenyen egyidejűleg 1 bot használható és legfeljebb 1 db egyágú horgot lehet alkalmazni a szereléken.
 • A  versenyen felnőtt és ifjúsági területi jeggyel rendelkező horgászok úszós és fenekes módszerrel egyaránt horgászhatnak. A gyermek területi engedéllyel rendelkező versenyzők kizárólag úszós módszerrel horgászhatnak.
 • A versenyző köteles a horgászhelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani.
 • A nevezéseket a Szövetség fenti elérhetőségein kell leadni.
 • A nevezett egyén, amely a versenykiírásban meghatározott regisztrációs határidőre nem érkezik meg köteles a 06703399707-es telefonszámon értesíteni szervező bizottságot a távol maradás okáról.
 • Egyéb nem szabályozott kérdésekben a MOHOSZ Országos Versenyszabályzata és a Szervező Bizottság állásfoglalása az irányadó.

Idei évben megtartásra kerülő további horgászversenyek megtekinthetőek itt >>>

Vegyen részt az idei versenysorozaton és legyen Ön a vasi vizek legjobb horgásza!


Ismét "Savaria Majális"  lesz Új-perinten - hír kelt: 2014.04.16.

A Vas megyei Savaria Sporthorgász Egyesület
szeretettel meghívja a horgászokat 
2014.április 27-én vasárnap az Újperinti I-es horgásztón
megrendezésre kerülő
"Savaria Majális" elnevezésű horgászversenyre.
A verseny kezdete reggel 7 óra.

Helyszín: Szombathely Újperinti I tó
Verseny időtartama 5 óra (8:00-13:00)
Gyülekezés, sorsolás és a helyek elfoglalásának ideje reggel 7:00 óra.
Nevezési díj nincs
Nevezési határidő: 2014.április 27.07:30
Az első három helyezett értékes jutalomba és kupába részesül.

Versenyről bővebb információ itt olvasható >>>

A Vas Megyei Savaria Sporthorgász Egyesület támogatásával a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 400 kg III. nyaras pontyot telepít az Új-perinti I. tóba 2014. április 23 -án /szerdán/.

A telepítés miatt általános horgászati tilalom lesz a tavon

2014. április 23. 10.00 órától - 2014. április 27. /vasárnap/ délután 14.00 óráig.


Kerkafalvi környezetvédelmi nap- hír kelt: 2014.04.16.

Az elmúlt hétvégére meghirdetett Kerkafalvi Környezetvédelmi Nap elnevezésű hagyományos rendezvényen a Kéthatár-tó Horgász Egyesület 33 fő tagja vett részt.  Az önkéntesek Kálmán Elek egyesületi elnök vezetésével a következő munkákat végezték el:

 • tápcsatorna beömlő zsiliprendszerénél kimosódás megszüntetése,
 • nádvágás,
 • parkolónál lévő fák nyírása,
 • a keletkezett nyesedékek összegyűjtése, elégetése,
 • horgásztanya és annak környékén lévő padok, asztalok festése,
 • 110 db égerfa elültetése.

  

  

  


Szép fogások a Szövetségi vizeken - hír kelt: 2014.04.14.

A napokban érkezett értesítés a következő rekord fogásokról, melyekhez ezúton is gratulálunk a horgásztársainknak.

      

Laczó László Szentgotthárdi Horgász Egyesület tagja

Halfaj: márna; Hal súlya: 5400 gramm; Fogás helyszíne: Rába folyó

Cseh Csaba Zala Peca SHE. tagja

Halfaj: ponty; Hal súlya: 12.000 gramm; Fogás helyszíne: Gersekarát, Sárvíz-tó


Önkéntes munkával tisztúlt az Újperinti tó - hír kelt: 2014.04.14.

 

A Vas megyei Savaria Sporthorgász Egyesület 2014.április 13-án közösségi munkát szervezett az egyesület vezetőségével karöltve  a megyei középiskolák tanulói számára. A reggeli eligazítás után az önkéntes diákok jó hangulatban láttak neki a Szombathely közelében levő Újperinti I-es horgásztó takarításának. Közben az egyesület vezetősége az elhalt, elszáradt ínvaziv növényeket vágta ki, és égette el. A diákok közel 22 zsák hulladékot szedtek össze. Ezek jelentős része műanyag palackok, sörös dobozok voltak. A horgászattal kapcsolatos hulladék száma jelentősen csökkent, ez elsősorban a horgászoknak köszönhető, akik maguk után rendezett tiszta területet hagynak.

Köszönet a diákoknak és az egyesület vezetőségének.

   

 

     

A telepítés képei megtekinthetőek itt >>>

A Szombathelyi Városi Televízió felvétele megtekinthető itt >>>


Meghívó - hír kelt: 2014.03.20.

A Körmend-i Határőr Sporthorgász Egyesület 2014. április 12-én

 szombaton 9 órakor tarja meg éves közgyűlését,

 KÖRMENDEN A  SZÍNHÁZ ELŐCSARNOKÁBAN

melyre tisztelettel meghívja tagjait. Határozatképtelenség esetén, ugyanezen a napon 30 perces várakozás elteltével ugyan itt, az eredeti napirendet megtartva, ismételt közgyűlést tartunk, amely a megjelentek számától függetlenül határozatképes. A megjelenés kötelező, távolmaradást csak írásos igazolás ellenében tudunk elfogadni. Napirenden az új halászati és horgász törvény valamint a kedvezményes területi jegyféleségek és az új fogási napló.

Kérjükadója 1%-áva ltámogassa Egyesületünket,hogy mindig legyen "kapása”!        

Adószám: 19895653-1-18

Az ebből befolyó összeget haltelepítésre fordítjuk !


Spartacus HE. új helyre költözött - hír kelt: 2014.03.14.

A Spartacus H.E. vezetősége felhívja a tagság figyelmét, hogy a Kisfaludy S. u. 1. szám alól elköltözött a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központba! ( 9700 Szombathely, Ady tér 5. szám alá, alsó szinten a bejárattól balra eső folyosó végén található az irodánk ) Érdeklődni: 06-70/3751741-es telefonszámon lehet ifj. Pajtli Ferencnél. Március 20-tol a jegyárusítás már az új klubhelyiségben  történik.   Megértésükben és az egyesület iránti hűségükben bízva, horgászüdvözlettel: Spartacus H.E. vezetősége.


Tavaszi pontytelepítés lesz- hír kelt: 2014.03.11.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2014. március 19-én (szerdán) pontytelepítést végez a kezelésében lévő Vas és Zala megyei horgásztavakon és a Rába folyó ikervári szakaszán. A telepítés során 10.050 kg fogható méretű három nyaras ponty kerül a Szövetségi vizekbe. A halasítás miatt általános horgászati tilalom lép életbe az állóvizeken a telepítés napjától, azaz 2014. március 19. (szerda) 10 órától 2014. március 22. (szombat) reggel 6 óráig.  A haltelepítések elvégzése után a Szövetség a vízpartokon kiközli az általános horgászati tilalomra vonatkozó információkat. A pontytelepítés elosztása az alábbiak szerint történik:

Vízterület megnevezése

Mennyiség (kg)

Rába folyó ikervár szakasza

400

Rábasömjéni tó

350

Répcelak-Csánigi tó

400

Merseváti tó

400

Nagypiriti tó

250

Szombathelyi csó.tó

1300

Szombathelyi horg.tó

500

Ujperint 1. sz. tó

500

Gencs-Perenyei tó

350

Csepregi tó

300

Vasvári tavak

450

Gersekarát-Sárvíz tó

1500

Püspökmolnári tó

400

Magyarszecsődi tó

800

Kerkaszentkirály

300

Kéthatár tó-Kerkafalva

500

Hársas tó-Máriaujfalu

1000

Vadása tó

350

ÖSSZESEN:

10050

Váltson Ön is horgászjegyet és pecázzon szabályosan a frissen telepített pontyokra!


Első forduló eredményei - hír kelt: 2014.03.11.

A Vas Vizeken Általános Iskolai Vetélkedő első levelező fordulájára 12 csapat nyújtotta be a feladatmegoldást. A fiataloknak ötletes csapat címert kellett tervezni, melynek megvalósult kiváló munkáit a következő fotókon lehet megtekinteni:

   

A vetélkedő feladatai között volt még őshonos halfajok bemutatása, népszerűsítése az interneten, valamint folyóvizi horgászszerelék összeállítás is. A fiatalok precíz munkájának köszönhetően szoros versengés alakult ki az első forduló után.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>

Harcsafogás a Szombathelyi Csótón - hír kelt: 2014.04.10.

Szerencsés horgásztársunk Gerencsér János ("Bucsui Jani bá") a tegnapi napon fogta a 160 cm hosszú, 37,3 kg súlyú, 70 cm kerületű harcsát. A fárasztás 1 óra 10 percig tartott. Gratulálunk a szép fogáshoz!

Örömmel fogadjuk az Önök szép fogásait is az info@vasivizeken.hu e-mail címre!


Osztrák feeder válogató verseny volt Gersekaráton - hír kelt: 2014.04.10.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége partnerszervezete az Austrian-Match-Angling Association a Gersekaráti Sárvíz-tavon tartotta első feeder szakági válogató versenyét. A legeredményesebb versenyzők fordulónként 15-20 kg halat fogtak az öt óra alatt. A verseny során a 24 induló összesen 736 kg halat fogott a két forduló horgászata alatt, ami 30 kg-os átlagfogást jelent.

 

További képek megtekinthetőek itt >>>

Részletes eredmények letölthetőek itt >>>


Horgászati tilalmak a hétvégén - hír kelt: 2014.04.10.

Ezúton tájékoztatjuk a horgásztársakat, hogy

 • 2014. április 12-én reggel 8 órától 2014. április 13-án este 18 óráig retriever vadászkutya verseny miatt általános horgászati tilalom van a Szentgotthárdi Lapincs Árapasztó Vápánál.
 • 2014. április 12-én reggel 8 órától - 12 óráig a Kerkafalvi Kéthatár-tavon közösségi vízparti munkák miatt általános tilalom van érvényben.

Köszönjük megértésüket!


Vízparttakarítás lesz a jövő hétvégén - hír kelt: 2014.04.04.

Az idén április 12-én, szombaton kerül sor az Országos Horgász Környezetvédelmi Napra. Ezen a napon hagyományosan sok vízhasznosító horgászegyesület és szövetség szervez társadalmi munkát saját, vagy érdekeltségi körébe tartozó vízterület partjának, környezetének rendbetétele érdekében. A tavasz folyamán is jelentős óraszámban végzik ezt a tevékenységet az egyesületek tagjai, és munkájuk eredményeképpen megtisztul a vízi környezet. A horgászat csak tiszta, rendezett természeti környezetben jelent igazi felüdülést, ennek érdekében tesznek igen sokat a vízhasznosító horgászszervezetek. A MOHOSZ minden évben felhívással fordul a szervezetei felé, mely felhívás itt olvasható >>>

Szövetségünk munkatársai és a tagegyesületek önkéntesei már az idei évben is több vízparton végeztek ( Nagypiriti-tó, Magyarszecsődi tó, Gencsapáti-Perenyei tó, Gersekaráti Sárvíz-tó, Püspökmolnári-tó) vízpartkarbantartási feladatokat.

 

A Zalaszentmihályi Horgászok Egyesüle is csatlakozik a jövő hétvégi programhoz és 2014. április 12-én közösségi munkát szervez a kezelésükben lévő horgásztavon. További információ:info@zszhe.hu

A Vas Megyei Savaria Horgász Egyesület közösségi diákmunka keretében 2014. április 13-án az Újperinti I. számú tó tisztítását tervezi. A tervezett program: 8.00 óra gyülekező- eligazítás, 9-12 óra között szemétgyűjtés a tó körül. További információ: biro.istvan@vasipeca.hu

Szerettel várják az önkénteseket a szervezők!


Horgászati tilalom lesz Gersekaráton a hétvégén- hír kelt: 2014.04.02.

2014. április 4-5-6-án (péntek-szombat-vasárnap) a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége partnerszervezete az Austrian-Match-Angling Association a Gersekaráti Sárvíz-tavon tartja idei első nemzeti feeder válogató versenyét. A verseny miatt általános horgászati tilalom lesz pénteken reggel 6.00 órától vasárnap délután 16.00 óráig a 10. számú horgászhelytől az 50-es horgászhelyig. A horgászverseny napján a többi partszakaszon korlátozás nélkül lehet horgászni.

Köszönjük a megértésüket!


Halőrzés és az őshonos  halállomány védelme volt a fókuszban- hír kelt: 2014.03.29.

 

Az Országos Vadászati Védegylet elnöke, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dr. Szabó Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke Parlamenti sajtótájékoztatón meghirdette 2014. március 29. szombatra az I. Országos Vadász Horgász Napot, melynek keretében ezen a héten több hivatalos eseményre, rendezvényre kerül sor. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége  is csatlakozott az országos programhoz egy komplex szakmai nappal, melyet 2014. március 28-án péntek délután tartottak a Szövetség vaskeresztesi Horgászturisztikai Központjában.

          

A szakmai nap témája volt az "Együttműködési lehetőségek a megújult jogszabályi környezetben a horgászvizek és a halállomány védelme érdekében”. A téma apropóját adta a 2013. július 1-vel hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv előírásai és szankciói, melyek végre megoldást jelentenek a természetes vizeken és a halastavakon is jelentős károkat okozó orvhalászat, orvhorgászat  elleni küzdelemben. A törvény konkrétan kimondja a 246.§-ban, hogy aki  a jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés mellett az "elkobzás" is komolyan veszélyezteti a tilosban járót, ugyanis elkobozzák a vétség elkövetéséhez használt eszközöket, a bűncselekmény elkövetése útján létrejött dolgokat, és azokat az eszközöket is, melyeket a dolog elszállítására használtak.  A téma széleskörű tárgyalását az is indokolta, hogy  az Országgyűlés 2013. június 10-én fogadta el az új Halgazdálkodási  törvényt, mely szintén számos halállomány védelmét szolgáló korszerű előírást tartalmaz. Az eseményen közel 90 fő, elsősorban önkéntes és hivatásos halászati őrök, illetve horgászegyesületi vezetők vettek részt. A szakmai nap elején a házigazda képviseletében Seregi Miklós a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a szakmai nap vendégeit, előadóit.

   

A további képek megtekinthetőek itt >>>

Az elnöki bemutatásokat követően elhangzott, hogy "a Szövetség, mint közhasznú szervezetnek egyik legfontosabb feladata a halvédelem -és a horgászvizek halállományának védelme, ezért is különösen nagy öröm számunkra, hogy e témakörben meghirdetett programunkon ilyen szép számmal jelentek meg az érintettek.” Kiemelte : " Akkor lesznek jó vizeink, ha minden horgász egy kicsit halőr és vigyáz az  értékeinkre”.

Ezt követően a Szövetség elnöke felkérte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt köszöntő beszédének megtartására. Az államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a vadász -és horgászturizmus egyik meghatározó kitörési pont lehet a vidék számára a jövőben. Államtitkári beszédet követően Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke ismertette a szakmai nap programját és köszönetét fejezte ki a téma iránti fokozott érdeklődésnek, figyelemnek.

          

A szakmai nap első előadására felkérte Mesterházy József megyei halgazdálkodási főfelügyelőt, aki a halgazdálkodás igazgatás rendszeréről és a halászati őrzés megújult szabályairól, feltételeiről tartott tartalmas előadást.  A halgazdálkodási hatóság előadását követően a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság alezredes osztályvezetője  Knob Ernő tartott előadást a rendőrségi tapasztalatokról, tanácsokról  a halőrzés szabályszerű ellátására témakörben, majd az új jogszabályoknak megfelelő rendészeti feladatokat ellátó -halőr, hivatásos vadász, mezőőr- személyek által alkalmazható önvédelmi és a kényszerítő eszközök használatát ismertette  a gyakorlatban. A szakmai nap második felében Horváth Jenő az Őrségi Nemzeti Park Igazgató-helyettese az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi őrzésének rendszeréről tartott tájékoztatást. Az országos vadász-horgász naphoz kapcsolódóan bemutatásra került Vas megye vadgazdálkodása, a vadvédelem általános szabályai, a hivatásos vadászok jogosultságai Turay András megyei vadászati főfelügyelő érdekes prezentációja által. A szakmai nap lezárásaként Pék Tibor A /mitől vagy kitől?/ változó klíma című könyve szerzője  tartott interaktív előadást a "Klímaváltozásról kicsit másképp” címmel.

   

  

A kora estig tartó program egy igazi Rába-menti boros halászlével zárult, melyre mindenkit vendégül látott a házigazda Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.


Halgazdálkodási Hatóság horgászvizsgát tart - hír kelt: 2014.03.26.

A Halgazdálkodási Hatóság jogszabályban előírt kötelezettségeként

2014. április 11-én, pénteken, 9.00 órai kezdettel Állami Horgászvizsgát szervez

a Vas Megyei Kormányhivatal (9700 Szombathely, Berzsenyi tér 1.) alatt.

Jelentkezési lap letölthető itt >>>

Vizsgára felkészítő tananyag letölthető itt >>>

A jelentkezési lapot a vonatkozó jogszabályok szerint a vizsga napját megelőző 5 nappal, tehát legkésőbb 2014.04.07-ig el kell juttaniuk a halgazdálkodási hatósághoz. A késve beadott jelentkezők csak a legközelebbi vizsganapon (a hatóság előtt, vagy meghatalmazott szervezet által lebonyolított vizsgán) vehetnek részt.

Horgászvizsgáról bővebb információ:

  Mesterházy József vadászati-halászati  felügyelő - Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága 9700 Szombathely, Gagarin u.2. Tel: 94/506-760; Fax: 94/506-762 e-mail: vas-fm@nebih.gov.hu


Megérkeztek a pontyok - hír kelt: 2014.03.20.

Több mint 10 tonna háromnyaras pontyot telepített a Vas és Zala megyei horgásztavakba, valamint a Rába folyó ikervári szakaszába szerdán a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A fogható méretű halakat a zalaszentgróti Tógazda Halászati Zrt. tavaiból négy kamionnal szállították el a szövetség kezelésében lévő vasi és zalai vizekbe.
A frissen telepített pontyokra szombattól lehet pecázni, addig az érintett tavakon általános horgászati tilalom került elrendelésre.

  A vetélkedő első fordulójának eredményei letölthetőek itt >>>>

A második levelező forduló feladatai már kiküldésre kerültek, a feladatok leadási határideje 2014. március 28.

  

Gratulálunk a csapatoknak!


KÖZGYŰLÉSI MEGHÍVÓ - hír kelt: 2014.03.10.

A celldömölki "Lokomotív" Horgász Egyesület 2014. évi közgyűlését 2014. március 23-án (vasárnap) délelőtt 8.30-kor tartja az "HILTON" nagytermében, melyre tisztelettel meghívjuk.  A közgyűlés határozatképtelenség esetén 9 órai kezdettel kerül ismételt összehívásra, ekkor a jelenlévők számára tekintett nélkül határozatképes.  

Napirendi pontok:

1.Vezetőségi beszámoló

2. 2013. évi vagyonmérleg, zárszámadás

3. 2014. évi költségvetés, munkaterv

4. Jelölő bizottság megválasztása

5. Felügyelő bizottság beszámolója

6. Hozzászólások, válaszadások, egyebek   

Celldömölki HE vezetőség


Álláshirdetés- hír kelt: 2014.03.06.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége sikeresen szerepelt a "Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével" elnevezésű TÁMOP-1.4.1-12/1. számú pályázaton, melynek keretében keresünk  1 fő vízvédelmi -és karbantartási munkatársat (halőr) Szombathely-és  térségében.  A pályázat keretében felvehető személyek köre: középfokú végzettség  esetén max. 25 éves kor, felsőfokú végzettség esetén 30 éves kor, "B” kat. jogosítvány, saját gk. Pályakezdő, vagy kizárólag tartós - min 4 hónapja - munkanélküli személyek jelentkezését várjuk önéletrajzzal az allas@vasivizeken.hu címen. Előnyt jelent: rendészeti képesítés, horgászvizsga megléte, alapfokú német nyelvtudás. A jelentkezéssel kapcsolatban további információ kérhető a 06/70-33-99-707-es telefonszámon. 


Répcementi HE. Közgyűlés - hír kelt: 2014.02. 21.

A Répcementi Horgász Egyesület vezetősége értesíti az egyesület tagjait, hogy rendes éves közgyűlést tart, melyre mindenkit szeretettel meghív.

A közgyűlés időpontja: 2014. március 2. vasárnap de. 9. 00 óra

A közgyűlés helyszíne: Csepreg, Művelődési Ház

Napirend:

 1. A vezetőség beszámolója a 2013 évi munkáról (Előadó: Farkas Norbert elnök)
 2. A felügyelő bizottság beszámolója (Előadó: Kovács Béla F.B. elnök)
 3. Hozzászólások
 4. Határozathozatal
 5. Egyebek

Kérjük a horgásztársakat, hogy a közgyűlésen megjelenni szíveskedjenek. Az esetleges határozatképtelenség esetén, az újabb közgyűlés időpontja ugyanezen a napon, változatlan helyszínen 09:30 órakor lesz.

Ekkor az eredeti napirendbe felvett kérdésekről az alapszabály értelmében a létszámra való tekintet nélkül a közgyűlés határozatképes. 

    

Tisztelettel: a Vezetőség

------

Tisztelt Sporttársunk!

 

Kérünk, hogy lehetőség szerint a jövedelmed után befizetett adó egy százalékával egyesületünk működését támogasd és a rendelkező nyilatkozaton egyesületünket (Répcementi Horgász Egyesület Csepreg, adószáma 19895701-1-18) nevezed meg kedvezményezettként. Amennyiben lehetőséged van rá, kérjük, családtagjaid, esetleg barátaid körében is kérd, illetve kezdeményezd, hogy ha még nem döntötték el, mely szervezetet kívánják támogatni, akkor legyen az a miénk.

 

Segítségedet, támogatásodat köszönjük.


Állami Horgászvizsgára felkészítő dokumentum elérhető- hír kelt: 2014.02. 18

A NÉBIH honlapján a horgászvizsgára való felkészülést segítő  hivatalos dokumentum elérhető, mely az alábbi linken, vagy itt letölthető:

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/foldmuv_ig/szakteruletek_fm/vho_fm/halaszat/horgaszvizsga

Sikeres felkészülést kívánunk!


Horgászjegyével regisztrálhat az értékes horgászfelszerelésekért - hír kelt: 2014.02. 13.

A promócióban részt vehet az a horgász, aki az akció időtartama alatt regisztrálja a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tagszervezeteiben (horgászegyesületeiben) kiváltott 2014. évre érvényes magyar állami horgászjegyét. A játékban minden magyar állami horgászjeggyel egyetlen érvényes regisztrációt lehet leadni, de a nyerési esélyek tovább növelhetőek a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által kezelt horgászvizekre megvásárolt - tagegyesületi tagoknak biztosított "1”-es típusú, nem gyermek - éves területi jegyekkel. +1 érvényes regisztrációt ér, ha a horgászjegyek regisztrációjakor feltöltésre kerül a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége vízterületén fogott halat megörökítő fénykép.  

Példa:  

 • Kizárólag állami horgászjegy vásárlása 1 db érvényes regisztrációt jelent a nyereményjátékban.  
 • Egy komplett vasi általános felnőtt engedély ("1” területi jegy + állami jegy) vásárlása 2 db érvényes regisztrációt jelent a nyereményjátékban.  
 • Egy komplett vasi általános felnőtt engedély ("1”területi jegy + állami jegy) vásárlása mellett még egy Szövetségi horgászvízen fogott halról készült kép beküldése esetén 3 db érvényes regisztráció lesz.    

A promóciós játék időtartama: 2014. február 15. - 2014. augusztus 31.    

Nyeremények:  

 • Fődíj: 1 db Perfect Adventure Match /3,60 m, 3 részes horgászbot 10-30 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/ + 1 db Perfect Synergy 430 horgászorsó /30-as méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar/  
 • 1 db. Perfect Adventure Heavy Feeder /3,60 m, 3 részes horgászbot 2 spiccel; 50-100 g dobósúly, XC30 bottörzs, távdobó SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/  
 • 1 db Perfect Adventure Carp /3,60 m, 2 részes pontyozó horgászbot,3 lbs tesztgörbe, 100 g-ig terjedő dobósúly, XC30 bottörzs, távdobó SIC gyűrűk, neoprén nyél, bélelt orsótartó/  
 • 1 db. Perfect Adventure Picker /2,70 m, 2 részes horgászbot 2 spiccel; 10-40 g dobósúly, XC30 bottörzs, nagyméretű SIC gyűrűk, neoprén nyél, fordított helyzetű bélelt orsótartó/  
 • 1 db. Perfect Synergy 440 horgászorsó /40-es méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar/  
 • 1 db Perfect Synergy 430 horgászorsó /30-as méret, 4 csapágy, fémdob, grafit pótdob, holtjáték nélküli visszaforgás gátló, soklamellás hátsó fék, kiegyensúlyozott rotor és hajtókar/    

Promóciós játék partnere:    

Promóciós játék regisztrációs felülete   a www.nyeremenyjatek.vasihorgasz.hu oldalról érhető el!  

Nekik tavaly már sikerült:

          

       

       

Számítunk az Ön regisztrációjára!


Állami horgászvizsgáról tájékoztatás - hír kelt: 2014.02.13.

Ezúton tájékoztatjuk a horgászvizsgára jelentkezőket, hogy Szövetségünk beadta a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához az új típusú állami horgászvizsgáztatásra vonatkozó kérelmet, melynek elbírálása folyamatban van. Várhatóan március hónapban már lehetőségünk lesz az első horgászvizsga megtartására.

Az új típusú horgászvizsga menetét, pontos dátumát és helyszínét honlapunkon fogjuk közzé tenni az előírásoknak megfelelően.   Előkészülve az új vizsgáztatásra készítettünk egy on-line jelentkezési felületet, melyen a vizsgázni szándékozó horgászjelölt önállóan, vagy az egyesület/szövetség közreműködésével is tud előzetesen regisztrálni. 

A regisztrálókat a megadott e-mail címen külön is kiértesítjük az aktuális  vizsga információkról.   A regisztrációs felület legegyszerűbben elérhető a www.vasivizeken.hu oldal aktuális menüpontjából, vagy az online regisztrációs lap itt is elérhető >>>

Az állami horgászvizsgán a következő ismeretekről kell, majd számot adni:

a) a halgazdálkodási és halvédelmi jogszabályokról;

b) a Magyarországon élő halfajok meghatározásáról, főbb biológiai jellemzőiről;

c) az alapvető horgászmódszerekről;

d) a horgászzsákmánnyal való kíméletes bánásmódról;

e) a vízparti és a csónakból történő horgászat legfontosabb biztonsági szabályairól;

f) a halászati őrzés horgászokat érintő alapvető ismereteiről;

g) a horgászattal kapcsolatos legfontosabb vízügyi, természet- és környezetvédelmi szabályokról;

h) az egyesületi tagságból eredő jogokról és kötelezettségekről, a horgász szervezetek szerepéről;

i) a horgászattal kapcsolatos helyszíni hatósági és rendészeti intézkedésekről;

j) a horgászrendi szabályozások szerepéről, valamint

k) a horgászetikáról.  

Jelenlegi ismereteink alapján a felkészüléshez feltétlenül szükséges lesz az új Halgazdálkodási Törvényben foglaltak, ami egységes szerkezetben itt letölthető >>>

A jogszabály egyszerűsített és horgászokat érintő szabályokat   tartalmazó MOHOSZ összefoglaló is segítséget jelent a felkészülésben, mely szintén itt letölthető >>>


Horgászat legfontosabb általános szabályai- hír kelt: 2014.01.31.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény már szeptember 1-vel hatályba lépett. Kisebb módosítására, inkább kiegészítésére év végén került sor. A törvény végrehajtási rendelete a múlt év végén jelent meg és január 1-vel lépett hatályba. Ezek már megtalálhatók, olvashatók ezen a honlapon és a jogtárakban is. A jogszabályi fogalmazások nem mindig egyszerűek és nem is könnyű követni, hogy melyik rész, milyen összefüggésben van a másikkal. A MOHOSZ szövetségi irodája megpróbált egy olyan tájékoztató összeállítást készíteni a hatályos rendelkezések alapján, mely minden horgásztárs számára könnyebben értelmezhető. Az anyagot egyes témakörökre kibontva igyekeztek összeállítani, mely talán jobban segíti a tájékoztatást és a horgászok eligazodását az új szabályok között.


Az összeállítás a horgászatra vonatkozó legfontosabb szabályokról (MOHOSZ) itt letölthető>>>

A teljes és hatályos Halgazdálkodási Törvény és annak végrehajtási rendelete egységes szerkezetben letölthető itt >>>


A MOHOSZ nem támogat "horgászpártot" - hír kelt: 2014.01.31.

Részlet a MOHOSZ elnöke, Dr. Szabó Imre közleményéből: Az elmúlt napokban az interneten felbukkant közlésben az állt, hogy "megalakult a Horgászpárt", és a közlemény bizonyos részeiben utalást tett a Magyar Országos Horgász Szövetségre, azt a látszatot keltve, mintha a Magyar Országos Horgász Szövetség és annak tagszövetségei, a megyei (területi) szövetségek tagegyesületei és a horgászok ezt a szerveződést támogatnák. A Magyar Országos Horgász Szövetség elhatárolja magát ezektől a hírektől és Alapszabályában foglaltak szerint kijelenti, hogy "A Szövetség közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt, illetve azoktól támogatást nem kap, továbbá országgyűlési és önkormányzati képviselő jelöltet nem állít, és nem támogat." MOHOSZ elnökének, Dr. Szabó Imrének a teljes közleménye itt olvasható.


HORGÁSZSULI 2014. - hír kelt: 2014.01.24.

  


Általános iskolai horgászvetélkedő 2014. - hír kelt: 2014.01.17.

További információ és a nevezési lap letölthető itt >>>


Állami fogási napló vezetéséhez Szövetségi útmutató- hír kelt: 2014.01.08.

Az idei évtől kiadott állami fogási napló szabályos vezetéséhez készítettünk egy példákkal illusztrált segédletet a horgásztársainknak, mely a következő linken és hamarosan egyesületekben is elérhető lesz.

Segédlet letöltése >>>

Területi horgászjegyünkön is elérhető, de itt is közzé tesszük a kezelésünkben lévő vízterületek kódjait:


Módosult a Halgazdálkodási Törvény és megjelent a végrehajtási rendelet - hír kelt: 2014.01.03.

A 2013. évi CCL. sz. törvény keretében, mely több agrár tárgyú törvényt módosított, sor került a 2013. évi CII. számú, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló, törvény kisebb módosítására is. A Magyar Közlöny 2013. december 29-i 220. számában megjelent a vidékfejlesztési miniszter 133/2013. (XII. 29.) VM rendelete a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról.

A CII. számú törvény meghatározta jogszabályi előírások végrehajtását a rendeletben foglaltak szerint kell megvalósítani. A végrehajtási rendelet a horgászat gyakorlásának feltételeire is sok új szabályt ír elő. A következő linkeken elérhetőek az új előírások.

Forrás: www.mohosz.hu


Kedvező árú kombinált jegy a zalai folyókra - hír kelt: 2014.01.03.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége halászati-horgászati kezelésében van a

 • Kerka-patak: a 0+000 km szelvénytől a Felső-szenterzsébet 42+338 km szelvényig
 • Lendva-patak (Adovány-csatorna): a 0+000 km szelvénytől a Magyar-Szlovén
  országhatár 6+803 km szelvényig
 • Cserta-patak: a Kerka pataki torkolatától a Nagylengyeli patak torkolatáig
 • Kebele-patak magyarországi szakasza

A patakokra önállóan váltható területi jegy ára: 5000 Ft

 

A Zala Megyei Horgász Szövetség halászati-horgászati kezelésében van a Mura folyó magyarországi szakasza.

A folyóra váltható területi jegy ára:  8000 Ft

A két jegy összevonásaként a Szövetségek együttműködésével létrejött  Kombinált Vas- Zala megyei éves területi engedély 2014. évre 11.500 Ft-os áron érhető el a horgászoknak.

A jegyhez tartozó horgászrend letölthető itt >>>

A területi jegy kapható Vas Megyei Horgász Szövetség kirendeltéségén és a szövetség egyes tagszervezeteinél,

melyről érdeklődni lehet a 06/94-506-835-ös telefonszámon.


Himfai-tó horgászati hasznosítása -- hír kelt: 2014.01.03.

A Szövetség államháztartáson kívüli civil szervezetként, a tagok által fizetett díjakból már nem tudja vállalni a jövőben az állami tulajdonban lévő Himfai Környezetvédelmi-tó  vízjogi üzemletetését és a vele járó karbantartási feladatok ellátását, valamint a kapcsolódó használati díjak megfizetését. A tavon alapvetően megváltoztak azok a feltételek és körülmények /túlburjánzó védett súlyom megjelenése/, amelyek a halászati jog gyakorlásául szolgáltak.  A tavon jelentős mértékben esett vissza a horgászok jelenléte a környezetvédelmi előírások miatti korlátozásokból eredően is.  A halászati jog és a vízjogi üzemeltetési kötelezettség  visszaadására vonatkozó szándékunkat közöltük a vagyonkezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel, és a vízjogi, valamint halászati ügyekben illetékes hatóságokkal.

 

2013. október 12-i Intéző Bizottsági ülés határozatának megfelelően 2013. október 18-án a Vas megyei Halgazdálkodási Hatóságnak megküldtük a halgazdálkodási jogunkról történő lemondást - a több évtizedes halgazdálkodásunk után jogosan járó- kárigényünk megjelölése mellett. A halászati haszonbérleti szerződés felmondása és vízterület újra pályáztatása jelenleg is folyamatban van.

Szövetségünk 2014. január 01-től a tóra már nem ad ki területi jegyeket és az új haszonbérlő állami kijelöléséig általános horgászati tilalmat rendelt el a tavon. 

Azon sporttársainknaka akik a  Himfai tavon horgásztak köszönjük az elmúlt közös évtizedeket és a jövőben reméljük a Szövetség több vízterületén is megtalálják a számukra megfelelő horgászati lehetőséget.


Karácsony - hír kelt: 2013.12.20.


Horgászati aktualitások a jövő évre vonatkozóan - hír kelt: 2013.12.20.

Az idei évben számos, a  jövőt nagymértékben meghatározó változás történt a horgászokat érintő jogszabályokban, illetve Szövetségünk a horgászok igényeinek jobb kiszolgálása érdekében  új jegyféleségeket vezet be jövő évtől. Engedje meg, hogy röviden ismertessük Önnel az általunk horgászati szempontból legfontosabbnak ítélt pozitív változásokat.

Szövetségi vízterületeket érintő változások:

 • Kizárólag  folyóvizeken horgászó sporttársaink régi kérésének eleget téve bevezetjük a folyóvízi jegyet kedvező 18.000 Ft-os áron. Ezáltal azon sporttársaink, akik a vadvizeinket látogatják, jelentősen olcsóbban juthatnak a horgászjegyükhöz. Reméljük az eddig jegy nélkül kockáztató vadvízi horgászok is mérlegelik, hogy a törvényi változásokból eredő büntetések sokszorosába kerülnek, mint ezen területi engedély ára.
 • A teljes megyei horgászvíz kínálatot nem kihasználó peckásainknak "3 szabadon választott  vasi tó + folyóvizek”  jegyet vezetünk be 24.500 Ft /Akciós ár 2014. január 20-ig: 24.000 Ft/ áron. A jegyváltáskor Ön dönti el melyik tavakon akar pecázni, mi meg ráadásnak adjuk az összes folyóvizet, hogy  a vadvízi pecázásról se kelljen lemondania. Az új jegyféleséggel célunk, hogy pontos képet kapjunk, mely horgásztavakat látogatják intenzíven horgászaink, mert annak haltelepítésére igyekszünk nagyobb figyelmet fordítani a jövőben a horgászok elégedettségének növelése érdekében.
 • A hagyományos teljes Vas megyei jegyünket is megtartjuk, az előző jegyféleségeknél magasabb halelviteli kvótával és ajándék zalai tavas horgászati lehetőséggel, családtag jegy váltási opcióval. Akik továbbra is szeretnének igazi vasi pecások lenni azoknak érdemes az előző jegytípus árától kicsit magasabb összegű megyei jegyet váltani.

Felnőtt: 29.000 Ft /  Ifi és kedvezményezett: 14.000 Ft /  Gyermek: 3500 Ft

Akciós ár  2014. január 20-ig

Felnőtt: 28.000 Ft /  Ifi és kedvezményezett: 13.000 Ft / Gyermek: 3000 Ft

 • Azon horgásztársaink akik teljes megyei jegyet váltanak, azok számára lehetőséget biztosítunk extra kedvező áron megyei családtag jegy váltására    5000 Ft-ért. A jegyet kifejezetten horgászfeleségek, nappali tagozaton tanuló diákok számára készítettük, hogy a családi horgászatok elérhető áron legyenek egész évben.
 • A könnyebb jegyváltás érdekében a felnőtt megyei éves jegyét már megválthatja három részletben is 10.000 Ft/részletjegy áron. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő horgászoknak se kelljen lemondani a szenvedélyükről. Minden részletjegy hosszabbítási időszakban igyekszünk pontytelepítést végrehajtani, hogy azonos eséllyel tudjon halat fogni az a pecásunk is, aki ezt a jegyet választja.
 • Szövetségünk elsőként vezette be, hogy a területi jegyeinket már fizetheti SZÉP kártyával, Erzsébet Ajándék utalvánnyal is. A 2014. évre saját horgászjegy ajándékutalványt vezettünk be felkészülve a közelgő ünnepekre.   Az ajándékutalványt a megajándékozott horgász a  2014. évi területi jegy kiváltásakor tudja felhasználni.  Az ajándékutalvány 2014.  augusztus 31-ig váltható be, ezért nemcsak Karácsonyra, hanem egyéb ajándékozási alkalmakra is kiváló lehetőség a horgásztagoknak.
 • A horgászati éves kvóták betartatása, kontrolálása az új állami fogási napló miatt könnyebbé válik, ezért a kvótát elérő  horgászoknak ismét figyelmébe ajánljuk a 13.000 Ft-os kvóta jegyünket, mellyel újabb 15 db nemes hal lesz megtartható, új komplett éves jegy váltása nélkül.
 • Az elmúlt évek tudatos haltelepítéseinek köszönhetően a lukácsházi Abért II. tavon, az elvégzett munka kezdi mutatni eredményeit. A tóban található rengeteg ponty, amur, keszegféle kiváló lehetőséget biztosít már jövőre az igazi sporthorgászat szerelmeseinek. A tavon minden halat továbbra is vissza kell engedni,  mely szabály betartatására mi is kiemelt figyelmet fogunk fordítani, de horgászok támogatására is számítunk. A Szövetség általános vízterületei mellett szeretnénk hosszú távon kialakítani és fenntartani térségenként egy-egy sporthorgászati célú,  folyamatos élményt biztosító horgásztó megteremtését és fenntartását, melyre az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik. Az Abért II. tóra külön is lehet jövőre éves  jegyet venni, ami a felnőtt horgászoknak mindössze 10.000 Ft, az ifjúságiaknak 5000 Ft lesz.
 • Amennyiben még mindig nem sikerült területi jegyváltási szándékát felkeltenünk, akkor  figyelmébe ajánljuk a Szövetségi felnőtt állami horgászengedélyt, mely jövőre is számos kedvezményt és lehetőséget biztosít:
  • Az állami engedélyt váltóknak egy egyszeri korlátozott időszakban felhasználható napi jegyet adunk ajándékba a Vas megyei horgászvizekre kedvcsinálónak.
  • Kedvezményes napi-heti-éves területi  jegyváltási lehetőség a vasi és a MOHOSZ vizekre egész évben.
  • Részvételi lehetőséget biztosítunk a  Szövetség által szervezett versenysorozaton és  promóciós játékon.

Mi váltottunk, váltson Ön is igényeinek megfelelő horgászjegyet!

Országos jogszabályi változások:

 • 2013. július 1-vel hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv előírásai és szankciói végre megoldást jelentenek a természetes vizeken és a halastavakon is jelentős károkat okozó orvhalászat elleni küzdelemben, mert a törvény konkrétan kimondja a 246.§-ban, hogy  

a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - halfogásra irányuló tevékenységet végez, 
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A büntetés mellett az "elkobzás" is komolyan veszélyezteti a tilosban járót, ugyanis elkobozzák a vétség elkövetéséhez használt eszközöket, a bűncselekmény elkövetése útján létrejött dolgokat, és azokat az eszközöket is, melyeket a dolog elszállítására használtak.  Kíméleti területen történő horgászat is szabadságvesztéssel  sújtható!!!

 • Az Országgyűlés 2013. június 10-én fogadta el a korábbi halászatról és horgászatról szóló jogszabályt szeptember 1-től felváltó új törvényt.  A horgászat és a horgászturizmus jövőjével kapcsolatos egyik legfontosabbnak ítélt szakasz a törvény 5 § (1) és (2) bekezdéseiben olvasható: "A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett, vagy önállóan akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód "
 • Törvényben  kifejezetten pozitív előrelépés, hogy a nagy értékű természetes vízi halállományok ívási vándorlásának biztosítása érdekében, a halgazdálkodási hatóság a vízfolyásokon, folyókon tervezett vagy megvalósult, a hosszanti átjárhatóságot akadályozó műtárgyak és vízi létesítmények engedélyesének hallépcső létesítését és működtetését írhatja elő. A vízi létesítmény üzemeltetője a vízszintszabályozás során - az élet- és vagyonbiztonság védelme körébe eső vízszintszabályozás kivételével - köteles figyelembe venni a halak ívási idejét.

A törvény hamarosan hatályba lépő végrehajtási rendeletéből eredő legfontosabb horgászati szabályváltozások a teljesség igénye nélkül:

 • Központi állami fogási napló kerül bevezetésre, melyet tárgyévet követő február 28-ig kell leadni minden horgásznak. Ezen állami fogási naplóba kell bejegyezni bármely magyarországi halgazdálkodási vízterületen kifogott és megtartott halakat. A napló  határidő utáni leadása, vagy hibásan összesített napló leadása esetén emelt összegű díjba fog kerülni a következő évi állami horgászjegy.
 • Az új állami horgászjegy jövő évtől a tárgyévet követő január 31-ig lesz érvényes.
 • Egyes halfajok méret és fogási tilalmában változás következik be, melyek  betartása minden halgazdálkodási vízterületen kötelező, kivéve azokat az eseteket, amikor a  Halgazdálkodási Hatóság ezen előírásoktól történő eltérést engedélyezett a vízhasznosítónak. Az új tilalmi és mérettáblázat, valamint az új állami szabályozások a fogási naplóban is megtalálhatóak, ezért feltétlenül javasoljuk a napló részletes áttanulmányozását.
 • Nem megtartható közösségi jelentőségű halfaj lesz az aranykárász és a kecsege.
 • November 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében halradar használata a halfogási tevékenységhez tilos.
 • Horogra kívülről akadt őshonos halat megtartani tilos.
 • A szabályosan kifogott és elvinni kívánt halat a vízpartról elszállítani gyorsan és kíméletesen leölve szabad. A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal elszállítható élve is, kizárólag olyan tárolóedényben, amely biztosítja a számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stressz hatásokat.
 • Idegenhonos hallal csalizni kizárólag azon a vízterületen szabad, ahol a nem őshonos hal kifogásra került.

Szövetségünkhöz már megérkeztek a jövő évi állami jegyek és új fogási naplók, ezért a horgászengedélyek kiváltása januártól problémamentesen megkezdhető a tagegyesületekben.  Az új szabályozásra való minél rugalmasabb átállás miatt, a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbításra került államilag, mely elsősorban a napi jegy váltóknak jelent átmeneti megoldást január hónapban, ha  nem tudják felkeresni egyesületüket az új állami jegy megváltása miatt. A 2013. évre érvényes éves területi jegyekre ezen állami meghosszabbítás nem vonatkozik, ezért januárban kizárólag 2014.évi területi jeggyel horgászhatnak a Szövetségi vizeken a sporttársak.

A horgászati szabályváltozások és jegyféleségek bevezetése mellett a haltelepítésekre is nagy hangsúlyt helyeztünk az idei évben, hogy a jövőben minden adott legyen a sikeres pecázáshoz. Az idén  32.441 kg pontyot, 10.290 kg vegyes fehér halat, 2.750 kg amurt, 481.000 db előnevelt halat (süllő, csuka, nyurgaponty, dévérkeszeg, bodorka, csapósügér) helyeztünk ki vizeinkbe. A telepítések bárki számára nyilvánosak voltak és egyesületi vezetők, halászati hatóság, halászati őrök bevonásával történtek.

A leírtakkal kapcsolatban örömmel állunk rendelkezésére az elérhetőségeinken és Szövetségünk tevékenységéről, aktualitásairól részletes információkat olvashat a jövőben is honlapunkon.

Kapcsolódó dokumentumok:

Horgásszon szabályosan vasi vizeken, hogy halban gazdag

vizekkel szolgálhassukaz Ön szórakozását a jövőben!


Karácsonyi és újévi kedvezmény minden olvasónknak-hír kelt: 2013.12.20.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége egyik együttműködő partnere a Trabucco Magyarországi Vezérképviselete. Az új év alkalmából minden olvasónknak, aki kinyomtatja, kivágja és bemutatja a szórólapot a horgászboltban 20 % biztosít a vásárlásából.


Könyvajánló - hír kelt: 2013.12.18.

A /mitől vagy kitől?/ változó klíma.....

A szerzőről: Pék Tibor Szombathelyen /Kámonban/ született. A Nagy Lajos Gimnázium matematika-fizika tagozatának elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1976-ban szerzett okleveles építőmérnöki diplomát. Mint a természettudomány sok területe iránt érdeklődő műszaki szakember, hivatali munkái során gyakran találkozott a természettel, illetve annak változásaival kapcsolatos anomáliákkal. Ez inspirálta a manapság “oly népszerű, de ellentmondásos megítélésű” klímaváltozás okainak eredetét boncolgató könyv megírására.  

Részlet a könyv Bevezetőjéből: Bolygónk, a Föld, mozgalmas élete során számtalan “ változatot kipróbálva”, folyamatosan alakult. Volt a tűz, a víz, a jég világa, mígnem olyan átalakuláson ment át, ami lehetségessé tette az élővilág kialakulását mind a vízben, mind a levegőben, mind a szárazföldön. E fejlődési lánc végén megszületett az ember... És már-már azt hihetjük, hogy tényleg mi irányítjuk azt, amit soha nem tudtunk és nem is fogunk tudni irányítani....

A könyv kiváló ajándék karácsonyra, mely Szövetségünknél és a szerzőtől is /Pék Tibor - Tel.: 06/303004223, 0694-319383 E-mail-címem: pek.tibor52@gpinet.hu/ megvásárolható 3000 Ft-os áron.


Az idei versenysorozatot Komáromi Levente és Pajtli László nyerte kategóriájában - hír kelt: 2013.12.16.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége negyedszer rendezte meg megyei versenysorozatát hobbi és versenyhorgász kategóriában. Az idei versenysorozaton is szép számmal vettek részt a horgászok, volt forduló, ahol a nevezők száma elérte a 48 főt.   Az idei versenyfordulók helyszíne volt a Gersekaráti Sárvíz-tó, a  Kerkafalvi Kéthatár-tó, Rába folyó Nicki szakasza. A versenysorozat állomásai közül a legtöbb halat fordulónként az idén a Megyei Egyéni -és Csapatbajnokságon fogták a horgászok. Ezen a versenyen Horváth Balázs a Kőszegi SHE. tagja  fordulónként 11 és 12 kg halat fogott.  Komáromi Levente versenyhorgász az idei öt  versenyzőknek kiírt fordulóból négy alkalommal végzett saját szektorában az első helyen, mely kiváló teljesítményéhez külön is gratulált a Szövetség képviseletében Seregi Miklós elnök az elmúlt pénteken Vaskeresztesen megtartott eredményhirdetésen. A hobbi horgászoknak a legeredményesebb fordulója a Kerkafalvi Kéthatár-tón megrendezett verseny volt, melyen Pajtli László a Spartacus Horgász Egyesület tagja közel 10 kg-os fogással remekelt, aki a versenysorozatot megnyerve ismét egy évig őrizheti a vándorserleget.

  

További képek megtekinthetőek itt >>>

Az idei verseny különlegessége volt, hogy a hobbi kategóriában vasvári ifjúsági horgász lett a versenysorozat harmadik helyezettje. A "Vasi vizek legjobb sporthorgásza 2013." elnevezésű versenysorozat zárásaként kategóriánként az 1-3. helyezett versenyzői a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége vezetőitől a gratuláció mellett emléktárgyakat vehettek át és a megye idei legjobb két versenyhorgászának ajándék éves területi jegy is átadásra került a Szövetségi horgászvizekre. 

    

Végeredmény:

  

Hobbi kategória:

I. hely:  Pajtli László

Spartacus HE.

37 pont

II. hely: Pajtli Ferenc

Spartacus HE.

33 pont

III. hely: Kovács Zsolt

Vasvári HE

30 pont

  

Versenyző kategória:

I. hely: Komáromi Levente

Kőszegi HE.

75 pont

II. hely: Paár Tibor

Elektromosok SHE

68 pont

III. hely: Horváth Balázs

Kőszegi HE.

62 pont

Részletes eredmények letölthetőek az alábbi linkeken:

 

Horgászjegyek 2014.évtől - hír kelt: 2013.12.11.

További részletek hamarosan a honlapunkon!


Hajszálnyi előnnyel vezet a sügér- hír kelt: 2013.12.02.

 

Az év utolsó hónapja nemcsak a halfogyasztásban, hanem a halainkkal kapcsolatos ismeretterjesztésben is csúcsidőszak. Ilyenkor érkezik ugyanis finiséhez az a közönségszavazás, amelyen eldől, hogy a Magyar Haltani Társaság jelöltjei közül melyik viselheti 2014-ben az Év Hala címet.

 

Az októberben immár ötödik alkalommal megindított év hala versenyben kezdetben a Balaton "látott hala", a garda vezetett, de pár nap múlva már a fokozottan védett magyar bucó állt az élen. Ám utóbbi elsősége is pünkösdi királyságnak bizonyult, mert hamarosan mindkettőjüket megelőzte az országszerte gyakori és népszerű sügér. A garda nagyon elmaradt versenytársaitól, és nemrég még úgy tűnt, hogy a magyar bucó sem tud "lépést tartani" a horgászhalként kedvelt sügérrel. November végére azonban sikerült úgy felzárkóznia, hogy ismét teljesen nyílttá vált a verseny.

December elejéig háromezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján, s a tavalyi részvételi adatok alapján még kb. ugyanennyi voksra lehet számítani. Mivel a két éllovas eredménye alig különbözik, az elsőség kérdése a horgászok és a természetvédők további aktivitásán múlik. December 31-éig még bárki véleményt nyilváníthat a http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php weboldal szavazógombjainak segítségével. Az egy hálózatra kapcsolt (munkahelyi) gépek esetén azonban rendszerint csak egyetlen szavazatot regisztrál a szavazatszámláló, ezért érdemesebb otthonról próbálkozni.

Forrás: Magyar Haltani Társaság


Kétnyaras ponty és vegyes fehér hal érkezett- hír kelt: 2013. 11. 22.

A héten a következő haltelepítésekre került sor egyesületi halasítási támogatásból:

 • Máriaújfalui-tó 551 kg két nyaras ponty - Szentgotthárdi HE támogatása
 • Máriaújfalui-tó 620 kg vegyes fehérhal - Szentgotthárdi HE támogatása
 • Magyarszecsődi Kavicsbánya-tó 325 kg kétnyaras ponty - Körmendi Határőr HE támogatása

  

 

-----

2013. 11. 22. előtti írások megtekintése >>>

2012. 12. 17. előtti írások megtekintése >>>

2012. 07. 25. előtti írások megtekintése >>>

2012. 01. 12. előtti írások megtekintése >>>

2011. 07. 21. előtti írások megtekintése >>>

2011. 02. 23. előtti írások megtekintése >>>

2010. 08. 09. előtti írások megtekintése >>>

2010. 04. 27. előtti írások megtekintése >>>

2009. 10. 01. előtti írások megtekintése >>>

2009. 05. 11. előtti írások megtekintése >>>

2008. 08. 25. előtti írások megtekintése >>>

2008. 01. 07. előtti írások megtekintése >>>

2007. 04. 10. előtti írások megtekintése >>>

2007. 02. 17. előtti írások megtekintése >>>

2006. 08. 01. előtti írások megtekintése >>>

.

.

   Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/4 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt