Horgász Szövetség
Bemutatkozás


Kezdetben a horgász egyesületek az 1946-ban megalakult Magyar Országos Horgász Szövetséghez tartoztak. Az 50-es évek végére azonban a horgász egyesületek létszáma és az egyesületi taglétszáma többszörösére növekedett, amit a Budapesti székhelyű szövetség már nem tudott ellátni.

Ezért sorra alakultak a területi szövetségek, köztük a MOHOSZ. Rába vidéki Intéző Bizottsága, mely a megyénken kívül győri, veszprémi és zalai egyesületeket is magába tömörített. A MOHOSZ. Rába vidéki Intéző Bizottságnak az első elnöke Németh József volt, majd Dr. Miklós Andor töltötte be a tisztséget.

1979-ben a tovább növekedett horgászlétszám miatt a megyerendszer mintájára minden megyében Intéző Bizottságokat hoztak létre, amelyek a MOHOSZ. megyei Intéző Bizottságaként működtek. Így alakult meg a MOHOSZ. Vas megyei Intéző Bizottsága, amely kizárólag a megyén belüli horgász egyesületeket tömörítette magába. Az Intéző Bizottsága elnöke Kiss Alajos , majd Dr. Kovacsics József  volt. Az országos szövetség közgyűlése a rendszerváltást követően nem tartotta jónak, hogy a felülről történő irányítás határozza meg a horgászmozgalmat, ezért úgy gondolták, hogy az alulról-felfele építkezés lenne a célszerű. Az egész horgász szövetség ennek kapcsán alapjaiban átrendeződött, és 1993-tól a szövetségek szövetségeként működött tovább. Ez azt jelentette, hogy a megyei egyesületek létrehozták a megyei szövetségeket, a megyei területi szövetségek delegáltjai pedig az országos Szövetséget.

Az 1993-ban alakult Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetségének Horváth József volt az elnöke, majd 1998-tól Csiszár István töltte be 2013-ig az elnöki tisztséget. Jelenleg Seregi Miklós vezeti a Szövetséget 2018-ig.

A Sporthorgász Egyesületek Vas megyei Szövetsége jelenleg 25 vasi folyóvíz és 4 zalai folyóvíz, valamint 18 vasi állóvíz és 2 zalai állóvíz halászatra jogosultjaként tevékenykedik 1373,61 ha vízterületen Vas és Zala megyében. A 2016. évben a Szövetség 28 tagegyesületében 6.606 tag volt. A sporthorgászat mellett a természetvédelem, a hal és élőhelyének védelme, az ifjúság nevelés kapja a fő hangsúlyt szervezet működésében.


Szövetségünk arra törekszik, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és folyamatosan növelje az ismeretségét hazánkban és külföldön egyaránt. Azon dolgozunk, hogy horgászvizeink kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető halban gazdag sporthorgász helyszínekké váljanak, ezáltal kellemes, kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden tagegyesületi horgásztársnak.

A szövetség fő tevékenységei:
- Tagszervezetek érdekképviselete és érdekvédelme
- Sport és szabadidő horgászat feltételeinek megteremtése
- Horgászversenyek rendezése, ifjúsági táborok, vetélkedők szervezése
- Együttműködés a környezet- és természetvédelmi, vízügyi szervekkel, önkormányzatokkal, egyetemekkel
- Folyók, tavak és víztározók horgászati jogának megszerzése és megtartása
- A horgászvizeken halasítási és renaturálási, valamint revitalizációs tevékenység folytatása
- Térség horgászturizmusának fejlesztése

Az említett célok megvalósításához saját forráson kívül a Szövetség több nagyszabású pályázatot készített és nyert el az elmúlt időszakban, (Igénybevett pályázati források: FVM Halgazdálkodási, KVVM Zöld Forrás, NCA működési, Phare CBC Ausztria-Magyarország Határonátnyúló turisztikai fejlesztés, Interreg IIIA Au-Hu határokon átívelő turisztikai lehetőség, FM,; Leader; Vidékfejlesztési támogatások.)

 

   Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt