Cserta patak

 

 
Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

 

   

Víztípus: patak
Terület (ha):

37,7221 ha

/ Kerka pataki torkolatától a Nagylengyeli patak torkolatáig./  

Átlagmélység (m): változó
Fenékviszonyok: -
Akadók: -
Növényzet: bokrok, fasorok
   
Halak:

keszegfélék

   
Szabályok:

Megyei Horgászrend >>>

  

Horgászidőszak: 0-24 h
Csónakhasználat: nincs
   
Jegyváltás:

- Kerkaszentkirályi Kerka Horgász Egyesület - Pál László elnök

Cím: 8874 Kerkaszentkirály, Petőfi út. Tel: 06-30-74-29-705

- Horgászbolt Zalaegerszeg - Varga András tulajdonos

Cím: 9900 Zalaegerszeg, Tompa u. 12.

- Garda Horgászbolt, Lenti - Sasváriné Ferenczi Zsófia tulajdonos

Cím: 8960 Lenti, Takarék köz. 2

- Hubertus Vadász - Horgászbolt

Cím: 8960 Lenti Petőfi u. 5.

  

  

Info:

Csótár János - halászati őr

Tel.: 06-30-969-30-78

 

 

 

Általános információk:

A Cserta-patak a Kerka-patak legjelentősebb bal parti mellékvize, mely viszonylag állandó vízhozammal rendelkezik köszönhetően több kis patak befogadott vizének. Medre főképp kavicsos, kemény aljzatú, finomabb hordalék csak a partszegélyeken található, alsóbb szakasza növényzettel jobban borított.
Átlagos mederszélessége 6-8 m, amelyben a vízfolyás gyakran 1-2 m szélességben folyik. Vízmélysége változatos, 0,4-1,8 m között változik.
A patak mentén, hasonlóan a környék kis patakjaihoz nedves legelők, kaszálók alakultak ki, elsősorban a folyamatos bő vízellátottság és a gyakori vízfelesleg miatti elöntések következtében.
Az emberi beavatkozás káros következményei jól megfigyelhetők a Cserta esetén is, a folyamatos vízszintcsökkenés magával szívta a rétek talajvizét, így azok a szárazodás nyomán elgyomosodnak. A patak egykori kis mellékágai lefűződtek, feltöltődtek, többségében el is tűntek. A patak-menti területek egy részét érintő melioráció és az intenzív mezőgazdasági gyakorlat tetézte a negatív hatásokat, így egyértelműen szükséges ökológiai célból minél nagyobb, de árvízvédelmi szempontból nem veszélyes, állandó vízmennyiség mederben tartása az EU-ban bevált technológiák alkalmazásával.
 
A Cserta-patak a Kerka többi mellékvizéhez hasonlóan a sekély vízmélység miatt tavasszal korábban melegszik fel. Ez a folyamat kedvező a halak ívásához, mivel az oldott oxigénre káros mértékben a vízparti növényzet és a tápláló patakok vize miatt nem tud a patak felmelegedni.
A Kerka-patak vízrendszeréhez tartozó Csertában a befogadó patak halfaunájának jelentős része fordul elő. A fauna állandóan változik, miközben egyes fajok eltűntek, újabbak jelentek meg. A jellegzetes kispataki áramláskedvelő fajok mellett egyéb pontyfélék is megtalálhatók, a védett fajok közül legjelentősebb a nyúldomolykó, a fürge cselle, a sujtásos küsz, halványfoltú küllő, szivárványos ökle, a kövi és vágócsík.
E mellett a vízfolyás környéke, flórája és faunája sok más rendkívüli természeti értékeket rejt, melyek egyedülállóvá teszik e folyóvizekkel bőven ellátott kistérséget.

 

October 2, 2015

 Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt