Gyöngyös-patak - Lukácsháza

   

 

A 2011.évtől a szakaszra érvényes a Vas megyei általános területi jegy a szabályok változatlanul hagyásával. "Fogd meg és engedd el szakasz" - Kízárólag pergetni és műlegyezni szabad 1 db egyágú szakállnélküli horoggal szerelt műcsalikkal.

---------------------

A Gyöngyös itt olyan arcát mutatja, amit kevesen ismernek. Vadregény a köbön, ahol a jelszó, a megközelíthető természet. Lukácsházán a közúti híd feletti szakasz bal partját tette járhatóbbá a szövetség, több mint négy kilométer hosszan. Ennek köszönhetően szárazföldről is meghorgászható már ez a medrében, vízében érintetlen Gyöngyös szakasz. A vízben gázolásra is akadnak helyek, de kiszámíthatatlan, homokos, süppedős részeken nem biztos, hogy ez a célravezető módszer. A vizet szegélyező erdőben, fák között és alatt, kanyar kanyart követ. Mélyebb külső, sekélyebb belső ívekkel, gyökerek dzsungelével, magaspartokkal, bevágódott, leszakadó meredek földfalakkal, kavicszátonyokkal, mederesésekkel és törésekkel, vízbe dőlt tuskókkal, uszadék torlaszokkal, szigetekkel, gyors sordor-vetődésekkel kápráztat el a pálya. Megfigyelhető, hogy felfelé haladva a hordalék mérete egyre nagyobb: a kezdeti homokot apró szemű sóder váltja a gázlóknál, feljebb kisebb, majd nagyobbacska kavicsokat is látni, míg a kiemelt szakasz határánál már öklömnyi kövek terhelik a teraszokat. Bárhol hirtelen mélyülhet, ezért mindenképpen figyelmesen szabad csak belegázolni. A megközelíthetetlen zugok, a kanyarok langói, a szigetspiccek és a zátony alatti esések, a mély egyenes árkok rejtik a halakat. Léggyel és - egyágú, szakáll nélküli horoggal szerelt - kisebb wobblerrel, villantóval érdemes próbálkozni.

Sebes pisztráng tanösvény kiadvány ( 1. lap; 2 lap)

 

A vizet szegélyező erdőben, fák között és alatt, kanyar kanyart követ. Mélyebb külső, sekélyebb belső ívekkel, gyökerek dzsungelével, magaspartokkal, bevágódott, leszakadó meredek földfalakkal, kavicszátonyokkal, mederesésekkel és törésekkel, vízbe dőlt tuskókkal, uszadék torlaszokkal, szigetekkel, gyors sordor-vetődésekkel kápráztat el a pálya. Megfigyelhető, hogy felfelé haladva a hordalék mérete egyre nagyobb: a kezdeti homokot apró szemű sóder váltja a gázlóknál, feljebb kisebb, majd nagyobbacska kavicsokat is látni, míg a kiemelt szakasz határánál már öklömnyi kövek terhelik a teraszokat. A megközelíthetetlen zugok, a kanyarok langói, a szigetspiccek és a zátony alatti esések, a mély egyenes árkok rejtik a halakat. A kanyonszerű völgy bevágódása egész évben stabil vizszintet biztosít..

 

 

 

 

 

Vadvizi mozgóképes felvételek

megtekinthetőek a logóra kattintva az

SZTV ONLINE letölthetőanyagok

menüpont alatt.

 

 

Megközelítés: Szombathely - 86, 89-es út felől - 87-es út Kőszeg felé - Lukácsházánál Velem felé balra, ill. Kőszegen;Győr felől - M1/1-es út - 85-ös - Sopron felé - Fertőszentmiklósnál Kőszeg felé; Sopron - 84-es út - Lövőnél jobbra Kőszeg felé

March 27, 2013Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt