Lendva patak

 

 
Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

     

Víztípus: patak
Terület (ha):

13,7511 ha

/ 0+000 km szelvénytől a Magyar-Szlovén országhatár 6+803 km szelvényig, magyarországi szakaszra/

Átlagmélység (m): változó
Fenékviszonyok: -
Akadók: -
Növényzet: bokrok, fasorok
   
Halak:

keszegfélék, domolykó

   
Szabályok:

Megyei Horgászrend >>>

  

Horgászidőszak: 0-24 h
Csónakhasználat: nincs
   
Jegyváltás:

- Kerkaszentkirályi Kerka Horgász Egyesület - Pál László elnök

Cím: 8874 Kerkaszentkirály, Petőfi út. Tel: 06-30-74-29-705

- Horgászbolt Zalaegerszeg - Varga András tulajdonos

Cím: 9900 Zalaegerszeg, Tompa u. 12.

- Garda Horgászbolt, Lenti - Sasváriné Ferenczi Zsófia tulajdonos

Cím: 8960 Lenti, Takarék köz. 2

- Hubertus Vadász - Horgászbolt

Cím: 8960 Lenti Petőfi u. 5.

  

  

Info:

Csótár János - halászati őr

Tel.: 06-30-969-30-78

 

 

 

Általános információk:


A Lendva-patak (Adovány-csatorna) a Kerka-Mura vízrendszer egyik legjelentősebb mellékvize, mely viszonylag állandó vízhozammal rendelkezik köszönhetően több kis patak befogadott vizének. Medre főképp kavicsos, kemény aljzatú, finomabb hordalék csak a partszegélyeken található, alsóbb szakasza növényzettel jobban borított. Rövid magyarországi szakasza 6,8 km hosszú, szinte teljes szakaszán a Magyar-Szlovén államhatáron folyik.
Átlagos mederszélessége 8-10 m, vízmélysége változatos, 0,6-1,8 m között változik.

A patak mentén, hasonlóan a környék vízfolyásaihoz, nedves legelők, kaszálók alakultak ki, elsősorban a folyamatos bő vízellátottság és a gyakori vízfelesleg miatti elöntések következtében.
A rövid szakasz és a bő vízellátás miatt az országosan, sőt Európa-szerte tapasztalható negatív tendenciák (talajvízcsökkenés, rétek kiszáradása) kevésbé figyelhető meg.  A patak-menti területek egy részét érintő melioráció és az intenzív mezőgazdasági gyakorlat negatív hatásai néhol megfigyelhetőek, így egyértelműen szükséges ökológiai célból minél nagyobb, de árvízvédelmi szempontból nem veszélyes, állandó vízmennyiség mederben tartása az EU-ban bevált technológiák alkalmazásával.


 


A Lendva-patak a környékeli kis patakokhoz hasonlóan a viszonylag sekély vízmélység miatt - az időjárás függvényében - tavasszal korábban melegszik fel. Ez a folyamat kedvező a halak ívásához, mivel az oldott oxigénre káros mértékben a vízmennyiség és a tápláló patakok vize miatt nem tud a patak felmelegedni.
A Kerka-Mura vízrendszeréhez tartozó Lendvában a vízrendszer halfaunájának jelentős része előfordul. A fauna állandóan változik, miközben egyes fajok eltűntek, újabbak jelentek meg. A jellegzetes kispataki áramláskedvelő fajok mellett egyéb pontyfélék is megtalálhatók, a védett fajok közül legjelentősebb a nyúldomolykó, a fürge cselle, a sujtásos küsz, halványfoltú küllő, szivárványos ökle, a kövi és vágócsík.
E mellett a vízfolyás környéke, flórája és faunája sok más rendkívüli természeti értékeket rejt, melyek egyedülállóvá teszik e folyóvizekkel bőven ellátott kistérséget.

October 2, 2015

 Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/4 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt