Lukácsházi Abért I. és II.-tó

  

   
Víztípus:

mesterséges tó

 

I. Vasi vizeken Abért -tó Kupa képei

Közeli napi jegy forgalmazók:

Horgászbolt Kőszeg- Török Tamás

Kőszeg, Rákóczi F. u. 52. 06/30-68-12-520, E-mail: cameleon@t-online.hu

Shell Benzinkút 

9700 Szombathely, Kőszegi Úti töltő állomás

Tel: 06/94-506-261

Mini-Zoo Horgászbolt

9700 Szombathely, Szily J. u. 17. T: 345-264.

Fly Zoo Horgászbolt

9700 Szombathely, Körmendi u. 89. (Varga Tamás)

Tel: 20/2353185 email: info@centrumzoo.hu

web: www.centrumzoo.hu

Trabucco Fishing Center

9700 Szombathely, Dózsa György u. 11. www.damil.hu

II. Vasi Vizeken - Abért-tó Kupa Képei

     

 

A 3000 kg ponty telepítéséről készült

képek megtekinthetőek itt >>>

Szombathelyi TV felvétele a pontyok telepítésről

megtekinthető itt >>>

 

   ------------

Megérkeztek az Abért tavak első fiatal lakói

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) sikeres tenyésztésének köszönhetően a halgazdálkodási tervben rögzítettek szerint a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 80.000 db Velencei tavi táplálkozó vadponty lárvát helyezett ki két nappal ezelőtt a lukácsházi Abért tavakba. Ősidők óta a Velencei-tóban elkülönült állományt alkotó őshonos vadpontyforma az úgynevezett "kosfejű” ponty, amely a helyi környezeti körülményekhez alkalmazkodott. Szaporodására jellemző, hogy más ponty fajtákkal nem ívik össze. Teljes pikkelyzettel rendelkezik, jellemző rá a megnyúlt, hengeres testforma (profilindexe: 3,4), kimagaslóan a jó természetes táplálékválogató képessége és a nagyfokú alkalmazkodása a környezeti feltételekhez. Tenyésztésének célja genetikai hátterének változatlan formában történő megőrzése, állományának rendszeres pótlása, tógazdasági körülmények között törzsállomány és árutermelő populációk kialakításával, szaporításával és az utódok visszatelepítésével.

   

   

Ennek érdekében a MOHOSZ már több mint 5 éve tart fenn előzetes vizsgálati célokkal egy törzsállományt kajászói halgazdaságában. A fajta ideiglenes elismerése után a NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóságának felügyeletével 2012. tavaszán elindult a fajta teljesítmény vizsgálata a szaporítással és ivadék előneveléssel. A szaporítás eredményeként a táplálkozó vadponty lárvák lettek az első regisztrált betelepített lakói a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége horgászati kezelésében lévő lukácsházi tavaknak. A Szövetség az idei évben folyamatosan helyezi ki a halgazdálkodási tervben vállalt előnevelt és fogható méretű őshonos halakat.

 

  

80.000 db Velencei-tavi táplálkozó

vadponty lárvák került kihelyezésre

 

Terület (ha): Abért II.: 16,15 ha, Abért I.: 9,7 ha
Átlagmélység (m): 1,5
Fenékviszonyok: kemény, agyagos
Akadók: nincs
Növényzet: nád, hínár
   
Halak:

ponty, domolykó, süllő, balin, fenékjáró küllő, sujtásos küsz, küsz, egyéb keszegfélék

   
Szabályok:

Megyei Horgászrend >>>

Lukácsházi Abért I. - II. tavon horgászni az alábbi feltételekkel:

 • Minden halat - a törpeharcsa kivételével - a fogás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a vízbe.

 • Merítő szák és horogszabadító nélkül a horgászat nem kezdhető meg. Csalihalfogó háló használata szigorúan TILOS!

 • Az Abért I-II. tavon október 01 -március 31. között reggel 6.30 órától - 18.00 óráig, április 01-szeptember 30. között reggel 05.30 órától - 20.30 óráig lehet horgászni. Sötétben horgászni TILOS!

 • Az Abért I.-II tavon - műcsalival - pergetni és legyezni kizárólag egyágú, lenyomott szakállú, vagy szakáll nélküli horoggal lehet.

 • Az Abért I-II. tavon tilos az élő csalihallal és halszelettel történő horgászat, valamint a léki horgászat!

 • Az Abért I. tó teljes területen horgászható pergetve és legyezve, de a pergetésen és a legyezésen kívül más horgászmódszer alkalmazása kizárólag a Gyöngyös patak felöli két oldalon lehetséges. (A parkoló melletti részen és a két tó közötti gáton tilos a pergetésen és a legyezésen kívül minden más módszerrel történő horgászat.)

 • Az Abért II. tavon - mindenféle módszerrel - kizárólag a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kijelölt partszakaszokon lehet horgászni. /Tábla jelzi/ Az Abért II. tavon a főút felöli partszakaszon horgászni tilos!

 • Gépkocsival a töltésen tartózkodni tilos és kizárólag az Abért I.tó melletti kijelölt parkolóban lehet elhelyezni a gépjárművet.

 • A halak takarmányozó etetése tilos!

Csónakhasználat: nincs
   
Jegyváltás:

lásd itt >>>

 

 

A Szövetség általános vasi területi jegyével rendelkező horgászok külön jegy váltása nélkül horgászhatnak az Abért II. tavon.

Külön is váltaható a tavakra éves területi jegy felnötteknek 12.000 Ft, ifjúságiaknak 6000 Ft.

2014. 08. 01-től már kaphatóak az Abért tavak iránt érdeklődő sporthorgászoknak a kedvezményes napi területi  jegyek a jegybizományosoknál. A horgászjegy hal elvitelére nem jogosít, de felejthetetlen horgász élményekre igen. A csodálatos környezetben fekvő 16 hektáros tóban rengeteg ponty és amur várja a pecásokat....

 • MOHOSZ tagsági bélyeggel rendelkezőknek: 1.000 Ft
 • MOHOSZ tagsági bélyeg nélkül érkezőknek: 1.500 Ft

Egyéb:

 

 

Tározó építéséről információk:

Tóth Emil- halászati őr

Abért tavak és Szombathely térségi vízterületek Mobil: 06/70-774-45-58

Fördős István halőr
06 70 33 99 706;


Sporthorgász Egyesületek
Vas Megyei Szövetsége,
06 94 506 835;

www.lukacshazitarozo.hu

 

Az Abért I. és Abért II. vízterületek jellemzése, adottságai:

A két vízterület a Lukácsházi árvízcsúcs csökkentő tározó töltésének anyag-nyerőhelyének rekultivációja során került kialakításra.  Az Abért I. tavat a Rába folyó vízrendszeréhez tartozó Gyöngyös-patak táplálja egy vízkivételi műtárgyon keresztül. Az Abért I. tó egy átfolyón keresztül látja el vízzel az Abért II. tavat, melynek felesleges vize egy öblítő-csatornán keresztül ismét a Gyöngyös-patakba folyik.

 

Pihenő padok várják a családtagokat

 

Mindkét vízterület a rekultiváció során gépi munkával került kialakításra, medre, partvonala "sterilnek” mondható, telepített halállománnyal 2012. május hónapig nem rendelkezett, a feltöltésük óta eltelt időben vélhetően a Gyöngyös-patak halfajainak ivadék korosztálya telepedhetett meg bennük.

Kijelölt parkolóban szabad kizárólag

a gépkocsit elhelyezni!

 

A partoldalak mentén vízi-növényzet már meg tudott jelenni, a töltések, utak mesterséges fűborítottsága már kialakult.

A tavakban kialakításra került szigetek a kiváló madár-élőhely mellett későbbiekben a természetes halszaporodást is szolgálják a várhatóan növényzettel borított öblözeteik által.

A tavak vízminősége a tápláló Gyöngyös-patakéhoz hasonlóan kiváló.

Megközelítés:

A 87-es főútról Szombathely felé Kőszegfalva városrésszel szemben. Vasúton a Szombathely-Kőszeg-vasútvonalon Kőszegfalva vasúti megállóhellyel átellenben.

Részletes térkép információ itt, vagy a térképre kattintva >>

Forrás: www.horgasztérkép.hu

-------

A Vas Megyei Horgász Szövetség 2012. május 21-én a kezelésében lévő horgászvizekbe 23.000 db előnevelt balint helyezett ki. A kihelyezett mennyiségből a Tógazda Halászati Zrt 2000 db-ot. térítésmentesen biztosított, melyet ezúton is köszönünk.

A Lukácsházi Abért I. tóba kihelyezett 5000 db előnevelt balin telepítéséről készült képek megtekinthetőek itt >>

 

May 13, 2017

 

 Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt