Pinka-patak

   

A Pinka patak a Rába legjelentősebb vasi mellékvize.Kíváló vízminősége és állandó vízszintje miatt kiszámíthatóan jó pisztrángos, paducos víz hírében áll. A magyar-osztrák határhoz közel ered és ezt a tulajdonságát végig megtartva a két ország között kanyarog. Körülbelül 55 km hosszú, legnagyobb mellékvizének a Strém-patak számít. Több malom, duzzasztó települt sebes vizére.

A Pinka Felsőcsatárnál érkezik meg, majd hosszabb-rövidebb itthoni tartózkodás után többször lép vissza Ausztriába. Kicsit lejjebb Szentpéterfánál jön át, de aztán ismét keresztezi a határt. Majd Pinkamindszent következik, újra nálunk teljes terjedelmével, de csakhamar újfent határfolyó lesz belőle Vasalja térségében, hogy nem sokkal arrébb Magyarnádaljától délre végleg magyar vízzé válhasson, és Körmendnél elérhesse a Rábát. A Pinka vasi szakasz 5,2 ha, ami Felsőcsatártól Körmendig kanyarog a megyében. A patakban megtalálható halfajok száma 28 db ezek közül jellemző halfajok: a pisztráng, a márna, a paduc, a domolykó, a ponty, a keszeg A Pinka vaskeresztesi, malom-sziget környéki szakasza a legváltozatosabb helyszíneket kínálja, szinte karnyújtásnyira egymástól. A sziget feletti rész bal partján már megtörtént a bozótolás, melynek köszönhetően horgászatilag elsőosztályú duzzasztott szakasznak számít, jól meghorgászható.

 

A szintén horgászható jobb ágban lévő a duzzasztó alatt sekélyebb, vad arcát mutatja a Pinka, a balra induló malomcsatorna a zuhogó alatt ugyancsak kiterül, kiszélesedik, sekélyebben fut tovább. A két ág egyesülésénél épült izgalmas és fontos surrantó, mely duzzaszt, megtart, és jótékonyan befolyásolja a vízállást. A templom mögött igazi gázolható műlegyes szakasz várja a horgászokat Vaskeresztest elhagyva a Pinka patak Horvátlövő felé folytatja útját határvízként. A barátságos faluba érve tábla jelzi a patak megközelíthetőségét, a folyásirány szerint bal part még hazánkhoz, míg a jobb part már Ausztriához tartozik.

 

A határvizi szerepet misem bizonyítja jobban, mint az, hogy különleges technikával - óriás sziklákkal kirakott - mederbe terelték a patakot, amelynek átlagmélysége 2 méter. A 1990-es évek elejéig a terület kiemelten őrzött térség volt, mint a Pinka teljes szakasza. A horvátlövői pisztrángos kultúrszakasz legfontosabb jellemzői a következők: könnyű megközelíthetőség, gépjárművek látható közelségbe történő biztonságos elhelyezése, egyenletes meder alakulat, gyönyörű természeti értékek és nem utolsó sorban sok szép fogható pisztráng, paduc, domolykó

 


Vaskeresztes

 

 

Vadvizi mozgóképes felvételek

megtekinthetőek a logóra kattintva az

SZTV ONLINE letölthetőanyagok

menüpont alatt.

  

  

July 20, 2011

 

 

 

 

 

   Horvátlövő

 

Info: www.alpesifogado.hu

 

Vaskeresztes

Horvátlövő


Vaskeresztes


HorvátlövőMegközelítés: Szombathely - 89-es út - Narda - Felsőcsatár - Vaskeresztes - Horvátlövő - Pornóapáti ;
8-as út - Körmend - Nagykölked - Szentpéterfa; Körmend - Magyarnádalja - Vasalja - Pinkamindszent

  

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskeresztes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt