Rába - Körmend

   


A Rába Alsószölnök feleltt éri el Magyarországot, a megyei szövetséghez tartozó szakasz innentől kezdődően a nicki duzzasztóig tart. A Rábára jellemző az alacsony vízszint, mely extrém módon emelkedhet meg áradások idején. Borzasztóan sok arca van, köszönhetően a rendkívül sok kanyarnak és műtárgynak melyekkel útja közben találkozik pl. (több erőmű, duzzasztómű, híd maradványok stb.). Általában sekély, a duzzasztott szakaszai és üzemvíz csatronái mélyebbek csupán.
Az országhatáron egy duzzasztott szakasszal lép át. Az alsószölnök feletti rész lassú folyású, kanyargós csatornára emlékeztető. A duzzasztó alatt kiterjedt tükrös, de a műcsatornával újra egyesülve szinte patakszerű. Szentgotthárdnál újra visszaduzzasztott, hangulatos szakasz (ún. Kaszagyári duzzasztó, itt nincs erőmű), majd széles tükrösből induló keskeny alvíze a Lapincs patakkal megerősödve éri el nemsokára Magyarlak-Csörötnek magaságában az ottani duzzaszót és erőművet (jobbra műcsatorna!).
Körmendnél érkezik a Pinka balról, de itt is akad egy duzzasztó, erőműves csatronával, majd a sekély városi szakasz, ahol már tényleg folyó formát kezd ölteni a Rába. Ikervárnál újabb duzzasztó a főmederben a műcsatrona végén pedig az első magyaroroszági erőműn (1896) zubog át a folyó ide terelt víztömege, hogy lejjebb a Csörnöc-Herpenyő patakkal kiegészült ág visszatérjen a duzzasztó alvizi medencéje óta sekélyen kanyargó eredeti mederhez.
Sárvár után a Gyöngyöst fogadja be a Rába, a következő hídtól pedig már érződik a hatása a Nickről elnevezett duzzasztónak, de mielőtt elérné azt, még balra kiengedi magából a Fertő-Hanság ütőerét a Kis-Rábát.


a Rábán tömegesn előforduló halfaj a védett sújtásos küsz

  

Vadvizi mozgóképes felvételek

megtekinthetőek a logóra kattintva az

SZTV ONLINE letölthetőanyagok

menüpont alatt.

 


a körmendi szakasz gyakori zsákmánya a paduc

  az erőműcsatornával párhuzamosan futó eredeti mederbe
kis víznél még kevesebb víz jut (nyugati városrész alatt

Megközelítés: A Rába főként a 8-as út Kám és Szentgotthárd közötti szakaszáról, ill. Rum-Sárvár-Répcelak környéki utakról, valamint hidak, duzzasztók felől érhető el.
Körmend: a városból dél felé vezető útról, híd előtt és után a folyópart megközelíthető;
a Zalaegerszeg felé induló 86-os út hídjáról szintén

November 4, 2009


üzemvízcsatorna visszatérése a Rábába
     

  

a város (keleti városrész, kastélypark) alatti szakasz


háttérben a 86-os út hídja


 Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége :: 9795 Vaskereszetes 165/2 hrsz. :: Ügyfélfogadás: h-cs 9-14h, p: 9-12h tel: 06 94 506 835 :: fax: 06 94 506 836 :: mobil: 06 70 33 99 703 :: e-mail: info@vasivizeken.hu
Vizek :: Turizmus :: Aktuális :: Szövetség :: Partnereink :: Galéra :: Kontakt